U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B U I T E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Indonesische regering

Indonesia Online

Overzichtspagina onlusten Indonesië (Yahoo)


Oproep tot heilige oorlog in Molukken

Door onze correspondent Dirk Vlasblom
JAKARTA, 7 JAN. Naar schatting honderdduizend moslims hebben vanmorgen in Jakarta opgeroepen tot 'waakzaamheid' tegen 'een aanval op de islam' in de Molukken, maar ook elders. Enkele sprekers riepen op tot een 'heilige oorlog' tegen de 'christen-moordenaars' van Molukse moslims. De marine heeft met negen oorlogsbodems de scheepvaartroutes naar de Molukken geblokkeerd.

De bijeenkomst op het Onafhankelijkheidsplein in het centrum van Jakarta was georganiseerd door het Front voor de Verdediging van de Islam (FPI) en het Comité voor Wereldwijde Solidariteit van Moslims, beide militante clubs. De organisatoren repten van 400.000 betogers, maar de chef van de hoofdstedelijke politie, kolonel Timur Pradopo, hield hun aantal op " honderdduizend".

Onder de vele sprekers waren niet alleen notoire scherpslijpers, maar ook vooraanstaande politici als Hamzah Haz, voorzitter van de (islamitische) Eenheidspartij voor Ontwikkeling (PPP) en tot voor kort minister, en Amien Rais, voorzitter van het Volkscongres, het hoogste staatscollege van Indonesië. Rais is oprichter van de Nationale Mandaatpartij (PAN), die hij eerst afficheerde als een open, niet- confessionele partij.

Rais lijkt inmiddels opgeschoven naar een exclusief-islamitisch standpunt. In zijn toespraak noemde hij de jongste gevechten tussen moslims en christenen op de Molukken een "internationale poging om de islam in Indonesië te verzwakken". Vlakbij het podium was een enorm spandoek uitgerold met de tekst 'Verdraagzaamheid is absurd - roei de christenen uit'. Uit de menigte klonk in koor: 'Jihad! Jihad!' (heilige oorlog) en enkele betogers, uitgedost in lange witte tunieken en dito tulbanden, voerden een kruis mee, waarop een dood konijn was gespijkerd. Het hoofdkwartier van de marine heeft bekendgemaakt dat sinds gisteren de zeevaartroutes naar de Molukken zijn geblokkeerd met negen korvetten. Vijf vliegtuigen van de marine-luchtvaartdienst zouden patrouilleren boven de zeeroutes. Volgens commandeur T. Ontowiryo, woordvoerder van de marine, dient de zeeblokkade een tweeledig doel: voorkomen dat 'niet- geïdentificeerde schepen' de Molukse wateren binnenvaren of militante groepen van het ene eiland naar het andere brengen en evacuatie van vluchtelingen uit brandhaarden in de Molukse archipel. Schepen met een humanitaire missie worden doorgelaten. De maatregel volgt op recente oproepen, zoals vanmorgen in Jakarta, tot een 'heilige oorlog' in de Molukken. De Indonesische president Wahid zei vandaag na het vrijdaggebed dat er een schip op weg is naar de Molukken "met enkele honderden moslims uit Java" die een heilige oorlog willen voeren. De marine heeft opdracht gekregen het schip te onderscheppen. Wahid zei ook dat het recente geweld op het Noord-Molukse eiland Halmahera een ander karakter heeft dan op andere Molukse eilanden. "Moslimgroepen (op Halmahera) zetten christenen in om andere moslims af te slachten. Ze gebruiken religie als politiek instrument voor eigen doeleinden."


Zie ook:

Wraak en weerwraak in noordelijke Molukken (5 januari 2000)
Geweld op de Molukken breidt zich uit (5 januari 2000)
Molukse troebelen (4 januari 2000)
Nederland biedt Jakarta hulp aan (31 december 1999)

NRC Webpagina's
7 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)