U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Immigratie- en Naturalisatiedienst
(Ministerie van Justitie) Vreemdelingenland


Asielzoekers moeten in de buurt van centra blijven

Door onze redacteur YASHA LANGE
AMSTERDAM, 7 JULI. Asielzoekers in een opvang- en onderzoekscentrum mogen door de week de gemeente waar zij zijn gevestigd niet verlaten. In het weekeinde mogen zij wel weg, maar uiterlijk zondagavond moeten ze terug zijn.

Dit blijkt uit een mededeling die asielzoekers in onderzoekscentra hebben gekregen. Er staat dat het gaat om "nationaal beleid". Dit beleid wordt bepaald door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en uitgevoerd door de vreemdelingenpolitie, die is belast met het toezicht op de aanwezigheid van asielzoekers. Asielzoekers in een onderzoekscentrum moeten zich elke dag melden.

Voorheen mochten asielzoekers in een onderzoekscentrum wel de gemeente verlaten, maar zij moesten hiervoor toestemming vragen aan de vreemdelingenpolitie. Die toestemming werd verleend als de asielzoeker geen afspraken had, bijvoorbeeld voor een gesprek met de immigratiedienst. Volgens een ingewijde bij IND is het beleid gewijzigd omdat controleren van afspraken voor verlening van toestemming te veel tijd kostte.

Nu is besloten het weekeinde 'vrij' te geven, maar daar staat tegenover dat de asielzoekers van maandag tot vrijdag in principe geen toestemming meer krijgen om de gemeente te verlaten. Volgens de vreemdelingenpolitie wordt alleen in noodgevallen, zoals het overlijden van een familielid, toestemming verleend. Volgens een woordvoerder van de IND moeten de asielzoekers op een bereisbare afstand van het centrum blijven. Asielzoekers in het onderzoekscentrum Prinsenbos in Gilze en Rijen kregen, in vier talen, de mededeling dat zij door de week ook het terrein van het centrum zelf niet af mochten. Deze mededeling berust volgens een woordvoerder van het COA op een misverstand.

Er zijn in Nederland vijftien onderzoekscentra, waar in totaal bijna tienduizend asielzoekers opgevangen worden. Zij verblijven er een aantal maanden, waarna zij verhuizen naar een regulier asielzoekerscentrum (AZC). In een AZC geldt een wekelijkse meldingsplicht. Toen burgemeester H. Top in oktober vorig jaar in Elst een avondklok voor asielzoekers wilde instellen, leidde dat tot veel protesten. Een avondklok zou te ver gaan, ook al volgden geen sancties als zij na half twaalf 's avonds zouden arriveren.

NRC Webpagina's
7 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad