U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Italiaanse televisie zwijgt voorlopig over politiek
Een kritisch programma over Berlusconi heeft geleid tot een politieke mediastilte bij de Rai. Houwen zo, vindt Berlusconi.

Toezichthouders zetten koers UPC op dieptepunt
Een consultatiedocument van toezichthouders NMa (mededinging) en Opta (telecom) heeft de beurskoers van UPC gisteren harder doen dalen dan de koersen van andere technologiebedrijven. In het document worden voorlopige conclusies getrokken over internettoegang die grote gevolgen kunnen hebben voor de resultaten van het kabelbedrijf UPC omdat het mogelijk concurrenten toegang moet geven tot zijn kabelnetwerk.

Minder kunstprogramma's op radio
Drie kunstprogramma's op de Nederlandse radio verdwijnen en ook de rest van Radio 5 gaat op de schop. Maar op Radio 1 komt er een dagelijkse kunstrubriek bij. De verwarring dreigt hierdoor zo groot te worden dat de omroepdirecteuren vrezen dat er nog meer luisteraars zullen afhaken d

Tussen synagoge en moskee
Om de inburgering van joden in Nederland te versnellen werd in 1809 bij decreet bepaald dat in de synagogen het Nederlands moest worden ingevoerd. Ook werd onderwijs in het Jiddisch op joodse scholen niet langer toegestaan. Aldus zou het 'Decreet over den Gelykstaat der Joodsche met alle andere Burgers', dat op 2 september 1796 door de Nationale Vergadering werd aangenomen, geen dode letter blijven.

Persstemmen
Kranten in omringende landen benaderen de uitbraak van mond- en klauwzeer in Nederland vanuit eigen perspectief. Duitse dagbladen als Die Welt en de Süddeutsche Zeitung leggen er de nadruk op dat de virusziekte "steeds dichterbij" komt en inmiddels tot "vijftig kilometer van de grens" is genaderd. De Belgische De Standaard zet op de voorpagina 'Mond- en klauwzeer omsingelt België'. De pers in Groot-Brittannië, waar nu meer dan 400 besmettingen zijn, schenkt nauwelijks aandacht aan de gevallen op het continent.

Grotere schuld France Telecom
Bij France Telecom is de nettoschuld in het afgelopen jaar hard opgelopen, van 14,6 miljard naar 61 miljard euro (134 miljard gulden). Oorzaak waren overnames en hoge kosten voor het verkrijgen van UMTS- frequenties. Om de schuldenlast te verlichten, wil het concern zijn inkomsten opvijzelen, een deel van zijn niet-strategische activiteiten van de hand doen en aandelen uitgeven. De nettowinst steeg met 32 procent van 2,8 naar 3,7 miljard euro en lag daarmee iets onder de verwachtingen van de analisten. De omzet nam toe met bijna 24 procent tot 33,7 miljard euro. Orange, de mobieletelefoondivisie, stond 1,32 miljard euro in het rood, evenveel als in 1999. Bij internetaanbieder Wanadoo groeide het verlies van 1,9 naar 102 miljoen euro. (ANP, Bloomberg)

Invensys geeft waarschuwing
Het Britse Invensys, eigenaar van softwareontwikkelaar Baan, heeft voor de tweede maal in zes maanden gewaarschuwd voor tegenvallende resultaten. Donderdag liet Invensys ook weten 5.000 banen te schrappen, ofwel 6 procent van het totale aantal. Eerder ging het nog om 4 procent. (ANP)

Winstdaling Twentsche Kabel
Een tekort aan grondstoffen voor de glasvezelkabelproductie heeft de resultaten van Twentsche Kabel gedrukt. De nettowinst over 2000 steeg met slechts 3,1 procent tot 30,8 miljoen euro (67,8 miljoen). De omzet van de leverancier van systemen en netwerken in de ICT en elektrotechniek steeg met bijna 12 procent tot 586 miljoen euro. Het bedrijf is positief gestemd over de vooruitzichten maar wil geen uitspraak doen over de te verwachten winstgroei. (ANP)

Ericsson verlaagt verkoopprognose
Het Zweedse telecomconcern Ericsson heeft gisteren de verkoopprognose van mobiele telefoons voor dit jaar verlaagd van 450 naar 525 miljoen. Dat heeft het concern gisteren laten weten op de Cebit technologiebeurs in het Duitse Hanover. In januari ging Ericsson nog uit van een wereldwijde afzet van 500 tot 550 miljoen zaktelefoons. Het Finse Nokia, dat vorig week al zijn verkoopprognose voor 2001 verlaagde tot 500 miljoen zaktelefoons, maakte gisteren bekend dat het de komende 18 maanden zijn marktaandeel van mobiele telefoonverkopen wil verhogen van 32 naar 40 procent. (Bloomberg)

EADS bundelt telecom in dochter
Het Europese ruimtevaart- en vliegtuigbouwconcern EADS gaat al zijn telecomactiviteiten bundelen in één dochteronderneming. Daartoe wordt EADS Telecommunications ondergebracht bij EADS Defence & Security Networks (EDSN). EADS heeft de ambitie om in 2005 wereldmarktleider te zijn op het gebied van telecom voor regeringen en defensieve doeleinden. Het concern heeft 55 procent van EDSN in handen, de overige 45 procent is van het Canadese Nortel Networks. (ANP)


Wie wil weten wat mond- en klauwzeer (MKZ) is, wat de gevolgen zijn en welke maatregelen er zijn genomen, wordt uitstekend geïnformeerd op de website van het ministerie van Landbouw. (www.minlnv.nl) De site is weinig aantrekkelijk vormgegeven en echt bedoeld voor een snelle uitleg. Mooi vormgegeven is wel het speciale rapport van de BBC. Met bewegende beelden wordt duidelijk hoe de ziekte zich over Europa verspreidt.
(news.bbc.co.uk)

NRC Webpagina's
22 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad