U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  K O R T   N I E U W S
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Ook zonder ziekte hulp bij zelfdoding
Ondraaglijk en uitzichtloos lijden als gevolg van ouderdom kan een grond zijn voor hulp bij zelfdoding. Dit heeft de Haarlemse rechtbank gisteren geoordeeld in de zaak-Brongersma.

Kok heeft spijt van verwarring over benoeming
Premier Kok heeft spijt van de verwarring die hij afgelopen vrijdag heeft gesticht over de gang van zaken rondom de benoeming van oud- premier Lubbers tot Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen. Dit meldt minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) namens de premier in een gisteravond uitgegeven verklaring.

Armoede blijft ondanks groei
De armoede in Nederland is ondanks de economische groei en een gericht armoedebeleid sinds 1990 niet afgenomen. In 1990 leefde van alle Nederlandse huishoudens 10,6 procent rond of onder het sociaal minimum, in 1998 was dat cijfer even hoog.

Minister eist geld Schipholtunnel op
Minister Netelenbos (Verkeer) vordert 65 miljoen gulden terug van de Nederlandse Spoorwegen omdat uit strafrechtelijk onderzoek naar de aanleg van de Schipholspoortunnel 'ernstige onregelmatigheden' zijn gebleken. De NS zou te hoge declaraties hebben ingediend.

Claims roofkunst gebundeld
De erfgenamen van de families Gutmann, Goudstikker en Koenigs hebben hun krachten gebundeld in hun pogingen kunstwerken terug te krijgen die in de oorlog in handen vielen van de nazi's en later in het bezit kwamen van de Nederlandse staat. Zij worden gesteund door het World Jewish Congress, dat dit najaar een gesprek zal vragen met de Nederlandse regering. Volgens WJC-directeur E. Steinberg was de reactie van de Nederlandse overheid op de claims tot nu toe 'onbevredigend': "Wij vinden dat bij de behandeling van deze drie zaken de Nederlandse overheid zich te formeel juridisch heeft opgesteld en te weinig begrip had voor de ethische kanten."

Henket, Dam en Knippers in race om Rijksmuseum
De Rijksgebouwendienst heeft vanmorgen de namen bekendgemaakt van drie Nederlandse en vier buitenlandse architecten die dingen naar de opdracht voor de restauratie en renovatie van het Rijksmuseum. De Nederlandse kanshebbers zijn de architectenbureaus van Cees en Diederik Dam, Hubert Jan Henket en Erik Knippers van Wouda BV. In maart 2001 volgt de definitieve keuze.

Minder verlies World Online
Internetaanbieder World Online (WOL), dat wordt overgenomen door het Italiaanse Tiscali, heeft het derde kwartaal van dit jaar een verlies geleden van 101 miljoen euro, twintig miljoen minder dan in het tweede kwartaal. WOL wist de kosten te drukken, maar groeide de afgelopen drie maanden niet.

Directeur Ahrend verkoopt aandelen
Algemeen directeur H. Koenders van Ahrend (kantoorartikelen) heeft afgelopen maand na zijn enthousiaste aankondiging van de fusie met concurrent Samas bijna al zijn aandelen in Ahrend verkocht. Het is ongebruikelijk dat bestuurders van een bedrijf aandelen verkopen zolang een voorgenomen fusie of overname nog niet rond is.

DSM verwacht meer winst
De omzet van chemieconcern DSM is de afgelopen drie maanden met een kwart gestegen dankzij de dure dollar en de hoge olieprijzen. Voor het hele jaar verwacht DSM een winstgroei van circa 50 procent.

OM onderschatte Clickfondszaak
Het openbaar ministerie heeft bij het begin van het beursfraudeonderzoek in 1997 niet voor ogen gehad hoe complex 'Operatie Clickfonds' was. Dat valt op te maken uit vertrouwelijke gespreksverslagen die de toezichthouder op het bankwezen, De Nederlandsche Bank (DNB), heeft opgesteld. Onlangs besliste de rechter dat deze documenten, in het belang van de waarheidsvinding, bij het onderzoeksdossier horen.

Buien
Morgen af en toe zon en enkele buien, sommige met onweer. Vrij krachtige, aan de kust harde, zuidwestenwind. Maximumtemperatuur 12 graden. Verdere vooruitzichten: eerst nog herfstachtig. In het weekeinde rustig met zon en koude nachten. Middagtemperatuur 10 graden.


NRC Webpagina's
31 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad