U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B U I T E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
VN

Fransman wordt VN-man voor Kosovo


NEW YORK/ PRISTINA, 3 JULI. VN-secretaris-generaal Kofi Annan heeft gisteren de Franse minister van Volksgezondheid, Bernard Kouchner, benoemd als zijn speciale afgezant voor de wederopbouw van Kosovo.

Voor deze functie was de Nederlandse minister Jan Pronk eveneens in de race. De VN-gezant wordt belast met het in goede banen leiden van de terugkeer van de vluchtelingen naar Kosovo en het herstel van de 'civiele infrastructuur', zoals de oprichting van rechtbanken en een lokale politiemacht.

NAVO-secretaris-generaal Javier Solana heeft in reactie op berichten dat de Joegoslavische president Milosevic een staatsgreep voorbereidt in de Joegoslavische deelrepubliek Montenegro, verklaard dat de NAVO "geen enkele actie zal tolereren tegen Montenegro". NAVO-opperbevelhebber Wesley Clark verklaarde donderdag dat Milosevic recentelijk troepen naar Montenegro heeft gestuurd in voorbereiding van een coup.

Amerikaanse VN-militairen hebben gisteren in Kosovo vijf soldaten van het Joegoslavische leger en zes vermeende leden van de Servische politie gearresteerd. Volgens het akkoord tussen de NAVO en Joegoslavië, moeten Servische soldaten zich helemaal uit Kosovo terugtrekken. De NAVO heeft de Joegoslavische regering om uitleg gevraagd. Bij een ander incident hebben Nederlandse VN-soldaten zes vermeende Servische politie-agenten aangehouden in Urosevac, 30 kilometer ten zuiden van Pristina. De bevelhebber van de Amerikaanse VN-troepenmacht heeft verklaard dat Servische paramilitairen in Kosovo een ernstig gevaar vormen voor soldaten van de VN-vredesmacht KFOR. (Reuters, AP)

BERNARD KOUCHNER

Vaak in de pers


ROTTERDAM, 3 JULI. De Franse minister van Volksgezondheid, Bernard Kouchner, de nieuwe VN-afgezant voor Kosovo, is een onvermoeibare voorvechter van het concept dat er op humanitaire gronden mag worden ingegrepen in een soeverein land. Dit argument is ook door de NAVO gebruikt om de bombardementen op Joegoslavië te rechtvaardigen.

De socialist Kouchner (59) raakte bewust van de noodzaak van 'humanitaire interventies' in 1968 in Biafra, waarheen hij namens het Rode Kruis werd gestuurd. In 1971 stond hij aan de basis van de oprichting van de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen. In 1980 brak Kouchner met deze organisatie, na hevige kritiek op zijn sterk op de media gerichte actie 'een boot voor Vietnam', waarbij met een gecharterde ziekenhuisboot duizenden Vietnamese bootvluchtelingen in de Zuid-Chinese zee werden opgepikt. Kort daarna richtte hij Artsen van de wereld op, waarvan hij voorzitter bleef tot 1988, toen hij in de politiek ging.

Kouchner, die verscheidene boeken heeft geschreven en (onder pseudoniem) ook enkele televisiescenario's ('Artsen van de nacht'), bleef na 1988 omstreden door zijn optreden voor de media. Begin jaren negentig oogstte hij kritiek tijdens de VN-interventie in Somalië toen hij op het strand van Mogadishu poseerde met een zak rijst op de schouders. Ook bracht hij de Franse regering in verlegenheid door wijlen president Mobutu van Zaïre als "een lopende bankkluis in een hoed van luipaardvel" te bestempelen. Sinds hij in 1997 minister werd, heeft hij nog geregeld de voorpagina's gehaald. (Reuters, AFP, AP) Zie ook:
Pronk kandidaat voor Kosovo(1 juli 1999)

NRC Webpagina's
3 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)