U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Pop zonder clichés

PETER DE BRUIJN
Eigenlijk zou Cornershop nu met Brimful of asha in de top tien moeten staan en zouden de Dandy Warhols rijk moeten worden van Heroin is so passé. Beide zijn aanstekelijke en toegankelijke popliedjes. Toch worden ze nauwelijks op de radio gedraaid, en dus zullen het waarschijnlijk geen hits worden. Cornershop en de Dandy Warhols zijn verbannen naar een categorie van de popmuziek waar geen duidelijke naam voor bestaat: de alternatieve of onafhankelijke of betere popmuziek.

Wie naar muziek wil luisteren die niet gedomineerd wordt door versleten commerciële formules, wordt door het commerciële radiostation Kink FM momenteel beter bediend dan door de publieke omroepen. Op Radio 3 heeft de VPRO op werkdagen alleen nog zendtijd tussen tien en twaalf uur 's avonds. Op zondag mogen VARA, VPRO en KRO welgeteld één dag vullen met muziek die afwijkt van het doorsnee aanbod op Radio 3. ,,Een absoluut minimum'', noemt Gerard Walhof, eindredacteur van de VPRO op Radio 3, de toegewezen zendtijd. Walhof is voorstander van het opsplitsen van Radio 3 in twee zenders, een populaire en een alternatieve zender. Dit plan circuleert al enige tijd in de Hilversumse werkgroep die zich buigt over de toekomst van de publieke radio. Zo'n alternatieve zender is er nu al in de vorm van Kink FM. Het station is in het hele land op de kabel te beluisteren, met uitzondering van Rotterdam en binnenkort mogelijk ook Friesland, waar het station van de kabel dreigt te worden gezet. Kink FM werd twee jaar geleden opgericht door Rob Stenders, toen diskjockey bij Veronica, en Jan Hoogesteijn, destijds producer bij dezelfde zender. Als model stond hun College Radio voor ogen, zoals dat in het midden van de jaren tachtig in Amerika is ontstaan. Voor wat de muziek betreft, keken ze ook naar de VPRO. Hoogesteijn: ,,Maar dan zonder dat belerende, quasi- journalistieke toontje van de VPRO.'' Inmiddels is Stenders met ruzie vertrokken (naar Radio 3) en heeft Kink FM op het randje van de afgrond gebalanceerd. Tot eind vorig jaar was Kink FM eigendom van de Holland Media Groep, ook eigenaar van RTL4, RTL5 en Veronica. Omdat het station te weinig luisteraars trok, wilde HMG van de zender af. Na een aantal omwegen werd het station uiteindelijk voor een symbolisch bedrag overgenomen door de Veronica Vereniging. Daarmee was Kink FM in ieder geval tot 2000 gered, maar wel moesten alle (vijf) medewerkers worden ontslagen. Zij zijn inmiddels elders bij Veronica ondergebracht en werken deels nog vrijwillig voor Kink FM, dat gehuisvest is in twee kamertjes van het Veronica-gebouw in Hilversum. De enig overgebleven betaalde kracht is directeur Hoogesteijn. Vanaf januari zendt Kink FM 24 uur per dag non-stop muziek uit. Alleen in de avonduren zijn nog - onbetaalde - diskjockeys te horen. Dat is deels een opluchting, omdat de Kink FM-diskjockeys niet opvielen door hun muziekkennis. Nadeel is dat de luisteraar niet weet welke platen worden gedraaid. Om dat te ondervangen wordt de playlist van Kink FM gepubliceerd op Internet (www.kinkfm.com) en - bij wijze van proef - op pagina 899 van Veronica-teletekst.

Gemiddeld luisteren er momenteel 13.000 mensen (luisterdichtheid 0.1 procent) naar de zender, zo blijkt uit het continu luisteronderzoek van Intomart. Het bereik zou flink vergroot kunnen worden als Kink FM een etherfrequentie zou krijgen. Nadat minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) onlangs door de rechter op de vingers is getikt, zal ze de verdeling van de schaarse FM-frequenties opnieuw gaan bekijken. Kink FM biedt een aanvulling op zowel het commerciële als het publieke aanbod op de radio. Pas als Radio 3 daadwerkelijk wordt opgesplitst en er een zesde publieke radiozender komt, zou Kink FM serieuze concurrentie krijgen. Hoogesteijn: ,,Maar het zou toch belachelijk zijn als de publieke zenders nog meer etherfrequenties zouden krijgen.'' Vooralsnog draait het station - met minimale middelen - muziek die elders nauwelijks is te horen. Wellicht is Jorritsma gevoelig voor dit argument.

NRC Webpagina's
1 DECEMBER 1997



Eerder verschenen in deze rubriek:

Gesproken uitzicht
(24 november 1997)
De pc als wereldontvanger
(17 november 1997)
Wetenschap op radio: hopeloos
(10 november 1997)
'En dat wilt u'
(3 november 1997)
De charme van curiosa
(27 oktober 1997)
Verkleutering
(20 oktober 1997)
Hallo Hautekiet
(13 oktober 1997)
Superlatieven
(6 oktober 1997)
Radio op zoek naar publiek
(29 september 1997)
Kleurrijk Engels
(22 september 1997)
God's Own Country
(15 september 1997)
Huiselijk
(8 september 1997)
Vroege metten
(1 september 1997)
Sky heeft de plicht saai te zijn
(25 augustus 1997)
Het radioforum
(18 augustus 1997)
Dictatuur van de klok
(11 augustus 1997)
Talig
(4 augustus 1997)
Nostalgie op zondag
(28 juli 1997)
Nostalgie
(21 juli 1997)
Een en al oor
(14 juli 1997)
'Ici Radio Tour de France'
(7 juli 1997)
Ouwejongens-krentenbrood
(30 juni 1997)
Zwierig nieuws
(23 juni 1997)
Het evangelie van Rover
(16 juni 1997)
Jazz volgens nieuwe formule
(9 juni 1997)
Met een half oor
(2 juni 1997)
Ether kinderloos
(26 mei 1997)
Besmettelijke radiospraak
(13 mei 1997)
Oorlog is meer dan gruwelijk
(5 mei 1997)


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)