U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
UNHCR

Kabinet Lubbers-I

Kabinet-Lubbers II

Kabinet-Lubbers III

Minister Pronk

Biografie Ruud Lubbers


Pronk gepasseerd door Kofi Annan

Lubbers krijgt hoge VN-post

Door onze redacteur ROBERT VAN DE ROER
NEW YORK, 24 OKT. Oud-premier Ruud Lubbers wordt vrijwel zeker de nieuwe Hoge Commissaris van de Vluchtelingen bij de Verenigde Naties (UNHCR). Dit hebben ingewijden rond het kabinet en bij de VN tegenover deze krant bevestigd.

VN-secretaris-generaal Kofi Annan zal Lubbers uiterlijk donderdag voordragen. In de regel is de benoeming van de topfunctionaris bij UNHCR door de Algemene Vergadering een formaliteit na de voordracht door de VN-chef. De benoeming van Lubbers is een tegenslag voor minister Pronk (VROM), die door de Nederlandse regering kandidaat was gesteld en door Den Haag als een van de grootste kanshebbers werd beschouwd. De Nederlandse regering en vooral premier Kok en minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) zijn volgens ingewijden "verbijsterd" door Annans eigen keuze voor Lubbers, die op 1 januari de Japanse Ogata moet opvolgen. Kok en Van Aartsen kregen dit weekeinde volgens ingewijden telefonisch van Annan te horen dat niet Pronk maar Lubbers zijn kandidaat werd. Volgens diplomaten zou onder meer als argument gelden dat Pronk niet goed zou liggen bij de VN-vluchtelingenorganisatie. Lubbers heeft volgens ingewijden morgen in New York een gesprek met Annan. Kort daarop, uiterlijk donderdag, wordt zijn naam bekendgemaakt, zo is de bedoeling.

Volgens diplomatieke bronnen bestaan er binnen de regering gemengde gevoelens over de keuze voor Lubbers. "We zitten er wel mee", zegt een betrokkene. " We krijgen een Nederlander, dat is mooi, maar we zijn wel met iemand anders, met Pronk, de boer op gegaan." De regering is er, zeggen diplomaten, nog niet uit hoe dit aan de buitenwereld moet worden uitgelegd. Deze ingewijden menen dat Annan zelf met de naam Lubbers op de proppen is gekomen, en hem ook zelf heeft benaderd. Annan wilde graag een Nederlander voor de post benoemen. Van Aartsen had vorig jaar tegen Annan gezegd dat Nederland zijn rol als donor omgezet wilde zien in een belangrijke positie. Hij noemde toen al Pronk als mogelijke kandidaat voor de nu vrijkomende UNHCR-post, waarna de Nederlandse regering in augustus van dit jaar de kandidatuur formeel indiende. De regering ging er vorige maand na gesprekken van Kok en Van Aartsen met Annan vanuit dat Pronk samen met de Noorse ex-minister van Buitenlandse Zaken Vollebaek tot de belangrijkste kandidaten behoorde. Volgens VN- diplomaten stonden zij evenwel toen nog op een langere lijst van zeven kandidaten, waarop ook de Braziliaanse VN-gezant Vieira de Mello en de Franse VN-bestuurder in Kosovo, Kouchner, stonden. Ook hoge VN- diplomaten hebben steeds gezegd dat Pronk een goede kans maakte. Maar volgens hen heeft Kofi Annan grotendeels zelf de keuze voor Lubbers gemaakt.

NRC Webpagina's
24 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad