U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B U I T E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Profiel Indonesië


Christenen op de vlucht

Ook Lombok toneel van grof geweld


MATARAM/ATJEH, 18 JAN. Het religieus geweld op de Mo lukken is overgeslagen naar het Indonesische eiland Lombok. Daar werden gisteren elf kerken platgebrand en een groot aantal huizen en winkels van christenen aangevallen.

Ten minste acht mensen zouden zijn neergeschoten. Vanochtend werd opnieuw melding gemaakt van plunderingen. Honderden christenen zijn op de vlucht geslagen voor het geweld. Velen hebben een veilig heenkomen gezocht in militaire kampementen en politiebureaus, anderen zijn gevlucht naar het naburige Bali. Het geweld op Lombok brak gisteren uit na een protestdemonstratie van moslims in de hoofdstad Mataram tegen het huns inziens lakse optreden van de Indonesische regering tegen het bloedvergieten in de Molukken. De moslims hebben de indruk dat hun geloofsgenoten in de Molukken het slachtoffer zijn van aanvallen van christenen en dat de strijdkrachten hen onvoldoende beschermen. Op gebouwen in Mataram waren kreten geschilderd als 'Dood aan de christenen' en 'Moslim revolutie'. De demonstratie mondde uit in een klopjacht op christenen, waarbij groepen moslims plunderend en brandschattend door de straten trokken. Sommige winkeliers hadden de mededeling 'Eigendom van moslims' op de voorgevel van hun zaak gekalkt.

Ook vanochtend duurde de onrust in de hoofdstad Mataram en andere plaatsen voort, zo meldden getuigen. In totaal zouden meer dan 1.100 christenen op de vlucht zijn geslagen. Grote groepen hebben zich verschanst in kampementen van het leger, op bases van de marine en de luchtmacht en op andere plekken waar ze onder bescherming staan van politie en leger. Ook zouden veel christenen de oversteek hebben gemaakt naar het naburige Bali. Omdat de wegen naar de haven van Lembar nog worden geblokkeerd door moslimgroepen, zouden veel christenen het niet wagen uit hun schuilplaatsen te voorschijn te komen om ook naar Bali te vluchten.

Volgens het persbureau Antara werden gisteren vijftien oproerkraaiers gearresteerd. Maar onder druk van moslimbetogers en na bemiddeling van de burgemeester van Mataram, Ruslan, werden ze vanochtend vrijgelaten.

Nieuwe gevechten worden de afgelopen dagen ook gemeld in de provincie Atjeh, in het uiterste noordwesten van de Indonesische archipel waar de islamitische Beweging Vrij Atjeh (GAM) strijdt voor afscheiding. Volgens het persbureau Antara hebben de strijdkrachten afgelopen zondag in de plaats Amplah vijf rebellen van het guerrillaleger van de GAM gedood. Volgens sommige bronnen is het leger bezig met een offensief tegen het GAM-leger en diens commandant Abdullah Syafei. De politieke leider van de GAM, Hasan Muhammad di Tiro verblijft in Zweden. (Reuters, AP)

NRC Webpagina's
18 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)