U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Indonesische regering

Indonesia Online

Overzichtspagina onlusten Indonesië (Yahoo)


Wahid houdt vast aan rol Lubbers

Door onze diplomatiek redacteur
DEN HAAG, 3 FEBR. De Indonesische president Wahid hoopt dat oud-premier Lubbers op langere termijn toch beschikbaar zal zijn om op de Molukken te bemiddelen tussen moslims en christenen.

Lubbers had gisteravond, kort nadat Wahid voor zijn tweedaagse staatsbezoek aan Nederland was aangekomen, in een privégesprek voor zo'n rol bedankt. Wahid zei vanmorgen op een persconferentie met premier Kok dat hij hoopt dat de vroegere CDA- premier bereid is om in Nederland humanitaire hulp voor de Molukken te krijgen en contact met de Molukse gemeenschap in Nederland te onderhouden. Daaruit zou in de toekomst dan mogelijk een bemiddelende rol op de Molukken zelf kunnen voortvloeien, aldus Wahid. Lubbers is in principe bereid om in Nederland een bijdrage te leveren die kan bijdragen tot herstel van vrede op de Molukken, had hij Wahid gezegd. Maar onduidelijk is nog of de Nederlandse regering Lubbers in zo'n rol van contactpersoon voor de Molukse gemeenschap wil zien. Minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) zei kortgeleden in de Tweede Kamer dat zulk werk in eigen land uitdrukkelijk is voorbehouden aan minister Van Boxtel (Grote-Steden- en Integratiebeleid). Lubbers had de Indonesische president gisteravond duidelijk gemaakt dat hij voor zichzelf nu geen rol weggelegd ziet. In een verklaring schrijft hij dat er, nadat minister Van Aartsen vorige maand teruggekeerd was uit Indonesië, in de media "een zeker misverstand was ontstaan over mijn rol als bemiddelaar". Eerder had Lubbers al gezegd dat je "alleen kunt bemiddelen als er twee partijen zijn die daarom vragen". De vroegere CDA-premier had al vorig najaar in gesprekken met de toenmalige presidentskandidaat Wahid en diens huidige minister van economische zaken, Kwik, die hij kent uit hun gemeenschappelijke studententijd in Rotterdam, gezegd dat hij niet voor zichzelf maar mogelijk voor de rooms-katholieke kerk in Nederland bemiddelingskansen ziet.

Lubbers had daarbij de naam genoemd van de Rotterdamse bisschop Van Luyn, die actief was geweest voor het herstel van vrede op Oost-Timor. Van Luyn weigerde vanmorgen een reactie op Lubbers' verklaring. Hij wil pas reageren als hij daartoe een officieel verzoek krijgt, aldus zijn woordvoerder. Lubbers had Van Aartsen ook verzekerd dat Nederland niet alleen moet helpen om vorm te geven aan een "nieuwe agenda voor samenwerking met Indonesië" maar dat Den Haag de Europese ministerraad en de Europese Commissie daarbij te hulp moet roepen. "De rol van de EU is essentieel voor vrede en ontwikkeling in Indonesië", aldus Lubbers in zijn verklaring. Wahid heeft Nederland vanmorgen bij de ondertekening van een raamovereenkomst over hernieuwde en intensievere bilaterale samenwerking op een breed terrein bedankt voor de rol die Den Haag in de Europese Unie wil gaan spelen als belangenbehartiger van Indonesië. De Indonesische president, die gisteravond met een groot gevolg op Schiphol aankwam en bij koningin Beatrix op paleis Noordeinde in Den Haag logeerde, zei vanmorgen dat hij de toestand in Indonesië volledig beheerst. Generaals die een staatsgreep overwegen zullen die zien mislukken, waarschuwde hij. Wahid, die al eerder op zijn rondreis dergelijke waarschuwingen heeft uitgesproken, reageerde daarmee op berichten van gisteren over een geheime samenkomst van enkele ontevreden generaals in Jakarta.


Zie ook:

Wahid in zijn andere vaderland (3 februari 2000)
Wahid vraagt Lubbers om hulp in Molukse kwestie (17 januari 2000)
Oproep tot heilige oorlog in Molukken (7 januari 2000)
Wraak en weerwraak in noordelijke Molukken (5 januari 2000)
Nederland biedt Jakarta hulp aan (31 december 1999)

NRC Webpagina's
3 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)