U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Profiel - Voedselveiligheid NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


VOEDSELVEILIGHEID
CIJFERS
CRISISBELEID
INDUSTRIE
GEZONDHEID
RISICOBELEVING
NEDERLAND
EUROPA
VERENIGDE STATEN
KEURMERKEN
E-NUMMERS
HOUDBAARHEID
CODEX ALIMENTARIUS
KEURINGSDIENST
ETIKETTEN
INTERNET
Etiketten

Wat etiketten op levensmiddelen vermelden, is in EU-verband geregeld in een richtlijn die sinds vorig jaar van kracht is. De inhoud hiervan is opgenomen in de wetgeving van de lidstaten. In Nederland is dat de Warenwet. Op diverse punten mogen de lidstaten eigen extra bepalingen opnemen. De algemene eisen die Brussel aan etiketten stelt, zijn vermelding van:

  • De benaming waaronder het product wordt verkocht. Hierbij moet ook de 'fysische toestand' van het product worden vermeld (bijvoorbeeld: gerookt, gevriesdroogd, concentraat, diepvries), indien er bij de consument hierover verwarring zou kunnen optreden. Als het product is behandeld met ioniserende straling (doorgestraald), moet ook dit vermeld worden. De fabrikant kan kiezen uit drie termen: "doorgestraald'', "door straling behandeld'' en "met ioniserende straling behandeld''. Indien het product voor minimaal één procent bestaat uit genetisch gemanipuleerde ingrediënten, moet dit ook op het etiket blijken.

  • De lijst van ingrediënten. De hoeveelheid van individuele (categorieën van) ingrediënten, indien bijvoorbeeld deze ingrediënten in de Voedselveiligheid van het product voorkomen of op de verpakking worden afgebeeld. Dat geldt bijvoorbeeld voor aardbeienyoghurt.

  • De nettohoeveelheid (bij voorverpakte levensmiddelen). Dit zijn volume-eenheden bij vloeibare producten (liters, centiliters of milliliters) en massa-eenheden bij vaste producten (kilogrammen of grammen).

  • De datum van minimale houdbaarheid of de uiterste consumptiedatum.

  • De bijzondere bewaarvoorschriften en gebruiksvoorwaarden.

  • De Voedselveiligheid en het adres van de fabrikant of verpakker.

  • De plaats van oorsprong of herkomst, indien weglating daarvan de consument zou kunnen misleiden. Dit geldt bijvoorbeeld voor producten die in hun Voedselveiligheid al een geografische aanduiding hebben, zoals Engelse drop, die lang niet altijd in Engeland gemaakt wordt. Overigens gelden voor veel van dergelijke producten exclusieve regels voor herkomst en bereidingswijze, zoals bij Italiaanse parmaham.

  • Een gebruiksaanwijzing indien het product anders niet behoorlijk kan worden gebruikt.

  • Het alcoholvolume (in procenten) bij producten die meer dan 1,2 procent alcohol bevatten.

  • NRC Webpagina's
    15 februari 2001

        Bovenkant pagina

    NRC Webpagina's © NRC Handelsblad