U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
UNHCR

Kabinet Lubbers-I

Kabinet-Lubbers II

Kabinet-Lubbers III

Minister Pronk

Biografie Ruud Lubbers

Den Haag


Kok lichtte Van Aartsen niet in over Lubbers

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 28 OKT. Premier Kok heeft, naar eigen zeggen, ten minste een week verborgen gehouden voor minister van Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) dat niet de officiële Nederlandse kandidaat Jan Pronk, maar ex-premier Ruud Lubbers hoge ogen gooide als Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de Verenigde Naties.

"De minister kiest ervoor hierop voorlopig niet te reageren", aldus een woordvoerder van Van Aartsen na Koks mededelingen op zijn persconferentie gisteren. De minister is op dienstreis op de Nederlandse Antillen. Deze laatste aanwijzing voor mogelijke fricties tussen Kok en Van Aartsen komt na een verzoening tussen beiden op 8 oktober. Nadat Kok toen openlijk Van Aartsens uitspraken over Joegoslavië had veroordeeld, waren beiden in een persoonlijk gesprek nagegaan of zij in onderling vertrouwen in één kabinet verder konden, en kwamen tot een positieve conclusie.

Kok liet gisteren weten dat hij Van Aartsen niet op de hoogte heeft gesteld van de inhoud van een telefoontje van Kofi Annan, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, op 13 oktober. Annan deed daarin de verrassende mededeling dat niet Pronk maar Lubbers de voorkeur had voor de hoge VN-post. Kok bevond zich op dat moment samen met Van Aartsen op een Europese top in Biarritz.

De minister hoorde, voor zover bekend, voor het eerst over de voorkeur voor Lubbers op vrijdag 20 oktober. Kofi Annan kon toen Kok, die zich in Korea bevond, telefonisch niet bereiken en belde daarom Van Aartsen.

Dat hij Van Aartsen niet zelf op de hoogte stelde, hing, aldus Kok, onder andere samen met de vrees dat de naam Lubbers zou uitlekken. "Als iedereen één ander in vertrouwen neemt", aldus de premier, lekken dingen vaak uit. En uitlekken had de kansen van Lubbers niet bevorderd. Er dreigde een 'nachtmerriescenario' waarbij niet alleen niet de officiële kandidaat Pronk tot Hoge Commissaris was benoemd, maar zelfs in het geheel geen Nederlander. Inmiddels gingen na 13 oktober Kok zelf, en ook de door Van Aartsen geleide Nederlandse diplomatie voort met het bevorderen van de kandidatuur van Pronk. In politiek Den Haag wordt erop gezinspeeld dat Van Aartsen mogelijk een andere lezing heeft van de gebeurtenissen.

Het conflict eerder deze maand tussen Kok en Van Aartsen had betrekking op het in de openbaarheid brengen door Van Aartsen van binnen de Europese Unie levende inzichten over Joegoslavië. Kok achtte dat niet opportuun. Gisteren zond het kabinet Lubbers een felicitatietelegram, waarin het Lubbers "alle succes en voldoening toewenst in de uitoefening van dit hoge ambt".


Zie ook:

Niemand belde met niemand (28 oktober 2000)
Kofi Annan prijst Lubbers' staat van dienst (26 oktober 2000)
Besluit VN overvalt Den Haag (25 oktober 2000)
'Annan zei dat hij problemen voorzag' (25 oktober 2000)
Het raadsel Lubbers valt moeilijk te doorgronden (25 oktober 2000)
Lubbers' revange (25 oktober 2000)
Kabinet onaangenaam verrast door benoeming Lubbers (25 oktober 2000)
Lubbers krijgt hoge VN-post (24 oktober 2000)

NRC Webpagina's
28 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad