U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
UNHCR

Kabinet Lubbers-I

Kabinet-Lubbers II

Kabinet-Lubbers III

Minister Pronk

Biografie Ruud Lubbers


Kabinet onaangenaam verrast door benoeming Lubbers

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 25 OKT. Het kabinet is onaangenaam verrast door het besluit van VN-secretaris-generaal Kofi Annan om minister Pronk (VROM) te passeren voor de post van Hoge Commissaris van de Vluchtelingen. ,,De Nederlandse regering betreurt die uitkomst ten zeerste'', aldus premier Kok gisteren op een geïmproviseerde persconferentie. Dat is ook aan Annan kenbaar gemaakt.

Volgens Kok heeft het kabinet Pronk tot afgelopen weekeinde ,,krachtig gesteund''. Toen liet Annan Kok echter telefonisch weten dat Pronks kandidatuur op bezwaren stuitte. In plaats daarvan gaf de VN-chef aan dat oud-premier Lubbers wel geschikt werd geacht voor de functie.

Kok nam de naam van Lubbers gisteren overigens niet in de mond, omdat diens benoeming nog niet officieel was aangekondigd en de oud-premier vandaag in New York nog een gesprek zou hebben met Annan. ,,Ik kan u wel zeggen dat de Nederlandse regering, de nieuwe situatie in aanmerking nemend, met het voornemen van de SG-VN haar instemming betuigt'', aldus Kok. Hij noemde het ,,bijzonder eervol'' dat een landgenoot zo'n hoge baan bij de VN zou krijgen.

Pronk zelf maakte er gisteren geen geheim van hevig teleurgesteld te zijn over de onverwachte wending, al noemde hij Lubbers een goede kandidaat. Tot ook Pronk begin deze week een telefoontje van Annan kreeg, was hij ervan uitgegaan dat hij de baan zou krijgen. ,,Het was een negatieve verrassing'', aldus de minster gisteravond in een toelichting voor de media op zijn ministerie. De minister verklaarde dat Annan hem had laten weten dat er onvoldoende politieke steun was voor zijn benoeming bij bepaalde donorstaten van UNHCR. Pronk zei niet te weten om welke lidstaten het ging.

Het is voor het eerst sinds de jaren vijftig dat een Nederlander het tot Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN schopt. Tussen 1951 en 1956 werd die functie bekleed door G.J. van Heuven Goedhart.

NRC Webpagina's
25 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad