U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Kok/Van Aartsen

Schriftelijke verklaring Van Aartsen

Brief aan de Kamer

UNHCR

Kabinet Lubbers-I

Kabinet-Lubbers II

Kabinet-Lubbers III

Minister Pronk

Biografie Ruud Lubbers


Kok heeft spijt van verwarring over benoeming

Door onze politieke redactie
DEN HAAG, 31 OKT. Premier Kok heeft spijt van de verwarring die hij afgelopen vrijdag heeft gesticht over de gang van zaken rondom de benoeming van oud-premier Lubbers tot Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen. Dit meldt minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) namens de premier in een gisteravond uitgegeven verklaring.

Anders dan Kok het vrijdag deed voorkomen, heeft hij minister Van Aartsen niet een week - tussen 13 en 20 oktober - onkundig gehouden van de kandidatuur van Lubbers. Van Aartsen zelf had op 6 en 8 oktober al aan Kok gemeld dat VN-topman Kofi Annan "andere Nederlandse namen" dan die van minister Pronk op het oog had voor de VN- vluchtelingenorganisatie. De minister van Buitenlandse Zaken geeft in zijn verklaring niet aan welke kandidaten dit betrof, maar zijn woordvoerder bevestigt dat de minister al sinds begin oktober kennis had van de kandidatuur van Lubbers.

Premier Kok en minister Van Aartsen moeten morgenochtend tegenover de Tweede Kamer verantwoording afleggen voor hun onderlinge samenwerking inzake de benoeming van een Nederlander in de VN-topfunctie. De Vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken heeft vanmorgen een schriftelijke toelichting van Van Aartsen gevraagd en enkele uren later gekregen. Anders dan in de gisteravond uitgegeven verklaring wordt in deze brief niet ingegaan op eventuele spanningen tussen Kok en Van Aartsen.

Waar gisteren vooral CDA en GroenLinks vraagtekens plaatsten bij de wijze waarop Kok en Van Aartsen de afgelopen weken lijken te hebben samengewerkt, wordt deze verbazing nu ook gedeeld door de meeste andere Kamerfracties. VVD-woordvoerder Weisglas zegt "niet geïnteresseerd te zijn in de vraag wie wat wanneer wist", maar hij vindt wel dat de premier niet tweemaal in drie weken excuus kan maken tegenover de minister van Buitenlandse Zaken. Begin deze maand hadden Kok en Van Aartsen een conflict naar aanleiding van uitlatingen over verkiezingen in Joegoslavië.


Zie ook:

Kok lichtte Van Aartsen niet in over Lubbers 28 oktober 2000)
Niemand belde met niemand (28 oktober 2000)
Kofi Annan prijst Lubbers' staat van dienst (26 oktober 2000)
Besluit VN overvalt Den Haag (25 oktober 2000)
'Annan zei dat hij problemen voorzag' (25 oktober 2000)
Het raadsel Lubbers valt moeilijk te doorgronden (25 oktober 2000)
Lubbers' revange (25 oktober 2000)
Kabinet onaangenaam verrast door benoeming Lubbers (25 oktober 2000)
Lubbers krijgt hoge VN-post (24 oktober 2000)

NRC Webpagina's
31 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad