NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Euro

Nieuws

De invoering van de euro

De koers van de euro

Europese Centrale Bank

Economische en Monetaire Unie

Meningen

Feiten en cijfers

Links

Van gebeten hond tot zielenpiet

Door onze correspondent PIETER KOTTMAN
PARIJS, 20 OKT. ECB-president Wim Duisenberg bleef na zijn onvoorzichtige uitspraken over de euro fier overeind in de moeilijkste persconferentie uit zijn loopbaan. Aan aftreden heeft hij niet gedacht.

'Mister euro' heeft plaats gemaakt voor 'Mister pokerface'. Wim Duisenberg, president van de Europese Centrale Bank, gaf gisteren, in Parijs, geen krimp op de moeilijkste persconferentie die hij ooit heeft gegeven. Voor zijn praatje vooraf, over het beleid van de ECB en de recente monetaire en economische ontwikkelingen, waren de tientallen cameraploegen en de meer dan honderd journalisten immers niet uit alle hoeken van de wereld afgereisd. Het ging om het commentaar dat hij zou geven op zijn alom afgebrande loslippigheid in een interview met de Britse Times, afgelopen maandag, en de conclusies die hij mogelijk trekken zou uit de dramatische koersval van de Europese munt ten gevolge daarvan.

Op de vraag van de Times of een interventie zin zou hebben als de wisselkoersbeweging door de crisis in het Midden-Oosten wordt beïnvloed, had Duisenberg gezegd: ,,Dat denk ik niet''. Omdat hij daarmee toegaf even niets voor zijn couveusekindje te kunnen doen, schoot de temperatuur prompt naar beneden. Gisterochtend was de euro nog maar 0,8330 dollar waard, een historisch dieptepunt, en 29 procent minder dan de koers op het moment van de invoering bijna twee jaar geleden.

Die conclusies waren simpel en bepaald kort aangebonden voor een man die altijd openheid heeft gepredikt. In het licht van de kritiek en de ongevraagde adviezen ,,uit de hele wereld'' zei Duisenberg geen enkel commentaar te zullen geven op zijn eigen gewraakte uitspraken en niet meer van tevoren te zullen uitwijden over interventies, tegelijkertijd daaraan toevoegend dat interventies ,,een gereedschap in onze gereedschapskist'' blijft. Niet alleen pakte hij daarmee het wapen weer op dat hij in de Times zo onnozel uit handen had gegeven, hij begon er ook meteen weer mee te dreigen.

Afgezien van zijn vroegtijdige vertrek waar deze week naar hartelust over gespeculeerd werd, was deze reactie waarschijnlijk de enig mogelijke. Het gezelschap achter de conferentietafel Duisenberg werd geflankeerd door Jean-Claude Trichet, gouverneur van de Banque de France, en diens adjunct Christian Noyer moet daar, gezien hun demonstratieve eensgezindheid, niettemin langdurig over geredekaveld hebben op de vergadering die aan de persconferentie was voorafgegaan. Bij wijze van uitzondering en vanwege het 200-jarig bestaan van de Banque de France was die in Parijs gehouden, na een eerder uitstapje naar Spanje de tweede keer dat het overleg niet in Frankfurt, de zetel van de ECB, plaatshad.

Die omstandigheid was een tweede reden waarom reikhalzend naar de bijeenkomst was uitgezien. Want daar zat de gebeten hond - naast zijn rivaal van twee jaar geleden in de strijd om het presidentsschap van de ECB én zijn beoogde opvolger, als het Duisenberg behaagt vanwege zijn leeftijd (65) binnen zijn termijn van acht jaar op te stappen. Tegen Trichet loopt op dit moment een onderzoek vanwege zijn rol in het drama rondom de bank Crédit Lyonnais en dat maakt hem, althans voorlopig, ietsje minder beoogd opvolger. Om die reden, maar natuurlijk ook met het oog op de noodzakelijke damagecontrol, wilde de ironie, dat uitgerekend Trichet ,,teamleider'' Duisenberg omstandig lof begon toe te zwaaien en verzekerde dat alle gouverneurs van de nationale banken in Euroland ,,van harte'' achter hem stonden. Van de weeromstuit werd de gebeten hond ook nog eens een beetje een zielenpiet.

Maar een gesloten front vormden ze. Geen vraag zo stekelig of het ferme antwoord lag klaar. Vindt Duisenberg zichzelf een goede president? Ja! Heeft hij overwogen af te treden? Nee! Wat als de euro onder 80 dollarcent belandt? Geen commentaar! Het komende beleid? Inflatiebestrijding, prijsbeheersing en - dreiging, dreiging interventie, als wij dat nodig achten. Duisenberg kon het niet genoeg benadrukken. Trichet - die volgens de bankpresident ook als een blok achter hem staat - mocht verklappen, dat de kapitaalstromen boven de Atlantische Oceaan de neiging vertonen weer rechtsomkeer te maken naar het oude continent. Intussen pleitte Didier Migaud, budgetbewaker van de Franse minister van Financiën Laurent Fabius elders in de Franse hoofdstad voor een onderzoek van het Europese Gerechtshof naar het functioneren van de president van de ECB.

NRC Webpagina's
20 oktober 2000


www.nrc.nl/Economie

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad