|
CIJFERS CRISISBELEID INDUSTRIE GEZONDHEID RISICOBELEVING NEDERLAND EUROPA VERENIGDE STATEN KEURMERKEN E-NUMMERS HOUDBAARHEID CODEX ALIMENTARIUS KEURINGSDIENST ETIKETTEN INTERNET |
Internet Wie wil weten wat er nog wel gegeten mag worden, kan bij veel instanties aan informatie komen. Voedingscentrum Vraagbaak voor iedereen die iets wil weten over voedsel in relatie tot gezondheid, kwaliteit en veiligheid. Met veel informatie over goede én slechte voeding. BSE Er is een startpaginadochter over BSE, met links naar binnen- en buitenlandse sites over BSE en Creutzfeldt-Jacob, maar ook (biologisch) vlees en vegetarisme. Nieuwtjes Allerlei nieuwtjes op het gebied van voedselveiligheid zijn te vinden op de website van Voedselveiligheid BV. Daarnaast adviseert Voedselveiligheid bedrijven op het gebied van kwaliteitszorg. Overheid De site van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij biedt een dossier over BSE, en informatie over beleidsthema's als dierenwelzijn en biologische landbouw (www.minlnv.nl). Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft alle persberichten, speeches en rapporten over voedsel en voedselveiligheid bij elkaar gezet op de site (www.vws.nl). Controle De Keuringsdienst van Waren is ook op internet te vinden. Consumenten en bedrijven kunnen daar informatie vinden over wetteksten, maar ook antwoorden op vragen als 'waarom ruiken eierkoeken naar ammoniak?' of 'waarom kan haring licht geven in de koelkast?' Met klachten over producten 7 dagen per week gratis bellen naar 0800-0488. Internet: Consumenten De site van de consumentenbond biedt nieuws over alles wat voor consumenten belangrijk kan zijn, dus ook over voeding. De Alternatieve Konsumenten Bond is "een vereniging van kritische consumenten, die zich inzet voor een rechtvaardige en ecologisch verantwoorde samenleving''. Wie geïnteresseerd is, kan informatie vinden op de website (www.pz.nl/akb/). Dossier NRC Handelsblad heeft een internetdossier met een historisch overzicht van voedingsschandalen: Europa Via de site van de EU is veel te vinden over het Europese voedselbeleid. Het onderwerp valt onder de verantwoordelijkheid van Europees Commissaris David Byrne.
|
NRC Webpagina's 15 februari 2001
|
Bovenkant pagina |
|