U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

You peep I'm going to peep you

MARTIJN MEIJER
Heb je altijd al in de achterbuurten van Chicago voor gangster willen spelen? In Kingpin, Life of Crime kun je al je criminele ambities kwijt, zonder dat je ervoor de straat op hoeft.

In het begin van het het spel lig je nog halfdood geslagen in de goot, met een simpele loden pijp als wapen. Je wilt wraak en dat kan alleen door een bende op te richten. Welwillende kleerkasten laten zich door je inhuren en slaan je vijanden in elkaar. Wie niet meewerkt wordt gedood.

Kingpin is zonder twijfel immoreel en overladen met 'explicit language, blood and gore' en was bij verschijnen al controversieel. Gewelddadige bendes zijn in de VS een serieus probleem en het spel verscheen kort na de schietpartij eind april op een middelbare school in Columbine, Colorado. De daders zouden zich onder andere door computergames hebben laten inspireren. In de Amerikaanse media klonk een luide roep om censuur. Drew Markham van Xatrix Entertainment Inc., de bedenker van het spel, drukt de speler op het hart dat Kingpin niet bedoeld is voor kinderen. Als vader vindt hij Kingpin niet geschikt voor zijn eigen dochter, maar voegt daaraan toe: "Het is echter de taak van de ouders om hun kinderen te beschermen tegen gewelddadige invloeden en niet van de overheid." Je hebt een handel of niet, natuurlijk.

Het spel is geschikt voor achttien jaar en ouder en kan eventueel in de 'low violence'-stand gespeeld worden, zodat het geschikt is vanaf dertien jaar. Dan zie je geen bloed en hoor je geen gevloek maar "You peep I'm going to peep peep...." Iedereen vloekt in Kingpin, net als in het vorige succesvolle spel van Xatrix, Redneck Rampage, waarin twee achterlijke hillbillies zich een weg door het Zuiden vechten. In Kingpin word je door je vijanden standaard toegesproken met 'fucker'. Het aardige is dat de houding van de personages bepaald wordt door hoe jij je opstelt. Als je dus met een loden pijp rondloopt zullen ze reageren met "yo man, put that fucking pipe away". Als je de pijp hebt opgeborgen zal iemand je misschien proberen je iets te verkopen of te vertellen, of je zijn diensten aanbieden. Geld krijg je door je vijanden uit te schakelen en de hevig bebloede lichamen te beroven. Iedereen doodmaken zal je echter niet ver brengen: een dronkaard kan kan je in ruil voor een drankje bijvoorbeeld de combinatie van een kluis vertellen.

Kingpin speelt zich, net als de andere recente games Messiah en Slave Zero, af in de grimmige stedelijke onderwereld, ergens in de nabije toekomst. De spelletjes-recensent Daniel Morris heeft het begrip 'pc-noir' bedacht voor dit genre, naar de stroming in de cinema. Kingpin bevat ook allerlei verwijzingen naar oude en nieuwe gangsterfilms. Een van de episodes is niet voor niets vernoemd naar On the Waterfront, een film met Marlon Brando uit 1954. De gangsterkoning Kingpin lijkt verdacht veel op de grote baas Marcellus Wallace uit Pulp Fiction. En de woorden 'forget about it' die de gangsters voortdurend laten vallen komen rechtsstreeks uit Donnie Brasco, een retro-gangsterfilm uit 1997.

Het schockerende van dit spel bestaat vooral uit de realistische graphics. De explosies en bloederige wonden zijn bijna niet van echt te te onderscheiden. Er is veel aandacht geschonken aan details: in de stegen zie je graffiti, lege flessen en zwervers die zich warmen om een vuurtje in een vuilnisbak. De opzwepende rapmuziek van Cypress Hill draagt bij aan een authentiek gevoel van spanning. Er zijn maar liefst 24 levels, zodat je niet snel uitgespeeld bent.

Het spel heeft ondertussen een grote groep fans gekregen die het op Internet bediscussiëren of het spel online spelen met zestien anderen. Een van de fans drukte zijn waardering voor deze ongecompliceerde maar fraaie 'shooter' als volgt uit: "There's nothing like blowing a low life's head off at close range with a shotgun."

Kingpin, Life Of Crime. Voor pc's (minimaal 233 mhz en 64 mb ram) met windows 95/98. Ook een 3d grafische versnellerkaart is vereist. Prijs 99,95 gulden.

NRC Webpagina's
30 JULI 1999



Eerder verschenen in deze rubriek:

Wat fluit daar?
(23 juli 1999)
52.000 literatuur-recensies
(16 juli 1999)
Racen door echte steden
(9 juli 1999)
Vondel digitaal
(2 juli 1999)
Messias tussen de aliens
(25 juni 1999)
Oor's natte vingers
(18 juni 1999)
Waar zit de katalysator?
(11 juni 1999)
Racen op een woestijnplaneet
(4 juni 1999)
Money, money, money
(28 mei 1999)
Watertanden in LA
(21 mei 1999)
Verdwaald in 'ons huis'
(7 mei 1999)
Eppe Gremdaat bij de marine
(30 april 1999)
Vermaak op zakformaat
(9 april 1999)
Oorlog als vermaak
(26 maart 1999)
Dit moet de Hennepnetel zijn
(19 maart 1999)
Alles kan en alles mag
(12 maart 1999)
Spelen met Bambi
(5 maart 1999)
Grabbelton Citroën
(26 februari 1999)
Seksloos broddelwerk
(19 februari 1999)
Knokken vanuit je luie stoel
(12 februari 1999)
Beterschap!
(5 februari 1999)
Thuis achter het stuur
(29 januari 1999)
Slenteren met de muis
(15 januari 1999)
Het zijn de details
(8 januari 1999)

Eerder verschenen artikelen in het archief
.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)