U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Thuis achter het stuur

NIELS 'T HOOFT
De beste racespellen vind je in de speelhal. Thuis blijft het nog behelpen, want de benodigde geavanceerde technologie is zo kostbaar dat alleen met de constante stroom rijksdaalders van racegrage speelhalbezoekers de investeringen terugverdiend kunnen worden. Maar zolang adembenemende games als Daytona USA 2 daarvan het gevolg zijn, is dat nauwelijks een bezwaar.

Al zijn de racing games die je thuis kunt spelen grafisch minder spectaculair, plezier valt er volop aan te beleven. Zowel voor de Sony PlayStation als voor de Nintendo 64 bestaan er veel kwalitatief hoogstaande spellen.

De PlayStation loopt al voorop sinds het destijds in de speelhal zeer populaire Ridge Racer in een vrijwel perfecte uitvoering tegelijk met Sony's spelcomputer werd uitgebracht. Het was het allereerste realistisch ogende driedimensionale racespel voor in de huiskamer. Andere, onderling zeer verschillende, klassiekers als Destruction Derby 2, WipeOut 2097, F1 '97, TOCA 2 en Colin McRae Rally volgden.

Geen enkel spel, voor geen enkel spelplatform, benadert echter de kwaliteit van Gran Turismo voor de PlayStation. Dankzij de meer dan 250 verschillende auto's, spectaculair realistische beelden en nauwkeurige besturing is dit de wereldstandaard waaraan ieder toekomstig spel zich moet meten.

De Nintendo 64 is lang niet zo populair als de PlayStation - jammer, want het is de enige spelcomputer waarop je met z'n vieren tegelijk kunt spelen. Racers als Mario Kart 64, Diddy Kong Racing en F-Zero X garanderen hierdoor een meer dan gezellige avond. In de alternatieve racehoek is de Nintendo 64 echter het systeem bij uitstek, want het jetski-spel Wave Race 64 en het wintersportspel 1080 Snowboarding zijn de beste in hun soort. In de simulatiehoek mist de Nintendo een kraker als Gran Turismo, maar F1 World Grand Prix komt aardig in de buurt.

Naast beide consoles is er natuurlijk de pc. Het is misschien overdreven om zo'n prijzige machine speciaal aan te schaffen om er spelletjes mee te spelen (een beetje pc kost het tienvoudige van een spelcomputer), maar wie er al een heeft, moet er zeker ook eens iets met wielen op laten draaien. Dankzij de nieuwe 3D grafische-versnellerskaarten (videokaarten die dankzij speciale chipsets en extreme hoeveelheden videogeheugen de apparatuur in de speelhallen beginnen te evenaren) is de beeldkwaliteit tegenwoordig ongekend goed, zoals het spelen van bijvoorbeeld POD en Ultimate Race Pro zal bevestigen. Qua spelmogelijkheden blijven pc-games echter doorgaans achter bij die voor Nintendo en PlayStation.

Dit heeft ook te maken met de steeds kortere ontwikkeltijd van pc- spelletjes. De apparaten worden zo snel beter, dat een spel waaraan twee jaar gewerkt is (een gebruikelijke periode) eigenlijk al bij zijn release verouderd is. Ook de onhandige besturing met het toetsenbord blijft een minpunt. Wat de Formule 1-simulaties betreft, blinkt de PC overigens wel uit. Grand Prix 2 en Grand Prix Legends zijn uiterst realistische simulaties. Andere toppers zijn Need for speed en Speed busters, waarbij je via een lokaal netwerk ook nog vanaf verschillende pc's aan de race kunt meedoen.

Bijzonder aardig is dat je bij veel pc-spelletjes tegenwoordig je eigen wagens en circuits kunt ontwerpen om deze vervolgens via Internet uit te wisselen.

Het ziet er naar uit dat er nog heel lang nieuwe en betere racespelletjes gemaakt zullen worden. Zo valt dit jaar een vervolg op Gran Turismo te verwachten en zal Sega tegen kerstmis zijn nieuwe, zeer krachtige spelcomputer ook op de Europese markt brengen: de DreamCast. Voor dit 128-bits monster zal onder andere een versie van Daytona USA 2 verschijnen, zodat je daarvoor in ieder geval niet meer naar de speelhal hoeft. Al zal daar tegen die tijd wel weer een nieuw racespel draaien dat nog mooier is.

NRC Webpagina's
29 JANUARI 1999



Eerder verschenen in deze rubriek:

Slenteren met de muis
(15 januari 1999)
Het zijn de details
(8 januari 1999)

Eerder verschenen artikelen in het archief
.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)