U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Terug naar "Eet smakelijk"

Kerstmenu:

  • Carpaccio van gerookte tonijn met een dressing van sojasaus, balsamico-azijn en olijfolie, geserveerd met komkommer, rucola en Parmezaanse kaas. (recept)
  • Wildbouillon met bospaddestoelen. (recept)
  • Gepocheerde zeeduivel met gamba's in witte wijnsaus. (recept)
  • Hertenbiefstuk met cranberries, rösti en haricots verts. (recept)
  • Vanilleroomijs met gepocheerde peer, pistachenoten en warme chocoladesaus. (recept)
Met dank aan culinair medewerker Joep Habets.

Koperen ketel

Tonijn voor carpaccio wordt koud (niet boven 35 C) gerookt. Met welke chemicaliën wordt gerookt, willen de geraadpleegde bedrijven niet verklappen. Sojasaus ontstaat door menging en rijping van sojabonen, tarwe, een 'geheim' micro-organisme en een zoutoplossing in een gistingstank. De ontstane vaste stof wordt geperst: wat er uitkomt is ruwe sojasaus, die nog wordt geraffineerd en gepasteuriseerd. Azijn wordt gemaakt door bacteriën in grote fermentatietanks in een mengsel van 13% ethanol, 85,8% water en 1,2% azijn. Machinale zuiveringen rijping en stabilisatie volgen. Parmezaanse kaas ontstaat uit ontroomde melk in koperen ketels van 1000 liter. Toegevoegde startercultuur en stremsel laten een wrongel (vaste stof) ontstaan die van de wei gescheiden wordt, geperst, in pekel gezouten en een jaar gerijpt.

Kweekstations

Veel bospaddestoelen zoals champignons (de grot- en kastanje-variëteit meegerekend), shiitake en oesterzwam komen niet uit een bos, maar uit kweekstations. De klimaatinstallaties zorgen voor een regelbare temperatuur, luchtvochtigheid en CO-gehalte. Champignons worden opgekweekt bij een temperatuur van 23 to 24 øC en een luchtvochtigheid van boven de 95%. Tijdens de groeifase - de vorming van het bovengrondse vruchtlichaam - daalt die temperatuur net iets onder de 20 øC en de luchtvochtigheid tot net iets onder de 90 procent. De champignons worden al dan niet gesneden en in doosjes verpakt. Shiitake wordt op houtsnippers of boomstronken gekweekt, oesterzwammen op balen stro. De gekozen bouillon is van het AH-huismerk. De AH-Klantenlijn geeft de fabrikant niet prijs.

Flow freezer

Volgens het Voedingscentrum is het hert in Nederland beschermd. De dieren worden dus vooral uit Duitsland geïmporteerd. Voor de rösti worden aardappelen - gecontroleerd op drogestofgehalte, kleurafwijkingen en hoeveelheid suiker - machinaal gewassen, geschild en gesneden. De schijfjes gaan door blancheerwater en worden afgekoeld en tot snippers gesneden. Tijdens het snijden wordt er olie over de snippers gesprenkeld waarna ze in een flow freezer worden ingevroren. Via een lopende band en een vultrechter worden de aardappelsnippers afgewogen en afgevuld in folieverpakking. Cranberries worden uit Amerika geïmporteerd. De haricots verts komen vaak uit Israel of Egypte.

Diepvriezen

De zeeduivel wordt hoofdzakelijk gevangen in de Noordzee. Op ijs gekoeld komt hij via afslagen en de tussenhandel zo snel mogelijk bij de visverkoper. Gamba's komen onder andere van het bedrijf PrimStar B.V. uit Hendrik- Ido-Ambacht. Met 54 garnalenbootjes vist het bedrijf jaarlijks 3500 ton gamba's uit de kustwateren van West-Afrika. Gevangen gamba's worden meteen bij een temperatuur van -40øC diepgevroren. Veel andere bedrijven bewaren de gevangen gamba's eerst op ijs. Pas aan land worden de kreeftachtigen diepgevroren. Instant diepvriezen zou de smaak van de geleedpotige beter bewaren.

Hardingstunnel

Vanilleroomijs wordt bereid door boterconcentraat, magere melkpoeder, stabilisatoren, emulgatoren, glucosestroop, suiker en slagroom tot de gewenste smeuïgheid te mengen en onder hoge druk door kleine kanaaltjes te persen. Er volgt pasteurisatie bij 84 øC, gedurende 25 seconden. Vervolgens wordt het ijs afgekoeld tot 4 øC. In een rijpingstank mogen dan de smaakstoffen op elkaar in werken. De vriescilinder, de uitvulmachine (-5 øC), de hardingstunnel (-43 øC) en het vrieshuis (-28 øC) voltooien het proces. De bereiding van chocolade dessertsaus begint met het samenvoegen van water, glucosestroop, cacaopoeder, bruine suiker, gom en conserveermiddelen. Via mixtank, zeefmachine, opslagtank, ontluchtingstank, een detector van vreemde materialen en een vulmachine, worden uiteindelijk de glazen flessen gevuld. Daarna volgen pasteurisatie, labelling en afkoeling.

NRC Webpagina's
18 DECEMBER 1999

Archief
Wetenschap & Onderwijs


( a d v e r t e n t i e s )

Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) DECEMBER 1999