U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Cahier Veiling mobiele-telefoniefrequenties

Frequentieveiling in
Nederland

Nieuws

Achtergrond

Frequentieveilingen in het buitenland

Europa

Verenigd Koninkrijk

Duitsland

Links






Reacties

UMTS-veiling in Italië ligt stil na aftocht aanbieder

Door onze correspondent MARC LEIJENDEKKER
ROME, 23 OKT. De veiling van UMTS-frequenties in Italië is vanmorgen met een totaalbod van 26,7 miljard gulden stilgelegd nadat één van de gegadigden zich heeft teruggetrokken. Nu er nog vijf gegadigden over zijn voor vijf frequenties, dreigt de veiling te eindigen in een tegenvaller voor het kabinet.

De veilingmeester heeft het kabinet om een definitief besluit gevraagd. Dat was tegen één uur vanmiddag nog niet genomen. Volgens de reglementen is de veiling nu afgelopen. Het kabinet zou kunnen overwegen een juridische procedure te beginnen die moet aantonen dat het consortium Blu, dat zich heeft teruggetrokken, nooit van plan is geweest serieus mee te bieden. Dan zou het aantal beschikbare frequenties kunnen worden teruggebracht naar vier. In regeringskringen was gerekend met een veilingopbrengst van vijftig tot zestig biljoen lire, 57 tot 68 miljard gulden. Een deel van dat geld zou worden gebruikt om de staatsschuld te verminderen. Het consortium Blu wordt gedomineerd door British Telecom en de Benetton-groep. Na interne meningsverschillen over de investeringsstrategie heeft Blu afgelopen weekeinde besloten zich terug te trekken uit de veiling.De partners van British Telecom, dat zwaar in de schulden zit, hadden dit bedrijf gevraagd zijn belang te vergroten van 21 naar 51 procent. Zij wilden dat British Telecom op deze manier zou laten zien dat het serieus geïnteresseerd is in de Italiaanse markt.

Er blijven nu vijf consortia over voor vijf frequenties. De bekendste daarvan zijn Tim en Omnitel, op dit moment al de twee grootste op het gebied van mobiele telefonie. Andala wordt gecontroleerd door Hutchinson Wampoa (51 procent), met Tiscali (het bedrijf dat onlangs WorldOnline heeft overgenomen) als belangrijkste partner. Wind is een samenwerkingsverband tussen het staatselektriciteitsbedrijf Enel en France Telecom. Het vijfde consortium is Ipse.

NRC Webpagina's
23 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad