U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Een en al oor

HERMAN AMELINK
Als het vasthouden van de krant te vermoeiend wordt, als de eerste alinea's van een boek, zelfs bij herhaaldelijk herlezen, niet meer doordringen, als alle andere lichamelijke activiteit onmogelijk wordt, dan rest de radio nog als middel om de communicatie met de buitenwereld in stand te houden. Een week radio-actualiteiten, want het oor functioneert het langst.

Het Radio 1-Journaal brengt op zondag een reportage van Lia van Bekhoven vanuit Portadown over de protestantse Oranjemars die daar een paar honderd meter door een katholieke wijk trekt; een reportage van het NS-station Utrecht, waar gestrande treinreizigers een Denksport plus pen krijgen uitgedeeld voordat ze in de bus stappen. ,,We hopen straks bij u terug te zijn en we hopen dat u er dan nog bent', zegt de presentator wanhopig. Door mijn gedwongen passiviteit bewijs ik hem in ieder geval een dienst.

De interne strijd in Cambodja krijgt ruim aandacht. Op zondag en maandag gesprekken met hulpverleners en ook een verslaggever vanuit de hoofdstad Phnom Penh, wat een goed beeld geeft van de uitzichtloze situatie waarin het land verkeert. Een studiogast schetst later de achtergronden van het conflict. Gert Jan Dennekamp, correspondent in Moskou en veel op straat, bevindt zich 's maandags vroeg in het Russisch ruimtevaartcentrum om verslag te doen van de koppeling van een bevoorradingsraket aan het in nood verkerende ruimtestation Mir. Tijdens het nieuwsbulletin van acht uur blijkt de koppeling geslaagd. Helaas is de correspondent daardoor op het moment suprme niet op de zender.

Op dinsdag wordt op afgewogen wijze bericht over het busongeluk in Egypte door middel van gesprekken met de woordvoerster van de hulporganisatie, contact met de Nederlandse ambassade in Kairo en een verslag van correspondent Caroline de Gruyter. Uiteraard veel aandacht voor de conferentie van de NAVO in Madrid over de uitbreiding van de verdragsorganisatie. De Brusselse NAVO-correspondent in Brussel, Cor Groeneweg, zit in de Spaanse hoofdstad, een studiogesprek met professor Jan Geert Siccama van het instituut Clingendael en de correspondent in Hongarije over de ins en outs. Op haar beurt laat de betrokken correspondent, Renée Postma, twee Nederlandse sprekende Hongaren aan het woord. Maar als zoiets per se 'live' moet, neem je een risico: tijdens een van de gesprekken valt telkens de lijn weg. Het broodje radio dat de luisteraar dagelijks omstreeks half één geserveerd krijgt via het middagjournaal, waarbij willekeurige passanten mogen reageren op het nieuws, blijft een flauwe hap. Niet relevante mensen met niet relevante opinies dienen van de zender geweerd te worden.

Op donderdagmorgen een met hoorbaar plezier gemaakte reportage vanaf het Londense vliegveld Heathrow over de gevolgen van een staking bij het cabinepersoneel van een Britse luchtvaartmaatschappij. Langzaam op gang komende aandacht voor de overstromingen in Midden-Europa, via de correspondent in Hongarije en interviews met Nederlandse slachtoffers. Op zaterdag de betogingen in Spanje naar aanleiding van de ontvoering van de Spaanse politicus Miguel Angel Blanco, vooral via correspondent Steven Adolf, maar aangekleed en opgeluisterd met kennelijk elders afgetapt geluid van demonstraties. Gistermiddag een gesprek met oud- staatssecretaris Robin Linschoten, die maar niet de woorden wilde uitspreken die de interviewers hem voortdurend in de mond stopten. Misschien was het ook alleen maar de bedoeling hem een poosje te laten stuiteren.

Als ik na een week de krant weer kan doorbladeren, zie ik dat ik van het meeste nieuws adequaat op de hoogte gehouden ben. Het onderzoek wordt voortgezet.

NRC Webpagina's
14 JULI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)