U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Indonesische regering

Indonesia Online

Overzichtspagina onlusten Indonesië (Yahoo)


Wahid in zijn andere vaderland


De Indonesische president Wahid heeft vele voetstappen liggen in Nederland. Sinds gisteren ook in Paleis Noordeinde, tijdens zijn korte werkbezoek. "Nederland kan onze woordvoerder in de Europese Unie zijn."

Door onze redacteur FRANK VERMEULEN

DEN HAAG, 3 FEBR. Het Indonesische volkslied, Indonesia Raya, schettert over het voorpleintje van Paleis Noordeinde in Den Haag, terwijl de erewacht in berenmutsen het geweer presenteert. Het volkslied van de voormalige kolonie gespeeld in de voortuin van de Nederlandse koningin - het lijkt een symbool voor de voltooiing van de dekolonisatie.

Op de rode loper dwars over het pleintje staat de zojuist gearriveerde Indonesische president Abdurrahman Wahid tussen koningin Beatrix en zijn dochter Yenni, die tegenwoordig functioneert als de ogen van haar bijna blinde vader. Voordat de welkomstceremonie begint, buigt zij over naar Gus Dur, zoals Wahid in Indonesië wordt genoemd, om te vertellen wat er te zien valt: een schel verlicht pleintje, met links een militaire kapel en rechts de erewacht, en aan weerszijden van de paleistrap tientallen persfotografen. Voordat de president twee stappen gedaan heeft, maakt hij zo te zien zijn eerste grap tegen de koningin - en moet daar zelf onbedaarlijk om lachen.

Wahid zei niet lang geleden dat Nederland zijn tweede of derde vaderland is - hij houdt ook van Singapore - en dat heeft te maken met de historische banden met Nederland. Maar ook met voetbal. "Jammer dat ik het voetbal niet meer kan zien: ik houd van Ajax, Feyenoord en PSV", grapte Wahid vanochtend tegenover de verzamelde internationale pers. Ook wond hij er geen doekjes om waarom hij de relatie met Nederland op hoge prijs stelt. "Nederland kan onze woordvoerder zijn binnen de Europese Unie", aldus de president. En dat heeft weer alles te maken met de oude banden tussen Nederland en Indonesië. " Nederlanders hebben een grondig begrip van onze samenleving." En dat is natuurlijk belangrijk voor een 'woordvoerder'.

Een andere koloniale erfenis wordt gevormd door de Molukse minderheid in Nederland. En daaraan werd de president gisteravond op Schiphol herinnerd door zo'n honderdvijftig luidruchtig demonstrerende Molukkers: bonkend op tifa's en gongs. De organisatie Suara Rakyat Maluku, de stem van het Molukse volk, vindt dat Wahid zich onvoldoende inspant om een eind te maken aan de gewelddadigheden op de Molukken. De organisatie is ervan overtuigd dat het bloedvergieten geen religieuze achtergrond heeft, maar berust op een systematisch plan van het Indonesische leger om het Molukse volk uit te roeien.

Gisteravond sprak Wahid, tijdens het privé-gedeelte van zijn bezoek, in de residentie van de Indonesische ambassadeur in Wassenaar, onder meer met vertegenwoordigers van een aantal Molukse organisaties in Nederland. Overigens zaten daar geen vertegenwoordigers bij van de Republik Maluku Selatan (RMS). Dat lag niet aan Wahid maar aan de RMS, die geen behoefte heeft aan overleg. Wahid reageerde vanochtend laconiek: "Ik sta open voor iedereen. Als zij niet met mij willen spreken hebben zij een probleem. Niet ik."

De plannen in Molukse kring om vanmiddag op het Haagse Malieveld een grote demonstratie te houden bezorgden de organisatoren van het staatsbezoek de afgelopen week hoofdpijn. In het verleden zijn demonstraties van Molukkers in Den Haag regelmatig uitgelopen op forse veldslagen met de politie, en dat wilde men deze keer vermijden.

Een andere kopzorg was het plotseling opdoemen van oud-premier Ruud Lubbers, die door Wahid is aangewezen als bemiddelaar en fundraiser in de Molukse kwestie. Tijdens de ministerraad hebben verschillende ministers onlangs daarover hun verbazing uitgesproken. Lubbers zelf heeft inmiddels het verzoek van het Indonesische staatshoofd afgewezen. Achter de schermen hebben zich voorts schermutselingen in universitaire kring voorgedaan. Terwijl binnen de Leidse universiteit wordt overwogen om Wahid van een eredoctoraat te voorzien, heeft de Universiteit van Twente snel opgetreden en gisteren was de rector van die instelling, prof.dr. F.A. van Vught, ook in de ambassadeurswoning present om Wahid te melden dat zijn universiteit dat eredoctoraat wil verlenen. Naar verluidt heeft dit initiatief het ongenoegen van koningin Beatrix opgewekt, omdat haar eigen alma mater, de Universiteit Leiden, veel passender zou zijn. In Nederland onderhoudt het Indonesische staatshoofd ook een aantal persoonlijke vriendschappen. Zo is hij kind aan huis bij Mouhamad Muzayin, die een winkeltje heeft in Indonesische lekkernijen in de Amsterdamse Kinkerstraat. De vader van zijn echtgenote Mutia is de neef van de overleden vader van Wahid en dus familie. Gisteravond was het paar ook te gast op de residentie. Te gast was ook Nafan Sulchan, die 23 jaar was toen hij in 1969 ging studeren aan de theologiefaculteit van de Universiteit van Bagdad. Daar werd hij opgevangen door Wahid, die twee jaar eerder naar Bagdad was gekomen vanuit Kairo, waar hij had gestudeerd aan de in de sunnitisch-islamitische wereld gezaghebbende Al-Azhar universiteit. Wahid maakte hem wegwijs in het universitaire leven, leerde hem de Arabische omgangsvormen kennen en kookte (" dat kan hij ontzettend goed") vaak voor hem. Na afronding van de vierjarige studie vestigde Sulchan zich in Den Haag om zich te voegen bij zijn huidige vrouw. Maar bijna elke keer als Wahid sindsdien naar Nederland kwam, belde hij op en kwam af en toe logeren.

Dat de zelfbewuste, intelligente en hulpvaardige student uit Bagdad het heeft geschopt tot het hoogste ambt in Indonesië, verbaast Sulchan niet. "Gezien zijn capaciteiten, en door zijn gematigde, humanitaire levensvisie is hij uitermate geschikt voor de rol die hij nu speelt", zegt Sulchan. En ook al verkeert Wahid nu in hoge kringen, "hij vergeet zijn oude vrienden nooit", weet Sulchan, terwijl hij een foto laat zien waarop hij en Wahid met hun vrouwen staan, gemaakt bij een uitstapje naar Madurodam.

Wahid zou aan het eind van de middag na een lunch op Paleis Noordeinde en een ontvangst in de Staten Generaal zijn Europese rondreis voortzetten.


Zie ook:

Wahid houdt vast aan rol Lubbers (3 februari 2000)
Wahid vraagt Lubbers om hulp in Molukse kwestie (17 januari 2000)
Oproep tot heilige oorlog in Molukken (7 januari 2000)
Wraak en weerwraak in noordelijke Molukken (5 januari 2000)
Nederland biedt Jakarta hulp aan (31 december 1999)

NRC Webpagina's
3 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)