U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
GOM

Commissarissen weg bij GOM na onderzoek

Door onze financiële redactie
ROTTERDAM, 22 JAN. De voltallige raad van commissarissen van de Gelderse Ontwikkelings Maatschappij (GOM) is gisteren afgetreden. Uit een onderzoek van accountantsbureau Arthur Andersen blijkt dat de commissarissen ontoereikend toezicht hebben uitgeoefend op het beleid van de GOM.

In de raad zitten onder anderen (oud-)gedeputeerden van de provincie Gelderland. De vertegenwoordiger van het ministerie van Economische Zaken trad in november al af toen bleek dat de regionale investeringsmaatschappij een verlies had geleden van bijna 30 miljoen over het boekjaar 1998.

Het onderzoek van Arthur Andersen is uitgevoerd in opdracht van het ministerie en de provincie Gelderland, die respectievelijk 66,6 en 33,3 procent van de aandelen in handen hebben. Eerder liet de GOM zelf al een onderzoek uitvoeren door de accountants van KPMG. Daaruit bleek dat er onder de vorige directie van de GOM mogelijk sprake is geweest van "onregelmatigheden". Minister Jorritsma (Economische Zaken) sprak in de Tweede Kamer van "mogelijk laakbaar gedrag."

De GOM is in de problemen gekomen door verkeerde investerin gen, onder meer in het Nijmeegse kuurcentrum Sanadome. Ook heeft de GOM onder aanvoering van exdirecteur W. Vrijhoef geprobeerd een Gelderse aandelenbeurs op te richten, wat compleet mislukt is. De jaarrekening over 1998 is door de mogelijke onregelmatigheden nog steeds niet vastgesteld.

De commissarissen nemen afstand van de conclusies van Andersen, aldus een verklaring van voorzitter prof. drs. M. Otto, onder meer omdat de rol van de externe accountant buiten beschouwing is gelaten. Bovendien is geen aandacht besteed aan de conclusies die de toezichthouders eerder al trokken, noch aan de maatregelen die vervolgens zijn genomen.

De huidige GOM-directeur, drs. Bousardt, zei gisteravond dat hij het besluit van de commissarissen respecteert, omdat het de GOM de gelegenheid geeft snel verder te gaan met de toekomst. De commissarissen hebben voor hun aftreden nog tal van besluiten genomen die nodig waren voor de bedrijfsvoering, volgens Bousardt. De directeur wil niet zeggen welke conclusies Andersen heeft getrokken over zijn voorganger Vrijhoef onder wiens verantwoordelijkheid de problemen zijn ontstaan.

NRC Webpagina's
22 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)