U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
DOSSIERSURINAME
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Suriname

Nieuws

Decembermoorden

Achtergrond

Verhouding met Nederland

Links

terug naar 1998

Ballast onderzoekt corruptie Suriname

Door onze redacteur MARCEL HAENEN
AMSTELVEEN, 30 APRIL. Een dag na de beschuldigingen dat bouwbedrijf Ballast Nedam 21 miljoen gulden aan smeergeld aan Suriname heeft betaald, is men op het hoofdkantoor in Amstelveen nog druk aan het uitzoeken of het door Surinaamse oppositiepartijen gelanceerde bericht klopt. ,,We snappen het niet, maar we weten niet wat we nog kunnen tegenkomen dus het onderzoek duurt nog wel even'', zegt de woordvoerster van Ballast.

Men laat er in ieder geval geen gras over groeien. Op Curaçao werd gisteren de man uit bed gebeld die namens Ballast vorig jaar de onderhandelingen voerde over de order tot het bouwen van twee bruggen in Suriname. ,,Ballast vertelde me net over alle publiciteit'', zegt Rob J. Asmus. Eind vorig jaar stapte hij op als financieel directeur waarmee er een einde kwam aan een loopbaan van 27 jaar bij het bouwbedrijf.

De order van 138 miljoen Nederlandse guldens voor de bruggen was zijn laatste grote klus. Asmus wist concurrenten uit Trinidad, Venezuela, China, Korea en Nederland af te troeven. Dat kwam niet alleen door de kwaliteit van de offerte maar ook omdat ,,cultural awareness heel belangrijk is'', zei Asmus na het binnenhalen van de order tegen deze krant. Asmus is van Surinaamse afkomst.

Die opmerking klinkt nu bij het bekendworden van beschuldigingen over steekpenningen nogal suspect. Maar Asmus zegt dat de ,,berichten over smeergeld volslagen nieuw voor mij zijn. Ik begrijp er niets van. Ik kan me absoluut niet herinneren dat er iemand iets aan de order heeft overgehouden''.

Het nieuws over het smeergeld werd afgelopen dinsdag gelanceerd op een persconferentie waar onder andere de voormalige minister van financiën in Suriname, Atta Mungra, het woord voerde. Hij stapte in augustus op onder meer omdat de corruptie en het vragen van smeergeld bij het uitbesteden van opdrachten in Suriname hand over hand zou zijn toegenomen. Mungra behoorde echter ook tot de ondertekenaars van de overeenkomst met Ballast die precies een jaar geleden met veel publiciteit werd gelanceerd.

Mungra laat telefonisch evenwel weten destijds nog niets te hebben gemerkt van steekpenningen. Hij zorgde als minister van financiën alleen dat er een garantstelling was voor de betalingen. ,,De echte onderhandelingen werden gevoerd tussen president Wijdenbosch en Asmus persoonlijk.'' Asmus, die nu ,,een suikerbedrijf'' runt op Curaçao, zegt dat hij destijds ook veel met Mungra persoonlijk heeft gesproken en met minister Alibux, de huisvriend van Bouterse en Wijdenbosch. ,,Mungra heeft destijds een commissie ingesteld van acht personen die alle offertes evalueerde. Zij kwamen uiteindelijk met een aanbeveling waaruit bleek dat onze bid de laagste was.''

NRC Webpagina's
30 april 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad