24/7 Media Europe ad
Vrijdag 7 juli 2000
NRC HANDELSBLAD
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws


Alles over de Tour de France

Amerikaanse film schildert Britten af als achttiende eeuwse Nazi’s in de digitale leestafel.
Alles over de veiling van de frequenties voor mobiele telefonie in het cahier.
Nemen de Engelsen de KLM nou wel of niet over? Bekijk het dossier.
Er is olie gevonden in de kaspische zee. Het spel om de Kaspische energiebronnen in The Great Game.
Economie voor Jou over het Voorjaarsoverleg.
Studiehuis.nrc.nl, de website voor leerlingen en docenten in het voortgezet onderwijs.
In het nieuws:
Dossier EK 2000
Dossier Oostenrijk
Dossier Elektronisch Uitgeven
Dossier Telecom
Cahier Veiling mobiele-telefoniefrequenties
Cahier DNA
Filmimpressie van Oerol


PARIJS - De Franse president Jacques Chirac heeft gisteren tijdens een televisietoespraak zijn "chers compatriotes" opgeroepen om tijdens een referendum in september "ja" te zeggen tegen de verkorting van de presidentiële ambtstermijn van zeven naar vijf jaar. De president zei dat die hervorming "meer lucht zou geven aan de democratie". De president was tot vorige maand tegenstander van de inkorting van de termijn. Het referendum zal niet Chiracs huidige regeerperiode, die afloopt in 2002, aantasten, maar kan een cruciale rol spelen in zijn streven om te worden herkozen. Zijn concurrent, de socialistische premier Jospin, is voorstander van verkorting van de ambtstermijn.
(Foto: Reuters)

CBS weigert inflatiemeter voor senioren
De ouderenorganisaties krijgen geen aparte prijsindex die de koopkracht van senioren weerspiegelt. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft het verzoek om zo'n inflatiemeter afgewezen.

Italië: relatie met Nederland is 'erg delicaat' geworden
De maat is vol voor Italië. Nederland heeft zijn Europese partner zo vaak onheus bejegend, waarschuwt een steutelfiguur binnen het Italiaanse kabinet, dat "we nu het probleem hebben dat de bilaterale betrekkingen erg delicaat zijn geworden".

Asielzoekers moeten in de buurt van centra blijven
Asielzoekers in een opvang- en onderzoekscentrum mogen door de week de gemeente waar zij zijn gevestigd niet verlaten. In het weekeinde mogen zij wel weg, maar uiterlijk zondagavond moeten ze terug zijn.

Kort nieuws
Medianieuws
Radio en televisie
Dossiers & Cahiers
Documenten
Economie voor jou
Digitale Leestafel
Apestaartje
Film en Video - premières
Profiel
Gastenboek


Het politieke web ontrafeld op www.nrc.nl/DenHaag.
Den Haag
24/7 Media Europe ad


Krekel
Krekel
De Italianen,
die laten we dus
nóóit meer winnen

Het moeras van therapietelevisie
Ging de NCRV over de schreef door beschuldigingen over incest te tonen zonder wederhoor van de beschuldigden? Een advocaat wil de programmamakers onder ede laten horen. Principes van televisietherapie.

Derde cruciale test rakettenschild VS
Vannacht is de derde test voor het omstreden Amerikaanse rakettenschild. Op basis hiervan zal president Clinton beslissen tot het al dan niet invoeren van het peperdure verdedigingssysteem.

 
Moldavië, land dat de weg kwijt is
Moldavië, tot dusverre een presidentiële republiek, wordt deze maand een parlementaire republiek, de enige in het GOS. Of de Moldaviërs daar blij mee moeten zijn, is de vraag.

'Advies over orkesten is onrechtmatig'
Het advies van de Raad voor Cultuur om drie orkesten op te heffen is onvoldoende onderbouwd en mist een deugdelijke motivering. Bij beoordeling door een rechter zal opheffing onrechtmatig worden verklaard.

KLM en BA zijn binnen maand rond
De luchtvaartmaatschappijen KLM en British Airways willen nog aan het eind van deze maand, of uiterlijk begin augustus een principe-akkoord tekenen over een fusie.

Versatel is de gebeten hond
Versatel speelt de hoofdrol in de veiling van frequenties die gisteren is begonnen. De andere vijf bieders zien het bedrijf liever eerder dan later verdwijnen.

Van Gaal voor zes jaar bondscoach
Louis van Gaal is benoemd tot opvolger van Frank Rijkaard als coach van het Nederlandse voetbalelftal. Dat heeft de KNVB vanmiddag in Amsterdam bekendgemaakt. Zijn contract loopt tot en met het wereldkampioenschap van 2006 in Duitsland.


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
Zondagsrust
Een opmerkelijke coalitie bestaande uit PvdA en RPF wil werknemers wettelijk de mogelijkheid geven het werken op zondag te weigeren. Deze week presenteerden de Tweede-Kamerleden Bussemaker (PvdA) en Van Dijke ( RPF) hierover een initiatiefwetsontwerp.


C U L T U R E E L   S U P P L E M E N T
* Muziek is van ons allemaal
Madonna's nieuwste liedjes zijn al van internet te plukken voor de cd uit is. Tot verdriet van platenmaatschappijen, die Haagse hulp zoeken.

B O E K E N
* Niets is meer te dol
Aan het eind van het eerste literaire seizoen van de 21ste eeuw maken commentatoren en critici de balans op. Ook dit jaar klonken sombere geluiden over afkalving van de cultuur door de commercie. Maar waarom zou de commercie zich met die cultuur bemoeien als ze die alleen maar wil verplatten? Op zoek naar tekenen van bloei.

B O E K E N
* Tranen trekken tussen twee kaftjes
De oogst aan Nederlandse literaire debuten dit seizoen is omvangrijk maar, op enkele interessante uitzonderingen na, tamelijk mager. Autobiografie en bekentenisproza vechten om de voorrang.

Columns

J.L. Heldring
H.J.A. Hofland
Roel Janssen
CS Vrijdag
Elsbeth Etty
Karel Knip
Leo Prick
Youp van 't Hek

( s e r v i c e )

E-mail
Colofon
Bezorging
Abonnement


Studiehuis NRC Handelsblad