U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Verkoper aansprakelijk

Vergoeding legionella nog onzeker

Door een onzer redacteuren
ALKMAAR, 24 DEC. De verkoper van bubbelbaden Jan Jong Holding bv is aansprakelijk voor de legionella-epidemie die eerder dit jaar uitbrak op de Westfriese Flora in Bovenkarspel. Dat heeft de rechtbank in Alkmaar gisteren bepaald.

Jan Jong had een stand op de Westfriese Flora, in zijn bubbelbaden werd de legionellabacterie aangetroffen.

Het kort geding was aangespannen door twee slachtoffers, die voorlopige schadeclaims van 50.000 en 100.000 gulden vroegen. Hierover wordt op 20 januari beslist, aangezien de medische dossiers niet compleet waren. De Consumentenbond voegde zich in het geding en eiste de instelling van een fonds van drie miljoen gulden waaruit 110 slachtoffers een vergoeding kan worden betaald. De rechter wees deze vordering van de hand. Verder bepaalde de rechter dat de organisatie van de Westfriese Flora niet aansprakelijk is voor de legionella-epidemie.Jan Jong is "zeer ontevreden" met de uitspraak. "Ik vind nog steeds niet dat ik aansprakelijk ben." Of slachtoffers en nabestaanden hun schadeclaim op Jong kunnen verhalen is nog onduidelijk. De ondernemer verwijst door naar zijn verzekeraar, maar die voelt zich niet aangesproken omdat Jong in kampeerartikelen in plaats van bubbelbaden zou handelen.

De consumentenbond vindt het positief dat een partij aansprakelijk is gesteld, maar is teleurgesteld dat haar verzoek voor een fonds is afgewezen. De consumentenbond vreest dat na de claims van de twee slachtoffers weinig geld zal overblijven. De Stichting Westfriese Flora hoeft voor schadeclaims nauwelijks nog bang te zijn, zegt voorzitter C. Haanstra. "De rechter heeft bepaald dat wij niet gefaald hebben. Beter kunnen wij het niet wensen." Haanstra hoopt dat het rijk zal inspringen om een regeling met slachtoffers en nabestaanden te treffen. De consumentenbond is in gesprek met het ministerie van VWS over een mogelijke financiële genoegdoening, 12 januari wordt het overleg voortgezet. Volgens Nico Hoffer van de Stichting Flora Veteranenziekte heeft het ministerie eerder deze week laten weten in principe bereid te zijn een dergelijke regeling te treffen. Ruim een maand geleden besloot het openbaar ministerie af te zien van vervolging van de stichting Westfriese Flora, Jan Jong en het ministerie van VWS wegens "het ontbreken van verwijtbaar of nalatig gedrag".

De legionella epidemie brak in februari van dit jaar uit onder bezoekers van de Westfriese Flora, 28 mensen overleden aan de gevolgen.


Zie ook:
Recordaantal slachtoffers door legionella (21 juni 1999)
Legionella op alle fronten bestreden (29 april 1999)
Aantal doden na Flora loopt op tot twaalf (17 maart 1999)
Al tien doden bij Flora (16 maart 1999)
Derde dode door veteranenziekte (15 maart 1999)
Besmet bij douchen in zwembad (15 maart 1999)
Twee doden door veteranenziekte (13 maart 1999)

NRC Webpagina's
24 DECEMBER 1999


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)