U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier EK 2000

Italië: relatie met Nederland is 'erg delicaat' geworden

Door onze correspondent MARC LEIJENDEKKER
ROME, 7 JULI. De maat is vol voor Italië. Nederland heeft zijn Europese partner zo vaak onheus bejegend, waarschuwt een steutelfiguur binnen het Italiaanse kabinet, dat "we nu het probleem hebben dat de bilaterale betrekkingen erg delicaat zijn geworden".

De uitspraak, vanmorgen gedaan in een vraaggesprek met de krant La Repubblica, komt van Enrico Micheli, die als staatssecretaris Algemene Zaken de rechterhand is van premier Giuliano Amato en die een doorslaggevende rol heeft bij het formuleren en uitvoeren van het kabinetsbeleid.

Italië heeft een aantal pijnpunten waar het de relatie met Nederland betreft. Minister Zalm betwijfelde in 1998 of Italië wel lid kon worden van de Economische en Monetaire Unie. De KLM verbrak eind april ineens haar alliantie met Alitalia. Nederlanders proberen de overeind krabbelende Italiaanse posterijen beentje te lichten. En zondag was er het incident voor de EK-finale in De Kuip met invaliden en journalisten.

"De Nederlanders moeten niet denken dat de Italiaanse regering op de uitslag van het onderzoek van de magistratuur wacht om genoegdoening te krijgen", zegt Micheli in La Repubblica, in een verwijzing naar het onderzoek van het openbaar ministerie naar strafbare feiten tijdens het incident in De Kuip. "De preciseringen die tot nu toe door Kok zijn gegeven aan Amato zijn niet voldoende om een zaak af te doen die van ongehoorde ernst is. Wat op tv is gezien door miljoenen Italianen bevestigt dat die dag zowel de journalisten van de RAI als de invaliden een onmenselijke behandeling hebben gekregen, die ondenkbaar is voor een beschaafd land." Micheli verwijst ook naar "de ongelofelijke behandeling" van de Italiaanse ambassadeur en van de president van de staatsomroep RAI, terwijl "de president van de republiek, Carlo Azeglio Ciampi, enkele tientallen meters verder op de eretribune zat". De staatssecretaris is de eerste die het incident in een breder kader zet van verslechterde wederzijdse betrekkingen. "Ze hebben sterke twijfels geuit over ons vermogen om de economische en sociale doelen te bereiken" die voorwaarde waren voor toetreding tot de EMU, zo begint Micheli zijn lijstje met klachten. "Zij hebben ons het leven moeilijk gemaakt."

'Breuk met KLM niet goed te verteren'

En dan de KLM. Michele, die als ex-topman van de staatshoudstermaatschappij IRI, eigenaar van Alitalia, dit dossier goed kent: , ,Die breuk kunnen we niet goed verteren. Toen ze met Alitalia aan het onderhandelen waren en alles praktisch afgesloten en ondertekend was, hebben ze een onderhandelingskanaal met de Engelsen van British Airways geopend. Het zou veel beter zijn geweest om te zeggen dat ze besloten hadden van paard te wisselen zonder af te geven op het Italiaanse bestel." Dat laatste is een verwijzing naar de argumenten die KLM heeft aangevoerd: het beleid ten aanzien van het Milanese vliegveld en van de privatisering van Alitalia zou te weinig zekerheid bieden.

Ook de TNT Post Groep wordt op de korrel genomen. Rome is geïrriteerd over bezwaren van Brussel tegen het Italiaanse postbeleid, waarin de staatspost een te groot monopolie zou behouden. "Daarachter zitten belangen van Nederlandse bedrijven in de postsector die in joint venture opereren met particuliere Italiaanse bedrijven", stelt Micheli. Hij zegt dat Nederland zit te stoken, juist nu het wat beter gaat met de Italiaanse post, die net tweederde omzet van wat in het veel kleinere Nederland omgaat in die sector. "Zolang de Italiaanse posterijen niet concurrerend waren, stroomde het water rustig onder de bruggen door. Nu ze wel concurrerend zijn geworden, is het water van de rivier stormachtig geworden", aldus Micheli in La Repubblica.

In diplomatieke kringen in Rome bestaat de indruk dat Micheli over deze uitspraken geen voorafgaand overleg heeft gepleegd met premier Amato. Onze diplomatiek redacteur voegt hier aan toe: Premier Kok heeft zijn Italiaanse collega Amato dinsdag telefonisch verzekerd dat hij het "zeer zou betreuren" indien Italiaanse journalisten zondag in De Kuip verkeerd zouden zijn behandeld door stewards en politie. Kok zei Amato ook dat hij hoopt dat de Italiaans-Nederlandse betrekkingen niet zullen lijden onder de gebeurtenissen rondom de EK-finale. Kok wil eerst de uitkomst van het onderzoek afwachten.

Buitenlandse Zaken heeft de Italiaanse ambassadeur dinsdag wél excuses aangeboden, maar beperkte zich tot de "onhoffelijke behandeling" van de ambassadeur door de Rotterdamse politie.

NRC Webpagina's
7 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad