U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Dossier Oost-Timor

Profiel: Indonesië

Profiel: De Molukken

Indonesische regering

Indonesia Online

Overzichtspagina onlusten Indonesië (Yahoo)


President Wahid schorst Wiranto

Door onze correspondent DIRK VLASBLOM
JAKARTA, 14 FEBR. President Abdurrahman Wahid van Indonesië heeft zijn coördinerende minister van Politieke en Veiligheidszaken, generaal Wiranto, met ingang van vandaag op non-actief gesteld. Wiranto heeft zich bij de schorsing neergelegd en bedankte Wahid vanmorgen voor het feit dat hij hem gisteren eerst wilde spreken voordat hij een besluit nam.

Wiranto's schorsing geldt voor de duur van een gerechtelijk onderzoek dat het openbaar ministerie instelt naar diens mogelijke betrokkenheid bij het militiegeweld in Oost-Timor, vorig jaar. Wahid heeft de minister van Binnenlandse Zaken, luitenant-generaal b.d. Surjadi Soedirdja, benoemd tot coördinerende bewindsman van Politiek en Veiligheid ad interim. Tot gisteravond laat bestond grote onduidelijkheid over het onderhoud dat Wahid, vice-president Megawati Soekarnoputri en procureur-generaal Marzuki Darusman die ochtend hadden met Wiranto. Na het gesprek zei Wahid: "Ik heb generaal Wiranto gevraagd terug te treden. Hij heeft verzocht aan te mogen blijven hangende een gerechtelijke beslissing. Voor mij is dat geen probleem." Die woorden werden uitgelegd als een concessie van Wahid, maar dat bleek een misverstand. Wiranto, bedoelde Wahid kennelijk, mag vragen wat hij wil, maar ik blijf bij mijn standpunt. Bij de installatie van Surjadi, vanochtend, nam Wahid Wiranto in bescherming tegen wat hij "vooringenomenheid" noemde. Zijn besluit zou "de voorwaarden scheppen voor een eerlijk onderzoek van de procureur-generaal naar Wiranto's verantwoordelijkheid (voor het jongste geweld in Oost-Timor), opdat er later geen twijfel rijst over het resultaat." Wahid zei dat bij de onderzoeken naar de gang van zaken in Oost-Timor van de door zijn voorganger Habibie benoemde commissie-Hasibuan en een speciale commissie van de VN "nogal ongebruikelijke methoden zijn gehanteerd". "Ik accepteer geen eenzijdige stappen jegens een staatsburger. Wiranto is onschuldig totdat de rechter anders oordeelt."

Wiranto, die voor het eerst zijn emoties nauwelijks de baas was, zei "ervan overtuigd" te zijn dat "deze beslissing in het belang is van de natie". Hij sprak de hoop uit dat het besluit "geen aanleiding is voor bepaalde partijen om terug te slaan of onrust te veroorzaken". Hij herhaalde zich nooit te hebben bezondigd aan geweld in Oost-Timor, maar erkende dat hij medeverantwoordelijkheid droeg voor eventuele ontsporingen en riep alle soldaten en officieren op "bij het onderzoek van het OM de waarheid te vertellen."


Zie ook:

Wahid houdt vast aan rol Lubbers (3 februari 2000)
Wahid in zijn andere vaderland (3 februari 2000)
Rugdekking gevraagd (2 februari 2000)
Bewijzen tegen Wiranto inzake geweld O-Timor (31 januari 2000)
Alleen de nachtbus waagt nog de reis naar roerig Atjeh (28 januari 2000)
Wahid naar het Wilde Westen van Indonesië (25 januari 2000)
Ook Lombok toneel van grof geweld (18 januari 2000)
Wahid vraagt Lubbers om hulp in Molukse kwestie (17 januari 2000)
Oproep tot heilige oorlog in Molukken (7 januari 2000)
Wraak en weerwraak in noordelijke Molukken (5 januari 2000)
Geweld op de Molukken breidt zich uit (5 januari 2000)
Molukse troebelen (4 januari 2000)
Nederland biedt Jakarta hulp aan (31 december 1999)

NRC Webpagina's
14 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)