U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Alleen achternamen

HERMAN AMELINK
Nelleke Noordervliet, Theo van Gogh, Max Pam, Noortje van Oostveen, Boudewijn Büch, Jaap van Heerden, Peter Brusse, Agnes Amelink. Het is zo maar een greep uit de vele namen van journalisten en publicisten die in de loop van een week voorbijkomen in een van de talrijke radioforums. En dan beperken we ons nog tot Radio 1 en Radio 5, want ook de regionale radiozenders hebben deze vorm van programmering ontdekt. Sommige panels discussiëren alleen onderling, andere hebben een of meerdere gasten met wie ze praten over onderwerpen uit de actualiteit.

Een forum dat enigszins afwijkt van deze formule, is Deze Week, die de EO elke zaterdagavond uitzendt op Radio 5. Vaste deelnemers zijn Jan van der Graaf, Pieter van Kampen en Willem Ouweneel, die spreken onder voorzitterschap van EO-directeur Ad de Boer. Wordt bij de aankondiging van andere panels als regel gemeld wat de discussianten in het dagelijks leven uitvoeren, De Boer volstaat met de vermelding van de achternamen van zijn gesprekspartners, zonder verdere aanduiding. Wie ze zijn, of wat ze vertegenwoordigen, blijft in het midden. Voor de luisteraars die hen kennen behoeven ze geen nadere introductie, voor luisteraars van buiten de eigen kring wordt nadere toelichting kennelijk onnodig geacht.

Nu discussiëren de drie panelleden ook niet echt met elkaar. Kennelijk zijn ze alle drie gewend vooral anderen toe te spreken. Het is dan ook eerder zo dat ze elkaar aanvullen, waarbij de een net even een ander accent legt dan de ander. Afgelopen zaterdagavond was het gespreksthema 'stilte'. Elk van de drie deelnemers citeerde een aantal bijbelteksten waarin de stilte ter sprake komt. Alle drie beklemtoonden dat het in deze drukke tijd soms van belang kan zijn momenten en plaatsen van stilte te hebben, en dat niet iedere stilte gelijk is. Als er al verschil in nuance was, dan werd daar met de grootste omzichtigheid mee omgesprongen.

Discussies tussen gelijkgezinden leveren oorverdovende waarheden op. Dat bleek ook in een eerdere discussie over 'oorlog in de kerkbank'. Van Kampen vergeleek ruzie in de kerk met burgeroorlog, de felste oorlog die er is. Van der Graaf constateerde dat kerkmensen vaak 'van dezelfde lap gescheurd zijn' als de mensen buiten de kerk. En Ouweneel oordeelde dat je van christenen eigenlijk zou verwachten dat ze anders met conflicten zouden omgaan, maar dat dat in de praktijk vaak niet zo is. ,,De kerk zit tegenwoordig vol mondige mensen en ieder komt voor zijn eigen gelijk op.''

Deze Week kán boeiend zijn, ook voor 'buitenstaanders'. Twee weken terug stond de klimaattop van Kyoto centraal, waaraan ook was deelgenomen door het Tweede-Kamerlid E. van Middelkoop (GPV), één van de vaste vervangers in het panel en kennelijk als parlementariër wat meer het debat zoekend. Het leverde een uiterst zinnige discussie op tussen Van Middelkoop en Van der Graaf over betekenis en gewenste omvang van overheidsingrijpen ten behoeve van het milieu. De Boer kon het overigens, zoals vaker aan het slot van het gesprek, niet nalaten met een religieuze uitsmijter af te ronden. Wordt dat van hem verwacht? Wat vaker van die contrasterende geluiden - en die moeten er in de brede kring die de EO inmiddels omvat toch zijn - of controversiëlere thema's zouden Deze Week bepaald goed doen. Voor degenen die zaterdagavond gaan luisteren, onthul ik de identiteit van de drie panelleden: Jan van der Graaf is secretaris van de Gereformeerde Bond in de Nederlandse Hervormde Kerk, Willem Ouweneel is behalve EO-programmamaker een vooraanstaand lid van het genootschap Vergadering der Gelovigen en docent aan de Evangelische Hogeschool te Amersfoort; Pieter van Kampen is behalve medewerker aan EO-programma's Nederlands gereformeerd predikant te Wageningen.

NRC Webpagina's
22 DECEMBER 1997



Eerder verschenen in deze rubriek:

Geluid in beeld
(15 december 1997)
De ziekte van kort, vlug en snel
(8 december 1997)
Pop zonder clichés
(1 december 1997)
Gesproken uitzicht
(24 november 1997)
De pc als wereldontvanger
(17 november 1997)
Wetenschap op radio: hopeloos
(10 november 1997)
'En dat wilt u'
(3 november 1997)
De charme van curiosa
(27 oktober 1997)
Verkleutering
(20 oktober 1997)
Hallo Hautekiet
(13 oktober 1997)
Superlatieven
(6 oktober 1997)
Radio op zoek naar publiek
(29 september 1997)
Kleurrijk Engels
(22 september 1997)
God's Own Country
(15 september 1997)
Huiselijk
(8 september 1997)
Vroege metten
(1 september 1997)
Sky heeft de plicht saai te zijn
(25 augustus 1997)
Het radioforum
(18 augustus 1997)
Dictatuur van de klok
(11 augustus 1997)
Talig
(4 augustus 1997)
Nostalgie op zondag
(28 juli 1997)
Nostalgie
(21 juli 1997)
Een en al oor
(14 juli 1997)
'Ici Radio Tour de France'
(7 juli 1997)
Ouwejongens-krentenbrood
(30 juni 1997)
Zwierig nieuws
(23 juni 1997)
Het evangelie van Rover
(16 juni 1997)
Jazz volgens nieuwe formule
(9 juni 1997)
Met een half oor
(2 juni 1997)
Ether kinderloos
(26 mei 1997)
Besmettelijke radiospraak
(13 mei 1997)
Oorlog is meer dan gruwelijk
(5 mei 1997)


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)