U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B U I T E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
SPÖ

ÖVP


Twijfel van Oostenrijkse president

Klima koerst af op minderheidsregering


WENEN, 22 JAN. De Oostenrijkse bondskanselier en sociaal-democraat Viktor Klima gaat toch proberen een minderheidsregering te vormen. Van de regering zouden, behalve socialisten, ook onafhankelijke experts deel moeten uitmaken.

Gisteren zag het er nog naar uit dat president Thomas Klestil deze pogingen van Klima zou dwarsbomen, omdat Klestil hier weinig heil in zag. Maar na een reeks tegenstrijdige signalen uit het presidentieel paleis werd duidelijk dat Klima zijn voornemen mocht doorzetten.

De conservatieve ÖVP, die tot eind deze week in formatiebesprekingen gewikkeld was met de sociaal-democraten, heeft een afwachtende houding aangenomen. Gistermiddag zei ÖVP-leider Wolfgang Schüssel nog dat een minderheidsregering hooguit een paar maanden aan zou kunnen blijven. Overigens gaf ook Klima toe dat het "onwaarschijnlijk" is dat een minderheidsregering onder zijn leiding een volle termijn van vier jaar zal uitdienen. Zijn partij beschikt over 65 van de 183 zetels in het Oostenrijkse parlement.

Het nieuwe initiatief van de zittende bondskanselier komt nadat eergisteren coalitiebesprekingen met de ÖVP stukliepen. Ondanks de moeizame onderhandelingen hadden socialisten en conservatieven begin deze week een akkoord op hoofdlijnen bereikt. Maar beide partijen konden het uiteindelijk niet eens worden over de bezetting van de ministersposten. Naar de zin van de partij van Klima eiste de ÖVP te veel zware posten binnen de nieuwe regering op. Ook de houding van de vakbondsvleugel binnen de SPÖ die weigerde zich neer te leggen bij de verhoging van de pensioenleeftijd met twee jaar, speelde een rol bij het stuklopen van de onderhandelingen.

De beurs in Wenen reageerde negatief op de jongste politieke ontwikkelingen. Een woordvoerder van Oostenrijks Erste Bank noemde een minderheidsregering "het zwartste scenario."

Mochten Klima's pogingen mislukken en hernieuwde verkiezingen uitgeschreven worden, dan maakt de extreem-rechtse partij van Jorg Haider grote kans die verkiezingen te winnen. Al enkele weken voert de FPÖ van Haider, die als tweede eindigde bij de verkiezingen van vorig najaar, de opiniepeilingen aan. Zonder dat hij aan de formatietafel is uitgenodigd, is Haider er in geslaagd substantiële invloed op het politieke proces uit te oefenen. Dat de oude coalitiegenoten SPÖ en öVP ondanks wederzijdse irritaties toch met elkaar gingen praten, was te danken aan de weerzin van zowel Klima als Klestil tegen de FPÖ. Beiden vreesden een negatief imago van Oostenrijk in het buitenland mocht de FPÖ deel gaan nemen aan de regering. (Reuters, AFP)


Zie ook:

Coalitie van Oostenrijkse partijen strandt (21 januari 2000)

NRC Webpagina's
22 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)