Duisenberg blijft bij openheid ECB ondanks kritiek
Door onze financiële redactie
ROTTERDAM, 30 OKT. ECB-president Duisenberg denkt niet dat een ander zijn taak beter zou kunnen uitoefenen dan hijzelf. Dit heeft Duisenberg gezegd in een vraaggesprek met de Herald Tribune, dat op 17 oktober is afgenomen. Dat was twee dagen nadat er een golf van kritiek kwam op uitspraken over valuta-interventies die Duisenberg had gedaan in een vraaggesprek met de Britse Times. ,,Omdat we open en transparant willen zijn, zijn we kwetsbaarder dan degenen die noodzaak niet voelen of willen voelen,'' zegt Duisenberg. Hij stelt verder meer belang te hebben bij een stabiele munt, dan bij een sterke munt.
De instabiliteit van de euro, die overigens vanmorgen opveerde naar 0,85 dollar per euro, dreigt inzet te worden van een nieuwe rechtszaak in Duitsland. De twee hoogleraren, Wilhelm Hankel en Karl Albrecht Schachtschneider, die twee jaar geleden de invoering van de euro al vergeefs aanvochten bij het Duitse Constitutionele Hof, doen een nieuwe poging, zo verklaarde Hankel vanmorgen. Inzet van de zaak is de uitspraak van het Hof uit 1993 dat het verdrag van Maastricht, waarin de invoering van de euro in 1991 werd beklonken, weliswaar verenignaar is met de Duitse Grondwet, maar dat dit Verdrag dan wel strikt moet worden geïnterpreteerd.
Hankel beweert in de Duitse krant Bild dat de ECB 'stabiliteit' heeft gedefinieerd als een inflatie van niet hoger dan 2 procent. De inflatie bedroeg over september echter 2,8 procent. Volgens Hankel heeft het Hof destijds gesteld dat de euro, die de Duitse mark vervangt, stabiel moet zijn.
De euro kwam vanmorgen opnieuw politiek onder vuur. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Michel zei dat de zwakke eurokoers een uitdrukking is van de zwakte van het Europese politieke systeem. ,,De vertrouwenscrisis rond de euro is een vertrouwenscrisis ten opzichte van het Europese politieke systeem,''zei Michel. ,,Het is de politieke zwakte die op dit moment wordt afgestraft. De EU blijft een politieke dwerg zolang zij geen veiligheids- en defensiebeleid heeft die de naam Unie waardig zijn.''
Bestuurder van de Europese Investeringsbank Massimo Ponzellini heeft zaterdag gezegd dat de uitbreiding van de Europese Unie naar Oost-Europa de euro verder kan aantasten. ,,In het beste geval blijft de euro dan zoals hij nu is,'' als de nieuwe leden er bij zijn gekomen, aldus Ponzellini.