U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
DOSSIERSURINAME
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Suriname

Nieuws

Decembermoorden

Achtergrond

Verhouding met Nederland

Links

terug naar 1998

Overleg Nederland en Suriname mislukt

Door onze redacteur MARCEL HAENEN
NEW YORK, 11 APRIL. Nederland en Suriname hebben gisteren hun overleg in New York over het vlottrekken van de onderlinge relatie zonder een enkel resultaat afgesloten.

De Nederlandse delegatie, die bestond uit zes hoge ambtenaren van Buitenlandse Zaken, concludeerde na afloop dat er ,,diepgaande meningsverschillen'' bleken tijdens gesprekken die ,,scherp maar zakelijk'' werden genoemd. De Surinamers wilden niet reageren.

De Surinaamse wens om nog voor de Tweede-Kamerverkiezingen van volgende maand een topoverleg te houden tussen de Surinaamse president Wijdenbosch en premier Kok is door Nederland afgewezen. De Haagse delegatie gaf, tijdens drie gespreksrondes in een hotel in Manhattan, te kennen dat er eerst een oplossing moet komen ,,voor fikse problemen'' - zoals afspraken over de 690 miljoen gulden hulp die Suriname nog tegoed heeft - voordat een topoverleg zinvol wordt geacht. Voor het begin van het overleg viel overigens bij de Nederlanders te vernemen dat Kok totaal geen zin heeft Wijdenbosch te ontmoeten.

De Surinamers hebben opnieuw hun ongenoegen uitgesproken over de door Nederland aangekondigde berechting van de Surinaamse adviseur van staat D. Bouterse wegens cocaïnehandel. ,,Wij hebben nog een keer uitgelegd dat dit een juridische kwestie is en geen politieke zaak waar Buitenlandse Zaken een rol in kan spelen'', aldus een Nederlands delegatielid.

Een van de aan de orde gestelde problemen door Nederland betreft het rechtshulpverdrag. Nederland heeft nog elf verzoeken liggen die door Suriname niet zijn ingewilligd. Het belangrijkste verzoek komt van de Haagse rechter-commissaris die in Paramaribo een dertigtal getuigen wil horen die door de verdediging van Bouterse en andere verdachten zijn opgeroepen. Onder die getuigen is ook president Wijdenbosch.

De Surinaamse president heeft Bouterses advocaat, A. Moszkowicz, eerder toegezegd belastende informatie te zullen geven over een dubieuze rol die Nederland gespeeld heeft in het Surinaamse drugsonderzoek. Suriname zou een voor Nederland belastend schaduwdossier hebben. Het weekblad Elsevier heeft de afgelopen weken geschreven dat minister Van Mierlo op de hoogte zou zijn geweest van de decembermoorden in december 1982. Hij zou via een mislukte geheime missie van een partijgenoot niet in staat zijn geweest de moorden te verhinderen.

Van Mierlo vindt die aantijgingen lasterlijk en sommeert Elsevier die verhalen te rectificeren op straffe van een kort geding. Publiekelijk heeft Van Mierlo steeds gezegd Bouterse maar wat graag te berechten al was het maar omdat bij de decembermoorden ook een bevriende journalist, Wijngaarde, om het leven kwam.

In justitiële kringen valt te vernemen dat Van Mierlo altijd buitengewoon sceptisch is geweest over de vervolging van Bouterse. Buitenlandse Zaken achtte een dergelijke juridische actie te schadelijk voor de Surinaams-Nederlandse betrekkingen. Om Van Mierlo en Kok definitief te overtuigen dat een vervolging wegens drugshandel van Bouterse juridisch zeer wel haalbaar is, heeft minister van justitie Sorgdrager een jaar geleden de voor het drugsonderzoek verantwoordelijke officier van justitie, C. van der Voort, en politiechef, T. Driessen, gevraagd om de bewindslieden in het Torentje uitleg te geven over het drugsdossier. Een dergelijk college is uiteindelijk afgeblazen door de secretaris-generaal van het ministerie van justitie, H. Borghouts, zo valt in justitiële kring te vernemen.

Een jaar geleden besloot het kabinet het groene licht te geven voor berechting van Bouterse. Zijn mogelijke arrestatie vorig jaar juli ging niet door toen Van Mierlo dit Sorgdrager afraadde.

In New York hebben de beide delegaties afgesproken dat op korte termijn opnieuw ambtelijk overleg zal worden gehouden. De besprekingen worden door beide delegaties, zo verklaarde Nederland, wel ,,als nuttig ervaren''.

NRC Webpagina's
11 april 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad