U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Cahier Veiling mobiele-telefoniefrequenties

Frequentieveiling in
Nederland

Nieuws

Achtergrond

Frequentieveilingen in het buitenland

Europa

Verenigd Koninkrijk

Duitsland

Links






Reacties

'Komst UMTS duurt langer'

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 23 FEBR. De komst van de derde generatie mobiele telefonie in Europa zal langer op zich laten wachten dan waarmee de Europese telecombedrijven rekening houden. Niet vanaf 2002, waarop de meeste Europese telecombedrijven hopen, maar pas eind 2004 of begin 2005 zal mobiel internetten in Europa commercieel levensvatbaar worden.

Dat zegt Irwin Jacobs, de topman van Qualcomm, het Amerikaanse bedrijf dat een van de drijvende krachten is achter de derde generatie technologie, vandaag in de Financial Times.

Dat zou betekenen dat de toch al onder zware schulden beladen telecombedrijven in Europa nog langer geduld moeten oefenen voordat ze omvangrijke inkomsten kunnen genereren uit hun peperdure investeringen in deze technologie: in UMTS-vergunningen en in de aanleg van het 3G- netwerk. Qualcomm heeft naar eigen zeggen de meeste patenten in de 3G- technologie, zowel in de standaard W-CDMA (ook wel UMTS genoemd) als in de concurrerende standaard CDMA-2000, zij het dat Qualcomm vooral op de laatste, minder kansrijke standaard heeft gewed, niet in W-CDMA die in Europa en, al vanaf 1 mei dit jaar, in Japan de standaard wordt. Het Japanse mobiele telecombedrijf NTT Docomo begint al vanaf 1 mei met de invoering van de derde generatie mobiele telefonie in Japan. Docomo wil nog dit jaar met zijn succesvolle i-mode (een gesloten standaard, maar voorloper van 3G) naar Europa komen en samen met KPN Mobile de Europese markt opgaan. Docomo heeft met zijn 15 procents belang in KPN Mobile een Europees bruggehoofd geslagen. KPN Mobile is onderdeel van het onder zware schulden beladen KPN. Na de introductie van i-mode in Europa willen Docomo en KPN Mobile volgen met UMTS in Europa.

Korea Telecom maakte gisteren een winststijging over 2000 bekend van 164 procent tot 1.010 miljard won (1,9 miljard gulden). Dankzij mobiel internetten.

NRC Webpagina's
23 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad