U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Profiel Statenverkiezingen
(4 maart 1999)

Profiel Gemeenteraadsverkiezingen
(19 februari 1998)


Provincie en gemeente

Kabinet wil verkiezingen op één dag

Door onze politieke redactie
DEN HAAG, 3 JULI. Verkiezingen voor Provinciale Staten en de gemeenteraden moeten op dezelfde dag gaan plaatsvinden. Het kabinet werkt aan een wetsvoorstel om dit mogelijk te maken.

Premier Kok kondigde dit gisteren aan na afloop van de ministerraad. De verkiezingen moeten voor het eerst samen gaan vallen op 11 maart 2003. Dit zou betekenen dat in veel gemeenten de gemeenteraad langer in functie zal blijven dan de gebruikelijke vier jaar. Het is de bedoeling van het kabinet om de verkiezingen vervolgens altijd samen te laten vallen.

Doel van de maatregel is de opkomst van met name de statenverkiezingen te verhogen. Kok wees erop dat in een aantal gemeenten in Noord-Brabant is gebleken dat de opkomst "vele procenten" hoger ligt, als verkiezingen voor gemeenteraad en Provinciale Staten op dezelfde dag worden gehouden.

Bij de laatste verkiezingen voor Provinciale Staten in maart van dit jaar, werd in delen van Brabant ook voor gemeenteraden gestemd. Dat was het gevolg van gemeentelijke herindelingen. Bij de gecombineerde verkiezingen in 29 gemeenten kwam gemiddeld 51 procent van de kiesgerechtigden stemmen. Het landelijk opkomstgemiddelde bedroeg 45,5 procent.

Minister Peper (Binnenlandse Zaken) kondigde in maart, op de dag na de Statenverkiezingen, al aan dat hij zich over maatregelen tegen de lage opkomst wilde buigen. De opkomst bereikte toen met 45,5 procent een historisch dieptepunt. Peper zei die lage opkomst als een 'extra impuls' voor bestuurlijke vernieuwing te beschouwen. De fractieleiders van de coalitiepartijen PvdA, VVD en D66 lieten zich eerder positief uit over bundeling van de verkiezingen.

Het kabinet heeft de indruk dat het mogelijk is de verkiezingen door middel van een gewone wetswijziging te bundelen, aldus premier Kok gisteren. Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat het voornemen van het kabinet uitwerken.

Om te zorgen dat de verkiezingen samenvallen moet de zittingstermijn van de gemeenteraden worden verlengd. De andere optie, verkorting van de termijn van de Provinciale Staten, is niet mogelijk.

De verkiezingen voor Provinciale Staten in 2003 worden gehouden op dinsdag 11 maart.

NRC Webpagina's
3 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)