U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Voetbal Online

Voetbal.nl


LOUIS VAN GAAL

Van Gaal voor zes jaar bondscoach

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 7 JULI. Louis van Gaal is benoemd tot opvolger van Frank Rijkaard als coach van het Nederlandse voetbalelftal. Dat heeft de KNVB vanmiddag in Amsterdam bekendgemaakt. Zijn contract loopt tot en met het wereldkampioenschap van 2006 in Duitsland.

De functie van bondscoach kwam vrij nadat Rijkaard vorige week tijdens het EK 2000 had besloten zijn werkzaamheden te beëindigen. Hij deed dat na de uitschakeling van Nederland in de halve finale tegen Italië.

"U ziet een heel gelukkig mens", zo was de eerste officiële reactie van Van Gaal vanmiddag in Amsterdam. "Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat dit is wat ik wil." Van Gaal tekende tot en met het WK van 2006 in Duitsland. Om de twee jaar, na elke EK of WK, maken beide partijen - Van Gaal en de KNVB - een evaluatie. De vorig seizoen bij Barcelona vertrokken coach krijgt de verantwoordelijkheid over het totale technische beleid van de bond. "Dat was een voorwaarde voor mij."

"Ik had een rustjaar aangekondigd", zei Van Gaal vanmiddag. "Daarbij wist ik voor mezelf dat wanneer deze kans zou komen, ik die zou grijpen.

"Bij Barcelona had ik ook een clausule in mijn contract, dat ik na elk groot titeltoernooi de vrijheid zou hebben om naar Oranje te gaan. Door een samenloop van omstandigheden viel alles nu vanzelf samen. Natuurlijk realiseerde ik me dat ik kandidaat zou zijn toen bekend werd dat Rijkaard zou vertrekken."

Bondscoach worden was zijn droom

Door onze redacteur ERIK OUDSHOORN
ROTTERDAM, 7 JULI. Louis van Gaal is vanmorgen in Amsterdam door het bestuur van de KNVB gepresenteerd als de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal. Hij tekende een contract voor zes jaar, tot en met het wereldkampioenschap van 2006 in Duitsland. De 48-jarige Amsterdammer volgt Frank Rijkaard op, die tijdens het afgelopen EK ontslag nam na de nederlaag in de halve finale tegen Italië.

Louis van Gaal (geboren 8 augustus 1951) heeft als clubtrainer een grote staat van dienst opgebouwd. In 1988 werd hij door voorzitter Ton Harmsen bij Ajax binnengehaald als jeugdtrainer na een voortijdig vertrek bij AZ. Toen Leo Beenhakker in september 1991 besloot in te gaan op een aanbieding van Real Madrid, kreeg Van Gaal de eindverantwoordelijkheid in De Meer.

Hoewel Van Gaal aanvankelijk door een gebrek aan ervaring met enige scepsis werd begroet, won hij in zijn eerste jaar als hoofdtrainer van Ajax direct de UEFA Cup. Drie seizoenen later bleek hij ondanks het vertrek van spelers als Jonk en Bergkamp een topteam te hebben opgebouwd. Onder leiding van Van Gaal veroverde Ajax in 1995 de landstitel, de Champions League en de wereldbeker. De spelers van het onoverwinnelijke team, dat diverse records brak, werden de Godenzonen genoemd.

In het najaar van 1996, na het behalen van drie landstitels, kondigde Van Gaal zijn vertrek aan bij Ajax. Hij wilde al vroeg duidelijkheid creëren, maar die stap had een slechte uitwerking op het elftal van Ajax dat zich in het nieuwe stadion, de Arena, steeds lomer voortbewoog. Ajax eindigde dat seizoen op een teleurstellende vierde plaats en Van Gaal vertrok naar FC Barcelona waar hij interimtrainer Robson opvolgde.

Aanvankelijk zou Van Gaal als jeugdtrainer in de Catalaanse hoofdstad aan de slag gaan, maar president Josep Lluís Nuñez schoof hem kort voor de presentatie door naar de hoogste trainerspost. De verbijsterde Robson mocht aanblijven als scout. Ook bij Barcelona bewees Van Gaal zijn vakmanschap door twee landstitels in de wacht te slepen. Dit in weerwil van kritiek dat hij slecht omging met de Catalaanse gevoelens van de socios, ondermeer door een contingent Nederlandse spelers aan te trekken.

Vaak kwam Van Gaal in bot- sing met de Spaanse pers. Het missen van de finale van de Champions League na de uitschakeling tegen Valencia werd Van Gaal én Nuñez fataal. De kritiek van de publieke opinie nam in mei grote vormen aan. Nadat Nuñez na een lange ambtstermijn besloot op te stappen, verklaarde Van Gaal zich solidair, hoewel zijn contract nog twee jaar doorliep.

Eigenlijk zou hij met zijn levensgezellin Truus Opmeer in Sitges gaan genieten van een sabattical year. Maar na de mislukte missie van Frank Rijkaard diende een andere droombaan zich voor hem aan. Al jaren heeft Van Gaal er geen geheim van willen maken dat hij eens bondscoach wilde worden. Als hij op het WK van 2002 met het Nederlands elftal in Tokio, de stad waar hij in 1995 de wereldbeker voor clubs in handen kreeg, de finale weet te halen is de cirkel in zijn loopbaan rond.

NRC Webpagina's
7 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad