U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Hagemeyer

Ceteco wil uitstel van betaling

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 3 JULI. Het handelshuis Ceteco heeft gisteren surseance van betaling aangevraagd. Het beursfonds, dat voor tweederde eigendom is van handelshuis Hagemeyer, heeft geen extra financiering kunnen vinden die nodig was om de huidige verliezen op te vangen.

Ceteco verkoopt elektronica, witgoed en meubels via 370 winkels in Latijns Amerika, het soort artikelen waar mensen als eerste op bezuinigen als de economie tegenzit. Het bedrijf is vorig jaar dan ook zwaar getroffen door de economische crisis in het continent. Vooral in de belangrijke markten Argentinië en Venezuela viel de vraag weg. In 1998 leed Ceteco een verlies van 86 miljoen gulden op een omzet van 1,3 miljard gulden. Ook het huidige halfjaar verwacht Ceteco een aanzienlijk verlies te lijden.

"We zaten onder een enorme tijdsdruk", zegt bestuursvoorzitter Ton Houben van Ceteco in een toelichting. Het aantal medewerkers werd teruggebracht van 7.800 naar 6.700, maar de herstructurering leidde door de aanhoudende recessie niet snel genoeg tot resultaten. "We renden van de ene brand naar de andere. Door de surseance krijgen we nu, met hulp van een bewindvoerder, meer tijd om naar een oplossing te zoeken."

Ceteco dreigt te bezwijken onder de schuldenlast van 300 miljoen dollar (630 miljoen gulden) die is verdeeld over een dozijn verschillende banken. Een aantal banken stemden niet in met het plan om een deel van de schulden om te zetten in achtergestelde leningen. Dat soort leningen worden wel gerekend tot het garantie-vermogen van een onderneming en geven daarom lucht bij acute geldnood.

Houben hoopt nog steeds op een oplossing. "We staan nog niet aan het einde van de weg", zegt de oud-Philips-manager die eind vorig jaar werd binnengehaald om Ceteco te saneren. De locale werkmaatschappijen blijven hun werk doen. "We kijken naar een doorstart en we blijven, nu in verhoogd tempo, zoeken naar een strategische partner." Ook een overname behoort tot de mogelijkheden.

Hagemeyer, een van de 25 AEX-fondsen op de Amsterdamse beurs, kon gisteren geen mededelingen doen over de gevolgen van de problemen bij Ceteco voor de eigen financiële positie. Dat kwam omdat nog niet alle bestuurders en commissarisen op de hoogte waren gesteld. Het concern komt maandag met een persbericht. In het jaarverslag over 1998 meldt Hagemeyer dat een faillissement van Ceteco voor een maximaal verlies kan zorgen van 173 miljoen gulden. Het aandeel Ceteco sloot gisteren op de beurs op 8,25 euro, een daling van 15 eurocent. Dinsdag en woensdag daalde de koers reeds met 15 procent.

NRC Webpagina's
3 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)