Zaterdag 3 juli 1999
NRC HANDELSBLAD
* TEGENSPRAAK    * SUPPLEMENT    AGENDA    ARCHIEF    ADVERTENTIES    SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws
bolletje Economie voor Jou over Microsoft.
bolletje De waarheid te koop op Internetveiling in de laatste E-mail uit New York.
bolletjeIn Vandaag begint de Tour de France
bolletjeIn Z: De Strijders van het Volk
bolletje De opvallendste recensies in Kunst van de Week
bolletje Umzug: Kohl houdt lofrede op bescheidenheid van Bonn
bolletje De lijst van minister Herfkens in Dossier Ontwikkelingshulp
bolletje Bij het nieuws:
Dossier Kosovo
Dossier IRT Vervolg
Dossier Suriname

( a d v e r t e n t i e s )
Libertel - Hallo...
Postbank - Direct winst ...

Vragen, reacties of opmerkingen? Stuur ze naar web@nrc.nl.
Ingezonden brieven kunt u naar opinie@nrc.nl sturen, klachten over de bezorging naar abonnee@nrc.nl en oude artikelen zijn (tegen betaling) via docu@nrc.nl te bestellen.

 

Laatste voorstel voor vrede Ulster

Protestantse Oranjemannen in Noord-Ierland paraderen demonstratief bij de kerk van Drumcree bij Portadown, vastbesloten om morgen hun door de overheid verboden oranjemars te houden.
(Foto AP)

De Britse en Ierse premiers, Tony Blair en Bertie Ahern, hebben gisteravond een laatste voorstel gedaan om de aanhoudende impasse in het Noord-Ierse vredesakkoord te doorbreken.

* Kabinet wil verkiezingen op één dag
Verkiezingen voor Provinciale Staten en de gemeenteraden moeten op dezelfde dag gaan plaatsvinden. Het kabinet werkt aan een wetsvoorstel om dit mogelijk te maken.

* Hash en wiet gedogen aan de achterdeur
Naar schatting dertig gemeenten denken na over gecontroleerde aanvoer van softdrugs voor coffeeshops. Het grote wachten is op minister Korthals (Justitie).

* Fransman wordt VN-man voor Kosovo
VN-secretaris-generaal Kofi Annan heeft gisteren de Franse minister van Volksgezondheid, Bernard Kouchner, benoemd als zijn speciale afgezant voor de wederopbouw van Kosovo.

* Achilleshiel van de Zwitserse neutraliteit
Asielzoekers confronteren Zwitserland met een dilemma: opvang in Europees verband zou een breuk betekenen met de gekoesterde neutraliteit.

*
De Draad - dagelijkse column
Technische mogelijkheid tot communicatie is nog geen communicatie
* Kort nieuws
* Medianieuws
* Radio en televisie
* Film en Video - premières
* Profiel - wekelijkse themabijlage
* Dossiers
* Documenten
* Links van de dag
* Economie voor jou
* Bureau Moskou
* Videoclip
* Kunst van de Week
* Gastenboek

( a d v e r t e n t i e s )
Quote
In 5 minuten online....

Krekel
Krekel
De IRA:
'Geweren is
vooruitzien'

NRC Handelsblad
op Internet

Hoofdredactie:
mr. F.E. Jensma
(hoofdredacteur),
J. van der Vaart,
dr. W. Oosterbaan Martinius
en L. Starink

Internetredactie:
F. Santing (chef),
drs. E.N.M. de Bruin,
drs. L.J. Keijser,
drs. T.S.E. Ketelaar,
drs. M.J. Klaver,
T.J. Rooduijn en
L. Witte

Vormgeving:
B. Grätz
V.J.S.M. Ramsey

 

* De oude zijderoute wordt een drugsweg
Enorme hoeveelheden drugs bereiken Europa vanuit Afghanistan via Centraal-Azië en Rusland. De effectieve controle in de grensgebieden van Kirgizië en Tadzjikistan is "nul komma nul", al doet men zeer alsof.

* Mediaster Leeson vrij
De vervroegde vrijlating uit Singaporese gevangenschap van Nick Leeson, de Brit die in 1994 met fraude de befaamde Britse bank Barings opblies, leidt dit weekeinde opnieuw tot een mediacircus. Zelfs in de lucht wordt hij begeleidt door een legertje journalisten.

* De economie kan meer dan ik dacht
Paul Krugman, volgens velen 's werelds belangrijkste econoom, heeft al vaak gelijk gekregen. In een zojuist verschenen boek waarschuwt hij voor een werkelijke depressie: speculanten zijn nu dank zij de nieuwe informatie- technologie in staat hele werelddelen te destabiliseren - alleen internationale wetgeving zou hen kunnen afremmen. Maar vanwege diezelfde informatie- technologie moet hij op een ander punt zijn ongelijk bekennen: de 'nieuwe economie' bestaat echt.

* Ceteco wil uitstel van betaling
Het handelshuis Ceteco heeft gisteren surseance van betaling aangevraagd. Het beursfonds, dat voor tweederde eigendom is van handelshuis Hagemeyer, heeft geen extra financiering kunnen vinden die nodig was om de huidige verliezen op te vangen.

* Toen doping nog onschuldig was
Peter Winnen eindigde in 1983 als derde in de Tour de France. Hij maakte kennis met onschuldige dopingproducten. Later leerde hij de gevaren kennen van EPO en groeihormonen. Plotseling werd hij uit het wiel gereden door minder begaafde klimmers. 'Door de komst van EPO hecht ik geen enkele waarde aan de uitslagen van de afgelopen tien jaar.'

* Sampras wankelt naar halve finale
Engeland houdt vandaag zijn adem in als Tim Henman in de halve finales op Wimbledon een mentale doorbraak moet forceren om titelverdediger Pete Sampras van zijn troon te stoten. Alleen op de golfbaan is de Britse tennisser de meerdere geweest van de 27-jarige Amerikaan, die zich echter met de nodige gne bij de laatste vier voegde.


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
* Met reces
Zelden zal er in Den Haag zo naar een parlementair reces zijn toegeleefd als dit jaar. Na de afgelopen turbulente politieke maanden is het rust waar de paarse coalitie nu voor alles behoefte aan heeft. Het donderdagavond begonnen zomerreces voor de Tweede Kamer zal daaraan zeker kunnen bijdragen. De irritatiefactor is op dit moment even te groot. En zoals het 'elkaar-even-niet-zien' vele huwelijken heeft gered, kan een celibataire periode ook voor de paarse partners heilzaam werken.


Z A T E R D A G S   B I J V O E G S E L
* Loop met mijn voeten, spreek met mijn tong
Het gewapende verzet tegen het religieuze bewind in Iran wordt gedomineerd door een dictatoriale groepering, de Mujahedeen Khalq. Leider Rajavi duldt geen kritiek en eist totale onderwerping van zijn mannen - en vrouwen. Karim Haggi Moni waagde het zich tegen hen te keren en wordt nu, in Nederland, achtervolgd.

Columns

* J.L. Heldring
* H.J.A. Hofland
* Youp van 't Hek
* Elsbeth Etty
* Karel Knip
* Roel Janssen
* CS Vrijdag

Abonnement op NRC Handelsblad?

Abonnement

Een aanbod om over na te denken.