NRC Handelsblad: vandaag Vrijdag 24 december 1999
NRC HANDELSBLAD
* TEGENSPRAAK    * SUPPLEMENT    AGENDA    ARCHIEF    ADVERTENTIES    SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws
Millenniumsite

bolletje Economie voor jou: waarom Keynes econoom van de eeuw is.
bolletje Discussie: wat zijn de beste en meest irritante videoclips van 1999?
bolletje De wereld in cijfers in Profiel.
bolletje Nachtboeken: Nederlanders beschrijven hun millenniumnacht.
bolletje De recepten van het kerstmenu uit W&O.
bolletje Huizingalezing 1999: lees de Nederlandse of Franstalige versie.
bolletje In het nieuws:
Dossier Srebrenica
Dossier Kosovo
Dossier Bouterse
bolletje Het politieke web ontrafeld op www.nrc.nl/DenHaag.
Den Haag

( a d v e r t e n t i e s )



Hollandse kerst
ROTTERDAM - Deze kerst wordt in Nederland thuis voor 1 miljard gulden verorberd, in restaurants zullen Nederlanders dit weekeinde voor 100 miljoen verteren.
(Foto's Bas Czerwinski)

VS vrezen terrorisme bij eeuwwende
In de Verenigde Staten wordt ernstig rekening gehouden met millennium-terrorisme. De autoriteiten vrezen een zware aanslag door moslim-extremisten tijdens de eeuwwisseling en bekritiseren Canada als doorvoerhaven voor terroristen. Vorige week werd een Algerijn aangehouden die via Canada probeerde explosieven en vier tijdklokken de VS binnen te smokkelen. De angst is toegenomen met de arrestatie van een tweede Algerijn en een Canadese vrouw, die banden zou hebben met Algerijnse extremisten.

* Ramadan in het Lunapark
Bijna 200.000 Turken hebben sinds de recente aardbevingen geen normaal onderdak. In de stad Düzce leeft de helft van de 80.000 inwoners sinds november in tenten. In steeds grotere kou.

* Vrakking vertrekt toch voor pensioen
De Amsterdamse hoofdofficier van justitie H. Vrakking is na een gesprek met de voorzitter van het college van procureurs-generaal, J. de Wijkerslooth, teruggekomen op zijn eerdere mededeling tot zijn 65ste jaar te willen blijven.

* Vergoeding legionella nog onzeker
De verkoper van bubbelbaden Jan Jong Holding bv is aansprakelijk voor de legionella-epidemie die eerder dit jaar uitbrak op de Westfriese Flora in Bovenkarspel. Dat heeft de rechtbank in Alkmaar gisteren bepaald.

* 'Elk jaar moet een jubeljaar zijn'
Volgens het Oude Testament volgt na zeven maal zeven jaar een jubeljaar. Een nieuw begin, na vergeven zonden en kwijtgescholden schulden. Protestanten én katholieken hebben het jaar 2000 tot jubeljaar uitgeroepen. Maar in de kerstpreken vanavond wordt ook vermaand.

*
* Kort nieuws
* Medianieuws
* Radio en televisie
* Dossiers
* Documenten
* Economie voor jou
* Film en Video - premières
* Profiel
* Kunst van de Week
* Videoclip
* Gastenboek


( a d v e r t e n t i e s )


Krekel
Krekel
Bij nader inzien
had Kohl graag
zelf anoniem
willen blijven

 

( a d v e r t e n t i e s )

* D'Alema kiest voor duidelijkheid én voor risico's
De Italiaanse premier D'Alema forceerde deze week een regeringscrisis en maakte een pijlsnelle doorstart. Een succesvolle ingreep, zo lijkt het. Maar er tikken nog vele tijdbommen onder het nieuwe kabinet.

* Oost-Europa voelt zich voetveeg van EU
Oost-Europa hervormt nu al tien jaar, met wanhoop maar ook met woede over het gebrek aan begrip van Brussel dat eist dat men nog eens tien jaar hervormt om EU-lid te kunnen worden. 'Moeder Europa is onbarmhartig'.

* Speelfilm doelwit belegger
Nederlandse speelfilms zijn de laatste tijd uitgegroeid tot een hobby van vermogende particulieren. Participaties van een halve ton vlogen met honderden als hete bollen over de toonbank. Producent Laurens Geels: "Het financieringsklimaat voor Nederlandse films verbetert duidelijk",

* Limburgs water toch naar Nuon
Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) kiest toch voor fusie met het energie- en waterbedrijf Nuon/ENW. Dat betekent zo goed als zeker het einde van Aquilex, het waterbedrijf voor Zuidoost-Nederland. Enkele weken geleden spraken de commissarissen van WML zich nog uit voor de vorming van één waterbedrijf met Waterleidingbedrijf Oost-Brabant en Waterbedrijf Gelderland. Nuon/ENW leek daarmee uitgeschakeld.

* Een nomade met een passie voor turnen
De Russische turntrainer Boris Orlov (54) krijgt in 2000 geen salaris meer uitbetaald door de Nederlandse gymnastiekbond. Bij gebrek aan werk kan hij het land worden uitgezet. "Zwerven is mijn lot."


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
* Vereffening
De commissie-Scholten vindt dat de Vereniging voor de Effectenhandel alsnog verontschuldigingen moet aanbieden voor de onteigening van joods effectenbezit tijdens de Tweede Wereldoorlog. De excuses dienen vergezeld te gaan van een bedrag van enkele miljoenen ten behoeve van de joodse gemeenschap. Maar tot een voor iedere partij bevredigende afronding zal het niet meer komen. De vereffening zal vooral gevonden moeten worden in de kracht van de woorden waarmee het kwaad van weleer nu door de commissie is vastgelegd.


C U L T U R E E L   S U P P L E M E N T
* Van Ethiopië naar Eindhoven
In Afrika is het onmogelijk, in Nederland gebeurt het: muzikanten uit verschillende Afrikaanse landen vormen samen een band. Hun eerste cd heet 'Africa Unite'.

B O E K E N
* Schuilen bij een vallende zuil
De Nederlandse bisschoppen zijn optimistisch gestemd over het volgende millennium, lieten ze het volk deze week weten in een gezamenlijke verklaring. Overal zien ze tekenen van nieuwe spiritualiteit. Maar hoe katholiek zijn de Nederlandse katholieken nog? Twee boeken over een instituut dat niet op een millenniumpje meer of minder kijkt.

Z A T E R D A G S   B I J V O E G S E L
* Apocalyptisch ongemak
Koppensnellers, plunderende Noormannen, kometen en zonsverduisteringen. De apocalyptische ongemakken die burgers plaagden in het jaar 999 waren van een geheel andere orde dan de eigentijdse zorgen over de feilbaarheid van de computer. Een reportage over de vorige millenniumwisseling.

W E T E N S C H A P   E N   O N D E R W I J S
* De pijnstiller voorbij
Aspirine lijkt onverwoestbaar. Nauwelijks afgewezen voor de ene kwaal duikt hij op als panacee voor een andere. Als pijnstiller heeft hij afgedaan, maar aspirine wordt nu geslikt tegen een (volgend) hart- of herseninfarct. Het middel zou zelfs helpen tegen kanker, de ziekte van Alzheimer en migraine.

Columns

* J.L. Heldring
* H.J.A. Hofland
* Youp van 't Hek
* Elsbeth Etty
* Karel Knip
* Roel Janssen
* CS Vrijdag
* Leo Prick

( s e r v i c e )

*E-mail
*Colofon
*Bezorging
*Abonnement

( a d v e r t e n t i e s )