U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Cahier Veiling mobiele-telefoniefrequenties

Frequentieveiling in
Nederland

Nieuws

Achtergrond

Frequentieveilingen in het buitenland

Europa

Verenigd Koninkrijk

Duitsland

Links


Reacties

Duitse telefonieveiling levert ruim 100 miljard op

Door onze redacteuren
ROTTERDAM, 18 AUG. De veiling van frequenties voor geavanceerde mobiele telefonie (UMTS) heeft de Duitse staat gisteren 98,8 miljard mark (111,3 miljard gulden) opgeleverd. Zes partijen hebben het recht verworven om in Duitsland een netwerk voor mobiele telefonie te bouwen dat de ontvangst van video en internet op de draagbare telefoon mogelijk maakt.

De veiling heeft bijna vier keer zoveel opgebracht als de Duitse minister van Financiën, Hans Eichel (SPD), had voorspeld. Eichel rekende op maximaal 20 miljard mark.

KPN-dochter E-Plus verwief een van de licenties voor 16,42 miljard mark, 18,5 miljard gulden. KPN had voor de gelegenheid een coalitie gesloten met het telecomconglomeraat Hutchison uit Hongkong. Hutchison was zo teleurgesteld in de uitkomst van de veiling dat het zich gisteravond onverwachts terugtrok uit het samenwerkingsverband. De koers van het aandeel KPN ging daarop vanmorgen onderuit: KPN verloor 11,5 procent en noteerde rondom het middaguur 32 euro.

Oorspronkelijk zou Hutchison meebetalen aan de Duitse KPN-licentie voor UMTS. Gisteren liet het bedrijf weten dat het te veel zou moeten betalen voor te weinig frequentieruimte op een markt met te veel spelers. Het is niet duidelijk in hoeverre de samenwerking tussen Hutchison en KPN elders, zoals in Frankrijk en Groot-Brittannië, nu onder druk komt te staan. KPN was het samenwerkingsverband aangegaan om de financiële risico's die het loopt bij de verwerving van telecomvergunningen en de daaropvolgende bouw van een telefonie-netwerk, te spreiden.

De discussie over de Nederlandse veiling, vorige maand, is door de Duitse recordopbrengst opnieuw opgelaaid. In Nederland bracht de veiling 373 gulden per inwoner op. In Duitsland betalen de telecombedrijven 1357 gulden per inwoner. Een soortgelijke veiling in Groot-Brittannië leverde in april ruim 1400 gulden per inwoner op. De Tweede Kamer heeft de regering om opheldering gevraagd.

De Duitse minister Eichel onderstreepte gisteren dat hij de opbrengst volledig wil aanwenden om een deel van de staatsschuld van 1.531 miljard mark af te lossen. Eichel bespaart daarmee jaarlijks ongeveer 5 miljard mark aan rentelasten, die hij wil aanwenden voor onder andere onderwijs en infrastructuur. De Duitse veiling heeft 14 dagen en 173 rondes geduurd. Het eindresultaat - zes vergunningen - is opvallend. Veilingmeester Klaus-Dieter Scheurle zei eerder deze week te rekenen op vijf vergunningen. Vanochtend heeft de Franse regering de procudere voor verlening van de Franse UMTS-frequenties gestart. Frankrijk houdt geen veiling, maar een zogenaamde schoonheidswedstrijd onder de potentiële aanbieders.

NRC Webpagina's
18 augustus 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad