U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
D O S S I E R   R I J K S B E G R O T I N G   '99
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 INHOUD 
 HOOFDLIJNEN MILJOENENNOTA 
 TROONREDE 
 ARTIKELEN 
 DEPARTEMENTEN 
 CIJFERS & GRAFIEKEN 
 LINKS 

Artikelen

De Kaste van Kok
Het tweede kabinet Kok regeert nog geen twee maanden en het economisch tij lijkt te kenteren. Internationale turbulentie verstoort het zomerscenario van de formatie. Zo overkomt Kok-II wat Kok I ook overkwam: een snelle omslag, alleen nu een omslag ten kwade. Burgers die niet hebben geprofiteerd van Kok I hebben straks weer het nakijken.

'Gebruik het woord kansloos nooit voor mensen'
De wegbereider van zowel het eerste als het tweede paarse kabinet moest nu maar eens zelf in zo'n kabinet gaan zitten, vond premier Kok. Aldus werd Klaas de Vries (PvdA) minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Paars II. ,,Dit is niet een departement dat Victory Boogie Woogie's koopt. Wij concentreren ons niet op de uitbundige kant van de samenleving.''

'Echt superbehoedzame cijfers'
Bij de start van Paars I zat de economie in een dal en was er bereidheid om te bezuinigen. Bij de start van Paars II lijkt het andersom, maar minister Zalm (Financiën) maakt zich geen zorgen. ,,Er zijn goede afspraken gemaakt. Ik ben niet pessimistisch.''

Minister Zalm sleutelt verder aan staatsschuld
De staatsschuld is volgend jaar 518 miljard gulden groot. Op zo'n bedrag scheelt de kleinste verandering van de rentestand meteen grof geld, aan winst óf aan verlies. Vandaar dat het ministerie van Financiën steeds meer energie steekt in het schuldmanagement. Balanceren tussen een kortere looptijd en een hogere rente.

Kleinere oppositie van Paars II voelt zich sterker dan ooit
De stemming van de oppositie na het aantreden van het tweede paarse kabinet is opperbest. Er zijn allerlei redenen om aan te nemen dat Kok en de zijnen het moeilijker gaan krijgen dan de afgelopen vier jaar. ,,Er komen meer mogelijkheden voor ons om de coalitie uit elkaar te spelen.''

Noodscenario's millenniumprobleem
Over ruim vijftien maanden verspringt de jaartelling van 1999 naar 2000. Dan dient zich het 'millenniumprobleem' aan, omdat oude computers de jaaraanduiding slechts met de twee laatste getallen aangeven.

Economie over hoogtepunt heen
Volgens de meeste rekenmeesters is de Nederlandse economie over het hoogtepunt heen. De vraag is nu alleen nog maar hoe snel de daling zal inzetten en welke gevolgen dat heeft. Grasduinen in de Macro Economische Verkenning (MEV) en de Sociale Nota.

'Geld terug van Europese Unie? Vergeet het maar'
Vanuit zijn woning in Brussel volgt Frans Andriessen, voormalig Eurocommissaris, de Nederlandse politiek op de voet. Na bestudering van het regeerakkoord en de Miljoenennota constateert de prominente CDA'er dat het tweede kabinet-Kok een veel minder degelijk begrotingsbeleid voert dan het eerste.

Ambivalentie kenmerkt toon en inhoud van de eerste troonrede van Paars II
Het gaat goed met Nederland, zeker gezien in het perspectief met wat er elders gebeurt. Siep Stuurman bespeurt echter een grote mate van ambivalentie in het voorgenomen beleid. De beleidsvoornemens die in de Troonrede worden uitgesproken zijn allezins lofwaardig, maar de daarbij passende maatregelen ontbreken. Die spanning kan in het kabinet nog voor heel wat dynamiek zorgen.

Hoe minister Zalm alles op tijd in zijn koffertje krijgt
De minister van Financiën dient vandaag de begroting voor het komende jaar in bij de Tweede Kamer. Maar wat ging daaraan vooraf? Agenda van het 'feest van de begroting'.

Sociale lasten
Het belastingsysteem wordt uitgebreid met een extra schijf. Over de eerste 15.000 gulden moet 35,75 procent belastingen en premies worden betaald. Met zo'n relatief kleine schijf is het gemakkelijker om een inkomenspolitiek te voeren waarbij de mensen met de laagste inkomens het grootste voordeel hebben. Voor de volgende 33.000 gulden geldt een tarief van 37,05 procent; de volgende 57.500 wordt belast tegen 50 procent. Het tarief van 60 procent geldt voor inkomens boven de 105.500 gulden.

Meer kinderopvang
De Macro Economische Verkenning (MEV) heeft een speciale bijlage over kinderopvang. Begin jaren negentig stond bij dit onderwerp de emancipatiedoelstelling nog centraal; kinderopvang moet het makkelijker maken om zorg en arbeid te combineren.

Economische groei
De groei van de Nederlandse economie loopt terug van vier procent dit jaar naar drie procent in 1999. De groei van drie procent wordt gelijk verdeeld over consumptie en export, elk goed voor 1,25 procentpunt. Het restant betreft voor het grootste deel de investeringen.

NRC Webpagina's
15 SEPTEMBER 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad