U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Biotechfoodforum

Zwaarder kalf bij IVF

Door onze redactie wetenschappen
ROTTERDAM, 22 JAN. Kalveren die via een reageerbuisbevruchting ter wereld komen zijn bij geboorte gemiddeld ruim vier kilo zwaarder dan kalveren die via kunstmatige inseminatie worden geboren. Dat is gebleken uit grootschalige studies naar de effecten van moderne voortplantingstechnieken. "Hoe meer je met sperma, eicellen of embryo's manipuleert, hoe groter de effecten zijn op de embryonale ontwikkeling van een dier", zegt ir. Janneke van Wagtendonk, hoofd R&D bij Holland Genetics, een bedrijf dat moderne voortplantingstechnieken toepast bij de vermeerdering van melkvee.

Bij mensen blijken reageerbuisbaby's bij de geboorte gemiddeld juist lichter dan baby's die na natuurlijke bevruchting ter wereld komen. Hun gewicht bedraagt respectievelijk 3016 gram en 3400 gram. De oorzaak van dat verschil is niet duidelijk.

Reageerbuiskalveren wegen bij geboorte gemiddeld 47,1 kilo, zo blijkt uit een onderzoek dat Van Wagtendonk de afgelopen jaren uitvoerde. Kalveren die via kunstmatige inseminatie (KI) worden geboren wegen gemiddeld 42,7 kilo. Bijna vier procent van de reageerbuiskalveren heeft een ernstige afwijking, bij de KI-kalveren ligt dat net onder de één procent. Een afwijking die veel voorkomt is de waterbuik, waarbij de nieren extreem veel water opslaan. Ook misvormingen van poten en ruggenmerg komen voor.

De afwijkingen hangen samen met de voortplantingstechniek. Bij reageerbuisbevruchting speelt de versmelting van eicel en zaadcel zich in een reageerbuis af. Het embryo groeit dan nog een paar dagen verder in een bakje, in een kweekvloeistof. "Die vloeistof bootst het vocht in de baarmoeder niet honderd procent na", zegt Van Wagtendonk. "en dat heeft zijn effect op de embryonale ontwikkeling."


Zie ook:

Baby's & kalfjes (Wetenschap, 22 januari 2000)
De supermens zal geen Nederlander zijn (Zaterdags Bijvoegsel, 14 november 1998)

NRC Webpagina's
22 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)