U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Indonesische regering

Indonesia Online


Geweld op de Molukken breidt zich uit

Door onze correspondent DIRK VLASBLOM
JAKARTA, 5 JAN. Op het grootste eiland van de noordelijke Molukken, Halmahera, waar vorige week bloedige gevechten uitbraken, gaat het geweld onverminderd door. Het Indonesische leger is begonnen met evacuatie van vluchtelingen.

Het vuur zou volgens de laatste berichten al zijn overgeslagen naar de zuidelijke arm van dit inktvisvormige eiland, waar het tot voor kort rustig was. Brigade-generaal Max Tamaela, de militaire commandant van de Molukken, hield het aantal slachtoffers van de gevechten op Halmahera gisteravond op 800, maar lokale journalisten reppen van zeker 2.000 doden. Gisteren zijn marine en luchtmacht begonnen met de evacuatie van naar schatting 3.500, overwegend islamitische, vluchtelingen uit verschillende locaties in de noordelijke Molukken. Na een demonstratie door een islamitische groepering in Makassar, maandag, zijn 54 moslims, die de wijk hadden genomen naar het noordelijke eiland Morotai, met een Hercules van de luchtmacht overgebracht naar de hoofdstad van Zuid-Sulawesi. 146 vluchtelingen werden naar Manado, Noord-Sulawesi, gevlogen. Twee korvetten van de marine brachten gisteren 3.250 vluchtelingen uit het district Ibu, Noord-Halmahera, naar het vulkaaneilandje Ternate, dat beschikt over een redelijke infrastructuur. Ze werden opgevangen door islamitische hulporganisaties.

Een vice-voorzitter van het parlement, de islamitische politicus A.M. Fatwa, suggereerde gisteren dat het bij de jongste gevechten op Halmahera eerder om economische en politieke belangen gaat dan om godsdienstige ressentimenten. Op de grens van de districten Kao en Malifut bevindt zich een goudmijn en de regering heeft het afgelopen jaar arbeidskrachten van elders aangetrokken om de locatie toegankelijk te maken. Dat zou ter plekke grote weerstand hebben gewekt.

Daarbij komt dat sinds de vorming, vorig jaar, van een nieuwe provincie, de Noordelijke Molukken, de functie van gouverneur nog steeds vacant is en de strijd om de macht neemt heftige vormen aan. Fatwa meent dat provocateurs munt hebben geslagen uit de verontrusting over slachtingen tussen christenen en moslims op het eiland Ambon om zo het plaatselijke vuur op te stoken. Sinds de strijdkrachten vorige week de ordehandhaving in de Molukken overnamen van de politie, zijn er nieuwe initiatieven ontplooid. In de noordelijke Molukken zijn twee bataljons gelegerd, elk circa 750 man sterk. De staf-chef van het Molukse garnizoen bevindt zich in Tobelo, het centrum van de gevechten, en zou leiding geven aan de operaties. "We gaan een einde maken aan deze gevechten en voeren indien nodig een avondklok in", zei admiraal Widodo A.S. Er zouden zich op de Molukken inmiddels 12 bataljons bevinden, waarvan er slechts drie behoren tot het garnizoen. De overige negen zijn versterkingen. Sinds zondag speuren eenheden van de landmacht op Ambon naar wapens, die vervolgens in beslag worden genomen. Deze week, zei Tamaela gisteren, zullen systematische huiszoekingen worden verricht. Bezoekers van de eilanden Seram, Buru en Buton, die 'geen belangen hebben' op Ambon, worden met klem verzocht het eiland te verlaten. Nieuwkomers worden ondervraagd over het doel van hun bezoek en als ze geen bevredigend antwoord kunnen geven, voor onderzoek vastgehouden.

De voorzitter van het Volkscongres, Amien Rais, waarschuwde gisteren dat "als het vuur van de Molukken overslaat naar Java, Sumatra of andere eilanden, dit de doodsklok luidt voor de Republiek". De jongste verklaring van president Wahid dat "de Molukse problemen allereerst moeten worden opgelost door de Molukkers zelf" noemde Rais "een verkeerd recept". "Dat noopt de bevolking om eigen rechter te spelen en daarbij vallen de zwakkeren ten prooi aan de sterksten", zei hij.


Zie ook:

Molukse troebelen (4 januari 2000)
Nederland biedt Jakarta hulp aan (31 december 1999)

NRC Webpagina's
5 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)