NRC Handelsblad: vandaag Zaterdag 22 januari 2000
NRC HANDELSBLAD
* TEGENSPRAAK    * SUPPLEMENT    AGENDA    ARCHIEF    ADVERTENTIES    SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws
bolletje Griekenland op weg naar de EMU in Economie voor jou.
bolletje In het nieuws:
Dossier Amerikaanse verkiezingen
Dossier Belastingplan 2001
bolletje Moet de burgemeester benoemd of gekozen worden? Doe mee aan de Stemming.
bolletje Zingen - alles over deze meest beoefende hobby in Profiel.
bolletje Prime-time propaganda, dorpjes die verzwolgen worden en praten met honden in de Digitale Leestafel.
bolletje Informatie over de staatscommissie Elzinga.
bolletje Het politieke web ontrafeld op www.nrc.nl/DenHaag.
Den Haag

( a d v e r t e n t i e s )



Betoging tegen ETA
MADRID - Duizenden Madrilenen hebben gisteravond op het centrale plein Puerta del Sol betoogd tegen de Baskische afscheidingsbeweging ETA, die eerder op de dag de gewelddadige strijd tegen de Spaanse staat had hervat. De ETA heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag, waarbij de 48-jarige luitenant-kolonel Pedro Antonio Blanco García werd gedood, nog niet opgeëist. Maar volgens onderzoekers had deze alle kenmerken van een ETA-aanslag.

Privatiseren busbedrijven mislukking
De invoering van marktwerking in het openbaar vervoer en de privatisering van busbedrijven in noord-Nederland zijn uitgelopen op een mislukking. Dat zeggen betrokkenen bij het bus- en treinvervoer in de provincies Groningen en Drenthe.

* Zwaarder kalf bij IVF
Kalveren die via een reageerbuisbevruchting ter wereld komen zijn bij geboorte gemiddeld ruim vier kilo zwaarder dan kalveren die via kunstmatige inseminatie worden geboren.

* 'Nieuwe belastingwet heeft geen eeuwigheidswaarde'
Gisteren besprak de Tweede Kamer de laatste details van de Belastingherziening 2001. Is het plan bestand tegen de toekomst?

* Weg vrij voor 'modestudies'
Universiteiten en hogescholen moeten zelf weten of ze een nieuwe opleiding openen, vindt minister Hermans. Maar critici waarschuwen voor wildgroei.

* 'CDU is, ondanks alles, sterke partij'
Gaat de Duitse CDU haar Italiaanse zusterpartij achterna en schrompelt ze ineen door alle schandalen? Oud-gediende Heiner Geissler meent van niet.

*
* Kort nieuws
* Medianieuws
* Radio en televisie
* Dossiers
* Documenten
* Economie voor jou
* Digitale Leestafel
* Film en Video - premières
* Profiel
* Kunst van de Week
* Videoclip
* Gastenboek


( a d v e r t e n t i e s )


Krekel
Krekel
Kohl: Als ik het
me goed herinner,
heb ik een
erg slecht geheugen

 

( a d v e r t e n t i e s )

* Iowa maakt zelfs favorieten nerveus
In de Amerikaanse staat Iowa beginnen maandag de voorrondes voor de presidentsverkiezingen. Koplopers van beide partijen hebben onverwacht sterke uitdagers.

* Klima koerst af op minderheidsregering
De Oostenrijkse bondskanselier en sociaal-democraat Viktor Klima gaat toch proberen een minderheidsregering te vormen. Van de regering zouden, behalve socialisten, ook onafhankelijke experts deel moeten uitmaken.

* Wie is er bang voor Tokyo Joe?
De kleine man is altijd de pineut. Neem Tokyo Joe, de schuilnaam van de Amerikaan Joe Park. Zijn bloeiende website met aandelentips werd begin januari door de Amerikaanse beurswaakhond, de Securities and Exchange Commission, de nek omgedraaid en Tokyo Joe zelf in staat van beschuldiging gesteld wegens oplichting.

* Oude commissaris teert op verleden
Berthold Ebbinge van de stichting Het Nederlands Commissariaat klaagt dat hij voor ondernemingen geen toezichthouders kan vinden met verstand van de nieuwe economie. "Die hele oude groep kun je afschrijven."

* Commissarissen weg bij GOM
De voltallige raad van commissarissen van de Gelderse Ontwikkelings Maatschappij (GOM) is gisteren afgetreden. Uit een onderzoek van accountantsbureau Arthur Andersen blijkt dat de commissarissen ontoereikend toezicht hebben uitgeoefend op het beleid van de GOM.

* Ondergeschoven kind in miljoenenspel
Wie anders kan beter voor de voetbalscheidsrechters opkomen dan Dick Jol, vorige week leidsman van de eerste WK-finale voor clubs? "We zijn het ondergeschoven kind in het voetbal. Maar ik moet in anderhalf uur meer beslissingen nemen dan Wim Kok in een jaar."


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
* Voorbij stier Herman
Aardbeien die niet na een dag verrot in hun bakje liggen, aardappelen die minder vet opnemen, rijst die ijzer opslaat en vitamine A maakt. De wereld van de genetisch gemanipuleerde landbouwgewassen levert veel mooie dingen op, binnenkort.
Z A T E R D A G S   B I J V O E G S E L
* 'Ik kan ze niet vergeven, nooit van z'n leven'
Dodelijk straatgeweld brengt massa's mensen in beweging. Via de media rouwt de natie met de nabestaanden mee. Dat geeft hun macht. Of vergroot het hun onmacht?

* 'Aan woede kun je geen termijn stellen'
Op de briefkaart staat in gekalligra feerde cijfers de geboortedatum van Caroline, 24 augustus. Daaronder volgt een gedicht. Wil Vreeburg bewaart de kaart al een paar weken in een plastic map, ze vond hem bij een bos bloemen op het graf van Caroline.

W E T E N S C H A P   E N   O N D E R W I J S
* Baby's & kalfjes
Kalveren komen na reageerbuisbevruchting zwaarder en soms misvormd ter wereld. Bij de mens zijn baby's juist lichter. 'De vorming van een embryo is een complex en wonderlijk gebeuren. Dat kun je niet zomaar napen in een bakje. '

Columns

* J.L. Heldring
* H.J.A. Hofland
* Youp van 't Hek
* Elsbeth Etty
* Karel Knip
* Roel Janssen
* CS Vrijdag
* Leo Prick

( s e r v i c e )

*E-mail
*Colofon
*Bezorging
*Abonnement

( a d v e r t e n t i e s )