Klik hier
Vrijdag 27 oktober 2000
NRC HANDELSBLAD
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws


Financieel-economische achtergronden op www.nrc.nl/Economie

De themabijlage Profiel over De vrede tussen Noord- en Zuid-Korea.
Hoe haal ik meer dan 3,25 procent rente? Adriaan Hiele beantwoordt vragen van lezers.
Dichter des Vaderlands Gerrit Komrij maakte een gedicht ter ere van Jan Wolkers' verjaardag.
Weg met content en e-commerce. De redactie zoekt Nederlandse begrippen voor Nieuwe Economie-jargon. Discussieer mee.
Honkbal is oorlog, in de digitale leestafel.
De stemming: geld per studiepunt?.
Economie voor jou over oktoberzenuwen bij beleggers.
Denk mee over het Het ideale gedicht van Nederland.
In het nieuws:
Dichter des Vaderlands
Dossier Auteursrecht
Dossier Amerikaanse verkiezingen
Dossier Clickfonds
Dossier Elektronisch zakendoen
Dossier Vredesproces Midden-Oosten
Dossier Val Milosevic
Dossier World Online


Twee jonge Albanezen met een affiche met leider Ibrahim Rugova van de Democratische Liga van Kosovo (LDK). Rugova's partij is een van de favorieten voor de lokale verkiezingen die morgen plaatshebben in het internationale protectoraat Kosovo, nog altijd provincie van Servië.
(Foto AP)

'Goodwill' medisch specialisten afgeschaft
Het bedrag waarmee medisch specialis ten zich moeten inkopen in een maatschap wordt afgeschaft. Daarover zijn de organisaties van specialisten en ziekenhuizen en minister Borst (Volksgezondheid) het eens geworden.

Bezoek van kroonprins aan Marokko 'te kort'
Prins Willem-Alexander sloot gisteren zijn bezoek van ruim twee dagen aan Marokko af. Het was te kort en het bracht hem niet helemaal wat hij ervan verwacht had.

Jongeren willen ouderwets klooster in
Zijn speech op de Limburgse Bisdomdag 2000 was bedoeld als 'peptalk'. Niet als een klaagzang, zegt hij, "maar zo is het verhaal in de media jammer genoeg wél overgekomen". Hulpbisschop Everard de Jong (42) van Roermond omschreef vorige week zaterdag de kerk als "een anorexia- nervosapatiënt die gerevitaliseerd, en in sommige gevallen gereanimeerd moet worden".

NRC Handelsblad zoekt voor zijn kunstredactie een jonge

Kunstredacteur

Meer informatie.

Kort nieuws
Medianieuws
Radio en televisie
Dossiers & Cahiers
Documenten
Economie voor jou
Digitale Leestafel
Apestaartje
Film en Video - premières
Profiel
Gastenboek


Het politieke web ontrafeld op www.nrc.nl/DenHaag.
Den Haag

Test je kennis van het nieuws op http://studiehuis.nrc.nl

Klik hier


Krekel
Krekel
Ziekekoeiengekte

Lekker kliederen in het speelbos
Kinderen met herfstvakantie kunnen zich uitleven in een speelbos. Alles mag, behalve spijkers in de bomen slaan. Ouders én natuurbeschermers zijn tevreden. 'Een schot in de roos'.

Kosovo wil onafhankelijk verder
Het podium gaat in brand, de sympathisanten krijgen klappen. De eerste verkiezingen in het protectoraat Kosovo verlopen niet zonder slag of stoot. 'Onder de Serviërs kwam dit niet voor.'

 
Britse regering misleidde publiek in BSE- crisis
Opeenvolgende Britse regringen hebben de risico's van de gekkekoeienziekte (BSE) stelselmatig onderschat. Daardoor hebben zij het publiek misleid en is er van een doelmatige aanpak van die risico's voor de veeteelt en de volksgezondheid geen sprake geweest.

Nieuwe president Ivoorkust wil verzoening
Terwijl de barricades buiten nog smeulden, is gisteren Laurent Gbagbo in een marmeren hal van het presidentiële paleis in Abidjan beëdigd tot nieuwe president van Ivoorkust. Hij stak een verzoenende hand uit naar zijn rivaal Alassane Quattara, maar wees oproepen uit alle delen van de wereld om nieuwe verkiezingen te organiseren van de hand.

Reed Elsevier wint slag om Harcourt VS
Uitgever Reed Elsevier en rivaal Thomson hebben met een gezamenlijk bod de biedingsstrijd om het Amerikaanse Harcourt gewonnen. Reed Elsevier betaalt 11,9 miljard gulden voor twee divisies van Harcourt.

De Hypotheker: 'Reclame Rabobank misleidend'
De Hypotheker overweegt een klacht in te dienen tegen de Rabobank bij de Reclame Code Commissie. Volgens de hypotheekadviseur zijn landelijke advertenties waarin de Rabobank deze week lagere rentetarieven aankondigt "misleidend".

Dopingrel bij Italiaanse sport
De beste wielrenners en langlaufers uit Italië hebben volgens een justitieel rapport midden jaren negentig systematisch het verboden prestatieverhogende middel EPO gebruikt. Zij deden dit in samenwerking met een medisch centrum dat met overheidsgeld betere dopingstesten moest ontwikkelen.


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
De commissarissen
De hogepriesters van het sociaal-economische polder model hebben een nieuwe variant ontwikkeld op het credo Nederland Gidsland. Ondernemingsraden van grote ondernemingen moeten een bindend voordrachtsrecht krijgen voor de benoeming van maximaal een derde van de raad van commissarissen.


C U L T U R E E L   S U P P L E M E N T
* Het moet pijnlijk blijven
De schrijver Arnon Grunberg reist zondag niet van zijn woonplaats New York naar Amsterdam, zelfs al heeft hij die dag grote kans op de AKO Literatuurprijs. Marek van der Jagt kwam de Anton Wachterprijs niet ophalen. Grunberg ontkent dat hij Van der Jagt is.

B O E K E N
* Eindelijk een vent
Menno ter Braak, een van de belangrijkste Nederlandse intellectuelen van de vorige eeuw, was een man van de geest die uitweek voor de wereld. Nu heeft hij een biograaf gevonden die zijn leven en werk weet te verbinden en slaagt waar hijzelf faalde: een vent maken van Ter Braak.

B O E K E N
* 'Stone was mijn kennismaking met een kunstenaarsleven'
Dick Bruna, de tekenaar van Nijntje, wilde eigenlijk een leven leiden als Vincent van Gogh. Hij werd geïnspireerd door Irving Stone's roman over de schilder.

Columns

J.L. Heldring
H.J.A. Hofland
Roel Janssen
CS Vrijdag
Elsbeth Etty
Karel Knip
Paul de Leeuw
Leo Prick
Youp van 't Hek

( s e r v i c e )

E-mail
Colofon
Bezorging
Abonnement


Studiehuis NRC Handelsblad