Profiel Post

NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE Overzicht eerdere
afleveringen


POST
EEN WONDER VAN BESCHAVING
POSTAGENTSCHAP
POSTKANTOREN
SOORTEN POST
POSTBODE
GEDRAGSCODE
TNT POST GROEP
POSTMARKT
OPTA
CONCURRENTIE
HISTORIE
PREHISTORIE
OVEREENKOMST
POSTZEGELS

Postkantoren

Postkantoren zijn ondergebracht in Postkantoren BV, een gezamenlijke onderneming van PTT Post (TNT Post Groep) en de Postbank (ING). De twee concerns hebben elk een belang van 50 procent in het dochterbedrijf.

Wettelijke verplichtingen
De staat heeft PTT Post (TNT Post Groep) een concessie verleend voor het vervoer van postzendingen. Met die concessie kreeg het bedrijf een monopolie op het transport van brieven tot 500 gram. Daar staat onder meer de verplichting tegenover om voldoende zogeheten `dienstverleningspunten' beschikbaar te stellen. Het besluit algemene richtlijnen post regelt de fijnmazigheid van het netwerk. De concessiehouder moet ervoor zorgen dat in woonkernen met 5.000 of meer inwoners binnen een straal van 5 km een dienstverleningspunt aanwezig is. In woonkernen met minder dan 5.000 inwoners moet gezorgd worden voor een vervangende vorm van dienstverlening bij sluiting van de laatste vestiging.

De `dienstverleningspunten' zijn te onderscheiden in:

Postkantoor
Eigen vestiging van Postkantoren BV. Verkoopt honderden producten en diensten. Alle post- en geldzaken kunt u afhandelen op het postkantoor. Op het gebied van reizen en recreatie kunt u op het postkantoor terecht voor autoverhuur, bromfietsverzekering, buitenlands geld, reischeques en reisverzekering. De zelfbedieningsservice op het postkantoor bestaat uit de giromaat, een informatiecentrum, kopieerapparaten, kaarttelefoon en een zelfbedieningsfax. Verder kunt u ook vervoersbewijzen, staatsloten, visaktes, cadeaubonnen en kentekenbewijzen op het postkantoor krijgen. In de ruim 600 vestigingen worden dagelijks ruim 300.000 transacties verricht. Bij de postkantoren werkten eind 1997 6.300 mensen.

Postagentschap
Middenstander vaak rookwarenwinkeliers of bladenverkoper die beperkte hoeveelheid post- en bankdiensten aanbiedt. Ontvangt van Postkantoren BV een vergoeding voor handelingen die hij verricht.

Minipostagentschap
Postagentschap met beperkter aanbod producten en diensten. U kunt er bijvoorbeeld wel geld opnemen, maar geen geld storten. Bij de postagentschappen werken in totaal zo'n 10.000 mensen.

Bruna-De Boekelier
De samenwerking tussen Postkantoren en dochteronderneming Bruna groeit gestaag. Bijna honderd winkels zijn zijn zogeheten wederverkopers. Zij verkopen postzegels, strippenkaarten en dergelijke.

Franchise-ondernemingen
Dit zijn Bruna-winkels gecombineerd met een postagentschap. Bijna alle posthandelingen zijn er mogelijk en het assortiment van de winkel is afgestemd op dat van het postkantoor.

Grafiek: Aantal verkooppunten stijgt, aantal postkantoren daalt

Grafiek: Groei bezorgde poststukken ondanks fax en email

NRC Webpagina's
11 FEBRUARI 1999

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) FEBRUARI 1999