U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Coole games

ROB SMIT
Wat videogames betreft zijn de zomermaanden meestal slap. De uitgevers bewaren hun grote titels voor Sinterklaas en kerst en gooien in de zomerperiode hooguit wat goedkope heruitgaves op de markt. Maar deze maand vormt een uitzondering.

Neem nou de Game Boy Color. De opmars van dit geinige apparaatje - nu in kleur maar nog steeds draagbaar - is niet te stuiten: het dreigt zelfs de best verkopende spelcomputer van dit moment te worden. En terecht, want niet alleen de oorspronkelijke Game Boy- titels, maar ook de klassiekers van de 8- en 16-bit spelcomputers, zoals R-Type DX en Prince of Persia, worden in een Game Boy Color jasje heruitgegeven.

R-Type is zo'n beetje de oerversie van een schietspel in de ruimte; hij verscheen zowel in een speelhalversie als voor diverse spelcomputers. Met je kleine ruimtescheepje moet je massa's vijanden uit de weg ruimen. Alle versies van R-Type blinken uit door fantastisch ontworpen spelomgevingen en biomechanische ruimteschepen. Ook Prince of Persia, dat draait om het redden van een prinses in nood, is al voor bijna ieder spelplatform verschenen.

PlayStation-fans kunnen zich uitleven op Syphon Filter en Street Fighter Alpha 3. Syphon Filter behoort tot het nog jonge stealth-genre, waarin sluipen en oplettendheid net zo belangrijk zijn als rechtoe-rechtaan schietwerk, en is verwant aan Metal Gear Solid, 007 Goldeneye en Mission Impossible. In dit geval moet je infiltreren in een criminele organisatie om de wereldwijde verspreiding van een dodelijk virus te voorkomen. En Street Fighter Alpha 3? Alweer een nieuw Street Fighter-spel dat minimaal van zijn voorganger verschilt? Niet dus. De goeie eigenschappen zijn behouden gebleven en alleen noodzakelijke verbeteringen zijn toegevoegd.

Nintendo 64 fans worden verblijd met één strategisch spel en twee vrolijke racespellen. Command & Conquer 64 is een remake van de beroemdste realtime strategy game aller tijden. Maar omdat er sinds de uitgave voor pc zoveel jaren verstreken zijn, heeft men de gelegenheid aangegrepen om het spel flink op te waarderen - er zit tenslotte een 64-bits machine onder de motorkap. Mooiere 3D, betere kunstmatige intelligentie en coolere explosies. Ook Micro Machines 64 Turbo is gebaseerd op een klassiek spel. Je rijdt met piepkleine speelgoedautootjes over ontbijttafels, bureaus en tuinpaden. Klodders jam vormen obstakels, lineaals zijn bruggen. Maar deze nieuwe versie is 3D en die derde dimensie is inventief en met veel humor toegepast. In Beetle Adventure Racing tenslotte mag je rondscheuren in een vrolijk gekleurde New Beetle, de moderne versie van de Volkswagen Kever van weleer. Racen, sightseeing en avonturen beleven is waar het om draait.

Met drie magnifieke titels die vrijwel zonder tam-tam in de winkels zijn verschenen wordt de pc-bezitter deze maand evenmin vergeten. Dungeon Keeper II combineert verschillende genres en doet dat ongehoord goed. Je behoort tot de 'slechteriken' en moet de 'goeien' het leven zo zuur mogelijk maken door goud te stelen, kerkers en martelkamers te bouwen en zoveel mogelijk duivels voor je zaak te winnen. De 3D- en graphics-engines zijn werkelijk onovertroffen. Je kunt in de huid van ieder wezen kruipen, door diens ogen de spelwereld inkijken en eens lekker dood en verderf zaaien. Ook bij Braveheart gaat het om strategie en knokken. De combinatie van realtime 3D en strategische actie lijkt op Myth II, maar de kunstmatige intelligentie is slimmer toegepast, meer per individu of unit dan per heel legeronderdeel. Een zware pc is dan ook vereist.

En dan is er nog Discworld Noir, een avonturenspel gebaseerd op de hilarische sciencefictionboeken van de Engelse schrijven Terry Pratchett. Vol zwarte humor en dit keer helemaal in film noir-stijl la Gilda of The Maltese Falcon. Te bizar voor woorden maar zeker net zo goed als de avonturenspellen van LucasArts.

NRC Webpagina's
20 AUGUSTUS 1999



Eerder verschenen in deze rubriek:

De teloorgang van de tattoo
(13 augustus 1999)
Muzikaal DNA
(6 augustus 1999)
You peep I'm going to peep you
(30 juli 1999)
Wat fluit daar?
(23 juli 1999)
52.000 literatuur-recensies
(16 juli 1999)
Racen door echte steden
(9 juli 1999)
Vondel digitaal
(2 juli 1999)
Messias tussen de aliens
(25 juni 1999)
Oor's natte vingers
(18 juni 1999)
Waar zit de katalysator?
(11 juni 1999)
Racen op een woestijnplaneet
(4 juni 1999)
Money, money, money
(28 mei 1999)
Watertanden in LA
(21 mei 1999)
Verdwaald in 'ons huis'
(7 mei 1999)
Eppe Gremdaat bij de marine
(30 april 1999)
Vermaak op zakformaat
(9 april 1999)
Oorlog als vermaak
(26 maart 1999)
Dit moet de Hennepnetel zijn
(19 maart 1999)
Alles kan en alles mag
(12 maart 1999)
Spelen met Bambi
(5 maart 1999)
Grabbelton Citroën
(26 februari 1999)
Seksloos broddelwerk
(19 februari 1999)
Knokken vanuit je luie stoel
(12 februari 1999)
Beterschap!
(5 februari 1999)
Thuis achter het stuur
(29 januari 1999)
Slenteren met de muis
(15 januari 1999)
Het zijn de details
(8 januari 1999)

Eerder verschenen artikelen in het archief
.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)