U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Slenteren met de muis

DIRK LIMBURG
Parijs, het is er altijd, maar helaas kunnen we er niet altijd zijn. Met herinneringen, fotoalbums, films, romans, muziek en plaatjesboeken kom je ver, maar voor de echte beleving blijft de stad onmisbaar. Maar minder onmisbaar dan vroeger.

Een van de aardigste genietingen van Parijs blijft het slenteren door de straatjes en boulevards. Hier een onbekend museumpje, daar een grappig parkje, en verderop alweer zo'n geinig winkeltje met spulletjes die je nergens anders zo mooi bij elkaar ziet. En ook nog al die cafeetjes en restaurants. Eén groot vertrouwd cliché, die hele stad met al zijn bezienswaardigheden.

Het echte Parijs is in de loop der tijd dichterbij gekomen en ligt inmiddels op slechts zo'n drie tot vier uur afstand. Een foto, zoals vorige week in deze krant, van een man die op een metalen stoeltje in de Tuilerieën van de zon geniet, maakt het verlangen naar een bezoek ondraaglijk. Voor zulke momenten heeft de Automobile Association, de Engelse ANWB, een geneesmiddel op de markt gebracht. Bladeren door de cd-rom Virtual Paris komt soms zo dicht in de buurt van de echte slenterervaring, dat de reis weer even uitgesteld kan worden.

Virtual Paris begint natuurlijk in een café - gelukkig zonder ober, want zelfs Parijs kent zijn schaduwzijden. Wel klinkt er van die al te Parijzige accordeonmuziek blikkig uit de pc, zodat je helemaal in de stemming raakt. Belangrijker is dat het café een flink aantal ingangen biedt tot de informatie op de cd-rom en daarmee tot het Parijs op je pc. Van nuttige adressen, een tijdbalk met de geschiedenis van de stad, tot biografieën van kunstenaars, koningen en andere belangrijke inwoners. Informatie zoals je die ook in de betere reisgids vindt.

Voor wie via de pc even in Parijs wil zijn, biedt het kaartje met plattegrond aan de cafémuur de beste toegang. Je kiest voor een van de wijken of voor de wijdere omgeving van Parijs en dat brengt je naar een gedetailleerdere kaart met fotootjes van gebouwen en andere bezienswaardigheden. De straten zijn duidelijk aangegeven en de metrostations geven hun naam prijs als je er met de muis naar wijst. Een klik op een van de plaatjes op de plattegrond brengt je naar die plek. Het scherm vult zich met een grote foto en linksboven verschijnt een symbooltje waarachter zich een korte tekst met uitleg verschuilt. Daarnaast staat soms een mondje, wat wil zeggen dat er ook gesproken commentaar beschikbaar is. Waardoor je nog meer in Parijse sferen gaat vertoeven, vooral omdat het Engels van de gidsen een heerlijk authentiek Frans accent heeft dat maar heel even aan 'Allo 'Allo doet denken.

De grote foto van een bezienswaardigheid geeft via een klik op de voordeur altijd toegang tot beelden van het interieur of andere details. En vaak kun je vanaf die plaats weer doorklikken naar een volgende ruimte. Zo ga je in Versailles van kamer naar kamer, al is dat natuurlijk beperkt tot enkele hoogtepunten.

Sommige van de foto's blijken een panoramisch filmpje te zijn. Net als tijdens een echt bezoek kun je ronddraaien en alle muren en uitzichten tot je nemen. Met de shift- en control-toetsen kun je zelfs in- en uitzoomen, al verandert het schilderijtje aan de muur al snel in een verzameling digitale vlekken.

Het is zalig kijken en dwalen met de muis. Komend van La Concorde, klik je in het panoramafilmpje op de Arc de Triomphe in de richting van La Défense en dat brengt je ogenblikkelijk aan de voet van de Grande Arche. Toch al gauw een halfuurtje lopen.

Voor je er erg in hebt, blader je uren door Parijs. Onder op het scherm staat een fototoestelletje dat flitst als je er op klikt en in een soort dagboekje wordt dan een kiekje gezet van de plaats die je zojuist hebt bezocht. Met ruimte voor geschreven commentaar, zodat je een verslagje kunt maken van je dolingen door het Parijs op je bureau.

Virtual Paris. Voor Windows. Uitg. AA Multimedia. Prijs 100 gulden.

NRC Webpagina's
15 JANUARI 1999



Eerder verschenen in deze rubriek:

Het zijn de details
(8 januari 1999)

Eerder verschenen artikelen in het archief
.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)