U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Het zijn de details

HENDRIK SPIERING
Het zijn soms marginale eigenschappen die goede software tot een succes maken, of tot een ergernis. Want dat niets perfect is, ach dat weet de computergebruiker inmiddels wel. Maar waarom kun je, de omvang van dat scherm niet zelf instellen? En waarom verdwijnt dat ene extra venster niet vanzelf? Dergelijke details kunnen zo onhandig zijn dat je het hele programma liever links laat liggen.

Maar wat een opluchting als dat ene puntje in een nieuwe versie wordt weggewerkt! Aldus heeft de nieuwe Encyclopaedia Britannica cd-rom 1999 een enorm irritant kenmerkje van de 1998-versie opgelost, en ziet: alle andere bezwaartjes tegen de multimediaversie verdwijnen bij mij als sneeuw voor de zon.

Eind 1997 presenteerde de Britannica als een van de laatste elektronische encyclopedieën haar multimedia-versie 1998. Daarvoor had men helaas twee cd-roms nodig, want een Britannica vraagt veel opslagruimte. Eén cd voor index- en zoekfuncties en de ander voor beeld en geluid. Het resultaat: eindeloos wisselen òf de plaatjes en geluidjes negeren. Ik bleef dus trouw aan de oude non-multimedia uit 1997, die je nog in zijn geheel op de harde schijf kon zetten (een kleine gigabyte): altijd paraat, altijd snelheid. En voor encyclopedische actualiteit is een jaar verschil verwaarloosbaar. De nieuwe versie heeft dit probleem simpel en elegant opgelost. Hij biedt de mogelijkheid om de indexmachine in zijn geheel op de harde schijf te zetten ( 320 Mb) waardoor cd-rom nr.1 overbodig wordt en ook het zoeken zeer veel sneller gebeurt. Plotseling blijken ook de andere nieuwigheden van de multimedia edition best handig, zoals het preview-scherm waarin je gevonden artikelen even kort kunt inspecteren. En kleine imperfecties verliezen hun irritatiewaarde: dat je bijvoorbeeld een artikel niet in nieuw, apart scherm kunt opstarten. Of dat het indexscherm maar niet uit zichzelf wil verdwijnen. Ach.

Prettig is dat ook de laatste vijf jaarboeken zijn meegenomen. Steeds meer artikelen bevatten 'klikbare' verwijzingen naar internet en ook de gestage toename van het aantal illustraties is toe te juichen. Verder bevat de multimediaversie dinosaurus-, biologie- en anatomiespecials, et cetera. Andere encyclopedieën (vooral de Encarta) zijn beter in audio- en video-gimmicks. Maar wat zou dat? Geef mij maar zoekfuncties en tekst. Daar ligt de waarde van de revolutie van de encyclopedie (naast de veel lagere prijs). De elektronische versies bevatten amper meer informatie dan de papieren, en meestal aanzienlijk minder. Multimedia is commercieel noodzakelijk, leuk, maar zelden ècht informatief.

De volgende (inhoudelijk interessante) fase van de encyclopedierevolutie zal aanbreken als de cd-rom wordt vervangen door de dvd-schijf, met een vijf- tot tienmaal zo grote opslagcapaciteit. Dan kan er geen enkel bezwaar meer zijn om de tekst substantiëel uit te breiden. Waarom niet alle jaarboeken uit de afgelopen decennia toegevoegd? Of die megalomane Britannica-serie Great Books of the World? De Amerikaanse uitgever is inmiddels (voorlopig) gestopt met de productie van nieuwe papieren versies. Er is hoop.

De Britannica is verreweg de beste encyclopedie ter wereld en zijn prijs meer dan waard. Zeker op cd-rom: het boekwerk in ruim dertig delen kostte tot voor kort het tienvoudige. Niettemin, als iedere encyclopedie bevat ook de Britannica verouderde passages, lacunes en simpele stommiteiten, al moet je er soms wel intensief naar zoeken. Neem een echte encyclopedievraag als: in welke landen rijdt het verkeer links? En inderdaad, bij een artikel over human learning and cognition wordt gemeld dat een toerist uit Japan, het Europese vasteland of Noord-Amerika moeite heeft om links te rijden in Groot-Brittannië. Maar in Japan rijden ze toch óók links?

Encyclopaedia Britannica CD 99 Multimedia Edition ca. 400 gulden. Standard Edition 99 (geen multimedia) ƒ 295,- Verkrijgbaar in de speciaalzaak. Inlichtingen bij importeur H. Meerleveld 010-4721371

NRC Webpagina's
8 JANUARI 1999


Eerder verschenen artikelen in het archief
.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)