U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B U I T E N L A N D
Nexus - Plezier in je werk houden...
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Homepage van de Russische regering

Caucasian Club


Leger geeft aanval markt Grozny toe

GROZNY, 23 OKT. De Russische militaire woordvoerder Aleksander Vekli´c heeft gisteren toegegeven dat Rusland donderdagavond het centrum van de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny heeft bestookt. Bij die aanval vielen 137 doden en ruim 200 gewonden.

Vekli´c zei dat de aanval niet was uitgevoerd door Russische artillerie of vliegtuigen, maar hij wilde niet zeggen hoe dan wel. Hij hield staande dat alleen een wapenbazaar was getroffen en dat de slachtoffers ,,bandieten en terroristen'' waren. ,,Burgers wandelen 's nachts niet rond op plaatsen waar wapens worden verhandeld aan bandieten en terroristen.''

Met zijn verklaring wijkt Vekli´c af van een aantal tegenstrijdige uitspraken van Russische politici en bestuurders over de aanval op Grozny. Minister van Defensie Igor Sergejev ontkende gisteren iets te weten van een bombardement door reguliere troepen. De Russische geheime dienst FSB (ex-KGB) zei niet te weten van ,,acties door speciale troepen''. De Russische luchtmacht liet weten dat er geen vliegtuigen actief waren geweest boven Grozny. Premier Vladimir Poetin, die gisteren in Helsinki overleg voerde met EU-ministers, erkende dat er rond Grozny speciale troepen actief zijn, maar zei dat de explosies in Grozny een gevolg waren van Tsjetsjeense bendestrijd.

Volgens aanwezige journalisten kwamen donderdagavond tussen zes uur en half zeven tien raketten neer op het centrum van Grozny. Zes daarvan explodeerden op de centrale markt, één raket raakte een kraamkliniek bij het presidentiële paleis en één een volle bus. De Verenigde Staten hebben gisteren hun ,,verontrusting'' uitgesproken over het geweld in Tsjetsjenië. VN-secretaris-generaal Kofi Annan drukte zijn ,,grote verontrusting'' uit. Duitsland riep gisteren Rusland op zich terug te trekken uit Tsjetsjenië.(AFP, AP, Reuters)


Zie ook:
Bloedbad Grozny door raketaanval ( 22 oktober 1999)
Alleen kozakken zijn blij (11 oktober 1999)
Rusland: in Tsjetsjenië is doel bereikt (5 oktober 1999)
Rusland begint invasie Tsjetsjenië (2 oktober 1999)
Rusland dreigt Tsjetsjenië met grondoorlog (27 september 1999)

NRC Webpagina's
23 OKTOBER 1999


( a d v e r t e n t i e s )


28 oktober: thema-avond Cap Gemini

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)