Europese Centrale Bank
ECB-president Wim Duisenberg
De Europese Centrale Bank is de baas van de euro. De bank bepaalt het monetaire beleid van de landen in de EMU. De bank heeft die taak op 1 januari 1999, bij de invoering van de (girale) euro overgenomen van de nationale banken van de EMU-landen. De nationale centrale banken, waaronder de Nederlandsche Bank, vormen samen met de ECB het Europees Stelsel van Centrale Banken. Gezamenlijk nemen zij de beslissingen over het monetaire beleid.
De belangrijkste doelstelling van het Europees Stelsel van Centrale Banken is de prijsstabiliteit in de EMU te handhaven. Verder moeten de centrale banken samen valutamarktoperaties uitvoeren en een soepele werking van het betalingsverkeer bevorderen. Ze fungeren ook als toezichthouder op het bankwezen.
De Europese Centrale Bank is onafhankelijk. Politici mogen geen invloed uitoefenen op het beleid van de ECB of het Europees Stelsel van Nationale Banken. Het hoogste orgaan van de ECB is de raad van bestuur. De dagelijkse leiding is in handen van de ECB-directie, die onder leiding staat van de Nederlander Wim Duisenberg. Duisenberg is formeel voor acht jaar benoemd, maar gaat waarschijnlijk eerder met pensioen, om plaats te maken voor de fransman Trichet.
De Raad van Bestuur van de ECB heeft zeventien leden. Zij bestaat uit de directie van de ECB en de elf presidenten van de centrale banken van de lidstaten die deelnemen aan de muntunie, onder wie president Wellink van de Nederlandsche Bank. De raad van bestuur vergadert elke twee weken en neemt dan onder meer beslissingen over verhoging of verlaging van de rente.