U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B U I T E N L A N D
24/7 Media Europe ad
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Russische regering

Zorgen in Moskou

Verliezen in Tsjetsjenië nemen toe


MOSKOU, 1 APRIL. In Moskou maakt men zich steeds meer zorgen over de stijgende verliezen van de Russische strijdkrachten in Tsjetsjenië. Er wordt een grote zoekactie voorbereid voor bijna veertig vermiste Russen in Tsjetsjenië.

Twee hoge Russische leiders vlogen gisteren naar Tsjetsjenië om de zoekactie naar 39 vermiste Russische militairen te leiden. De 39 maakten deel uit van een eenheid die woensdag nabij de Tsjetsjeense stad Vedeno in een hinderlaag van de Tsjetsjenen liep. Vier Russen kwamen daarbij om het leven. De aanval van de Tsjetsjenen moet zeer krachtig zijn geweest. Russische troepen in het gebied waren er gisteren nog niet in geslaagd de weg vrij te maken en door de Tsjetsjeense linies te breken om een zoektocht naar de vermiste Russen te beginnen. De twee commandanten die gisteren naar Grozny vlogen om de zoektocht te leiden zijn de stafchef van de Russische strijdkrachten, Anatoli Kvasjnin, en minister van Binnenlandse Zaken Vladimir Roesjajlo. Eerder al waren alle hoge Russische commandanten in Tsjetsjenië naar Vedeno gevlogen om de zoektocht voor te bereiden. In de bergachtige omgeving van Vedeno zijn parachutisten gedropt om de Tsjetsjeense rebellen te omsingelen en vanuit gebieden buiten Tsjetsjenië zijn militaire versterkingen gestuurd. Volgens militairen in Grozny zijn in de buurt van Vedeno rond 1.000 Tsjetsjenen actief.

De Russische generaal Valeri Manilov, plaatsvervangend stafchef, gaf gisteren toe dat vorige week in Tsjetsjenië 45 Russische militairen zijn gesneuveld en dat 151 anderen gewond zijn geraakt. Hij erkende ook dat vanuit de Tsje tsjeense bergen zeker duizend rebellen naar het vlakke land zijn ontsnapt, waar ze naar verwachting guerrilla- acties willen ontketenen. Tot nu toe heeft Moskou gezegd dat circa 4.000 Tsjetsjeense rebellen die nog actief zijn, in de bergen opgesloten zitten.

In Moskou is gisteren Mary Robinson aangekomen, de VN-commissaris voor de rechten van de mens. Zij zal in en bij Tsjetsjenië detentiekampen bezoeken waar volgens hardnekkige berichten van organisaties voor de rechten van de mens Tsjetsjenen worden mishandeld en gemarteld. Over haar bezoek aan Tsje tsjenië is lang geruzied, omdat Moskou haar niet wilde toelaten. Robinson vliegt zondag naar Grozny na een bezoek aan vluchtelingen uit Tsjetsjenië in de buurrepubliek Ingoesjetië. Welke zogenoemde 'filtratiekampen' - waar de Russen Tsjetsjenen vasthouden voor onderzoek naar hun banden met de rebellen - Robinson zal bezoeken is nog niet duidelijk.

De organisatie voor de rechten van de mens Human Rights Watch meldde gisteren dat tussen december en februari bij drie incidenten in het dorp Alchan Joert en in twee wijken van Grozny 130 Tsjetsjeense burgers zijn vermoord door Russische soldaten. Eerder deze week meldde Moskou dat een Russische kolonel was gearresteerd die een Tsjetsjeense vrouw had verkracht en vermoord. (Reuters, AP, AFP)


Zie ook:

Vrij Grosny (4 februari 2000)
Moskou laakt ontvangst van Tsjetsjeen in VS (15 januari 2000)
Grozny krijgt adempauze van Russen (8 januari 2000)
Tsjetsjenië is voor Poetin prioriteit (3 januari 2000)
Offensief Grozny gestuit (28 december 1999)
'Ze doden elkaar zolang het ons past' (22 december 1999)
'Jullie maken me kapot!' (21 december 1999)
Zware verliezen Russen in Grozny (16 december 1999)
Hoofdstad Tsjetsjenië omsingeld (6 december 1999)
Ditmaal rouwen soldatenmoeders alleen (2 december 1999)
Tsjetsjenië overschaduwt OVSE-top van verzoening (18 november 1999)
Confrontatie VS-Rusland dreigt (17 november 1999)
'Geen conflict over oorlog in Tsjetsjenië' (6 november 1999)
'De piloot zag ons - en schoot' (4 november 1999)
Tsjetsjenen tijdens vlucht beschoten (30 oktober 1999)
Leger geeft aanval markt Grozny toe (23 oktober 1999)
Bloedbad Grozny door raketaanval (22 oktober 1999)
Rusland: in Tsjetsjenië is doel bereikt (5 oktober 1999)
Rusland begint invasie Tsjetsjenië (2 oktober 1999)
Rusland dreigt Tsjetsjenië met grondoorlog (27 september 1999)

NRC Webpagina's
1 APRIL 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)